Karty vykládající smrt a hrůzu. Z Tarotu se rýsuje hororová senzace roku

Karty vykládající smrt a hrůzu. Z Tarotu se rýsuje hororová senzace roku
Tarot (2024) | Sony
Neuplyne půlrok, abychom v kinech nedostali levný hororový hit. Nejenže se o ně dlouhodobě stará studio A24 se Slunovratem či loňským Mluv se mnou, dařilo se i videoherním Pěti nocím u Freddyho, skvělá čísla měla jako obvykle série Insidious, konkrétně zatím poslední díl Červené dveře a po předloňském Barbarovi se zase o trochu víc bojíme vkročit do sklepa.
Tarot
Tarot
AI
59%
Výhled na letošek je z tohoto pohledu neméně nadějný a Tarot, nazvaný dle vykládacích karet, by mohl udělat díru do světa. V ukázce sledujeme velmi tradiční katalyzátor událostí, které se však záhy odvíjí nekompromisně, originálně a především děsivě. Inspirace pekelnými stvůrami Mluv se mnou či Hellraisera není ke škodě, pokud režisérské a scenáristické duo Spenser Cohen a Anna Halberg udrží laťku napětí v pozici nastavené úderným trailerem. Některé lekačky jsou možná všední, ale minimálně scény na půdě a v automobilu, jehož parkovací systém ze všech stran hlásí neviděné překážky, jsou suverénní připomínkou, že se nacházíme ve zlaté éře strašidelného žánru.
Tarot: trailer | Falcon
Tarot vznikl s odhadovaným rozpočtem 12 milionů dolarů. To je skoro třikrát víc než zmiňované Mluv se mnou, jež předvedlo novátorské uchopení duchařského konceptu a vydělalo skoro sto milionů. Jenže v měřítkách konkurence, kterou v květnu zastupují třeba akčňák Kaskadér nebo Království Planeta opic, jde pořád o drobné. Začínající tvůrci (Cohen se pouze podílel na scénářích ke sci-fi Moonfall a Extinction) budou muset napínat kreativitu a zatím se zdá, že nezaháleli.
Nejznámějším členem obsazení je Jacob Batalon alias Hollandův kumpán Ned Leeds z posledních Spider-Manů. Ani on však nemá jisté, že se dožije závěrečných titulků. Tarot se jeví jako krvavé rozšíření tradice hororů s teenagery, kteří si zahrávají s nebezpečnými silami a morbidnější publikum obšťastňují jedním pikantním skonem za druhým. Přiznejte se, kdo v květnu ochotně vybrakuje peněženku?
zdroj: Collider, Box Office Mojo
Prohlédněte si rovněž žebříček nejlépe hodnocených hororů podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.