Hororové žně pokračují. Démon ve mně zapojuje děsivý indický folklor

Hororové žně pokračují. Démon ve mně zapojuje děsivý indický folklor
Démon ve mně | Neon
Dutta se v dětství s rodinou přestěhoval do Spojených států a Démon ve mně odráží ambivalenci tohoto zásadního kroku. Původem indická dospívající protagonistka Sam (Megan Suri) se v USA zříká rodinných tradic, aby lépe zapadla mezi tamní spolužáky. Když se však její dřívější dobré kamarádky zmocní démonická bytost Pishach, která hoduje na osamělých jedincích a chystá se pozřít i její duši, Sam musí indické tradice opět přijmout.
Démon ve mně
Démon ve mně
50%
Krátký trailer se z pohledu stylu dá snadno zaměnit za spoustu dalších duchařin a vyvolává vzpomínky na nového Lesní ducha či na přehlížený klenot Empty Man. Rozhodující bude právě zapojení indického folkloru a mytologie, které prostupují hinduismem a buddhismem. Pishach se v těchto kruzích rovná ztělesnění absolutního zla a jeho osvobození rozpoutá napínavý a snad i unikátní teror.
Démon ve mně: 2. trailer | NEON
Režisér a scenárista v jedné osobě nalezl inspiraci ve vyprávění svého dědečka, jenž prý s touto démonickou bytostí přišel do styku. „Vyprávěl mi, že když byl mladý, navštívil kamaráda v jeho domě. Kamarádova dcera s sebou nosila sklenici, s níž si povídala. Jednoho dne se na ni obrátil se slovy: ‚Pověz, v té sklenici nic není, že?‘ Ona naštvaně odšroubovala víko a něco po něm gestem mrštila, i když nic nedržela. Když pak přišel domů, začal uprostřed noci slýchat divné věci,“ vyprávěl Dutta v rozhovoru pro Collider.
Druhou věcí, která filmaře formovala, byly americké horory. Z nich prý čerpal a snažil se porozumět tamní lidské nátuře. „Říkal jsem si, co by rodina, jako je ta moje, dělala, když žralok Bruce pluje u ostrova Amity. Nebo když Freddy Krueger masakruje teenagery ve snové krajině. Nebo když Jack Torrance nahání syna v hotelovém labyrintu Overlook,“ vysvětloval pro web Fangoria. „Démon ve mně má stejně jako já zdvojenou identitu. Na jednu stranu jde o milostný dopis komunitě a kultuře, která mě vychovala. A současně se jedná o vnitřní zážitek, který má v publiku vzbudit stejnou nefalšovanou hrůzu, jakou mi způsobily mé oblíbené horory,“ uzavřel.
Snímek, který distribuuje společnost Neon, měl premiéru na letošním festivalu South by Southwest v Texasu. Kritické ohlasy jsou převážně nadprůměrné, z 19 recenzí na Rotten Tomatoes jich 79 % zvedá palec nahoru. V českých kinech se filmu dočkáme 26. října díky společnosti Bioscop.