„Nejnebezpečnější zvěř jsou rozladění běloši,“ pravil Afroameričan v novém filmu a strhla se online mela

„Nejnebezpečnější zvěř jsou rozladění běloši,“ pravil Afroameričan v novém filmu a strhla se online mela
The American Society of Magical Negroes | Focus Features
Film je režijním i scenáristickým debutem seriálového herce Kobi Libiiho a dlouho před premiérou upoutává pozornost, o níž by snil každý začínající tvůrce. Jenže z internetových reakcí na nově zveřejněnou upoutávku lze vyčíst minimálně rozpaky, které často přecházejí v opovržení i ze strany černošských uživatelů a uživatelek sociálních sítí.
The American Society of Magical Negroes
The American Society of Magical Negroes
26%
Libii si bere na paškál ožehavé téma a svou „svěží satirickou komedií“ připomíná doby imperialismu a nejtužšího napětí mezi oběma etniky. Běloši jako dřímající kancelářské zlo, které se musí opečovávat a umenšovat, skýtají hodně odvážnou artikulaci, přičemž prozatím ničemu nepomáhá ani očividná skutečnost, že cílem příběhu bude překonání rasových bariér a předsudků. Protagonista v podání Justice Smithe (Dungeons & Dragons: Čest zlodějů) totiž za svého prvního „klienta“ vyfasuje rozmrzelého úředníka a při jeho nápravě se zamiluje do bělošské kolegyně.
„Když jsou běloši nesví, pro nás to může znamenat jen to špatné,“ zní další věta, která zdůrazňuje bezpráví páchané na Afroameričanech. „Proto s bělošským nepohodlím každý den bojujeme. Čím jsou šťastnější, tím bezpečněji žijeme,“ končí dialog, který řada lidí obviňuje z předpojatosti a dalšího šíření rasové nesnášenlivosti. „Skupina Afroameričanů, jejichž magie závisí na štěstí bílých lidí? Nemám zájem. Jsem běloch a tohle je sakra divné,“ ozval se v reakci na trailer jeden z uživatelů platformy X.
The American Society of Magical Negroes: trailer | Focus Features
Další ohlasy se ubezpečují, že se jistě jedná pouze o neškodnou parodii. To však ukázka, která s komickým nadhledem tvaruje celkem seriózní vztahovou dramaturgii, spíš vyvrací. Trnem v oku je lidem i samotný bizarní název zahrnující urážlivé označení Afroameričanů. „Název by se měl aktualizovat na něco jako Magičtí černoši,“ navrhuje protagonista přejmenování organizace, i když to podle něj už nevyzní stejně.
Pro internetovou obec ovšem ukázka vyznívá dost jednoznačně. Ač je téma v podstatě originální a lehký komediální tón dominuje, film zatím odsuzuje i cílové publikum. „Vypadá a působí to příšerně. Určitě vynechám,“ hlásí jeden z černošských uživatelů. „Kdo dal zelenou tomuhle svinstvu?“ přidává se další. Došlo i na zmínění Martina Luthera Kinga, jenž se prý musí obracet v hrobě.
Trailer na YouTube kanálu distributora Focus Features každopádně nasbíral přes šest milionů zhlédnutí. Většinu lidí přitom zřejmě vedla vidina nesvázané parodie a následně online vyfiltrovala své vystřízlivění. I kdyby se film nakonec povedl, do dalších fází propagace už bude vstupovat s pošramocenou pověstí, která se vzhledem k citlivosti námětu a přehnaně vyznívajícím dialogům může ještě zhoršit. Pamatujte, že některým lidem dost vadila i Tarantinova dikce v Nespoutaném Djangovi, což byl přitom pořád dobový snímek protkaný nezaměnitelným cynismem.
zdroje: Screen Geek, X