Ďáblova sbírka: Česká vlastenecká komedie od autora filmů Jan Žižka a Choking Hazard

Ďáblova sbírka: Česká vlastenecká komedie od autora filmů Jan Žižka a Choking Hazard
Ďáblova sbírka | Alfedus
Ďáblova sbírka
Ďáblova sbírka
AI
54%
Tři muži se chtějí zapsat do české historie. Jeden filmař cítí příležitost. A mezi nimi dívka, rozhodnutá odhalit tajemství zmizelého otce. Richard Bartyzal věřil, že je pouhý krok od objevu důkazů spolupráce mezi nacisty a Vatikánem. S přáteli chtěli najít osobní archiv Adolfa Hitlera údajně ukrytý za květnového povstání českých vlastenců. A slavnostně ho odevzdat státu. Protivník, na kterého narazí, je však nad jejich síly. Nyní jsou nezvěstní. Policie je viní z loupežného přepadení i z vraždy. Petře Bartyzalové zbývá jediná možnost. Prostudovat materiály, které její otec natočil, a vydat se po jeho stopách. Co zjistí, ji donutí přehodnotit svůj vztah k němu. Hledá otce, aby našla sama sebe.
Ďáblova sbírka: teaser | Alfedus
Snímek se již dočkal privátních projekcí. Jedné z nich se účastnil i režisér Jan Hřebejk (Pelíšky, Pupendo), který na adresu Ďáblovy sbírky napsal na svůj Twitter následující: „V Čechách znám pouze dva tvůrce, kteří jsou schopni natočit opravdu punkový film, který má humor a smysl: Pavla Gobla a Marka Dobeše, jehož Ďáblova sbírka přinese slušnou porci naprosté tvůrčí svobody... Hodně mi to sedlo!“
A proč je v nadpise zmíněno slovo vlastenecká? To ví v tuhle chvíli jen Dobeš, který tak snímek propaguje v oficiálním popisu. Zvolený námět má bez debat komediální potenciál. Škoda, že první uvolněný trailer působí natolik slabě. Rozhodně méně filmově a profesionálně, než když byla poprvé veřejnosti představená zombie komedie Choking Hazard. V posledních letech se Dobeš věnoval hlavně scenáristice (Kajínek, Jan Žižka, dokumentární Česká fotbalová mašina), natáčení videoklipů a hraní epizodních rolí ve filmech a seriálech. Bude proto zajímavé sledovat, jak si po letech za kamerou poradil.
Hrají Bohumír Starý, Marek Matoušek, Jessica Bechyňová, Silvia Šuvadová, Antonín Kopřiva, Brian Caspe, Jana Třísková a v jedné z rolí se objeví i sám Dobeš. Ďáblova sbírka zatím nemá datum premiéry.

Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?
Ostatní30. 4. 2023
Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?