Nejlepší nejhorší film dostane konkurenta. Vizionářský narcis a patlal Tommy Wiseau štve na New Orleans obřího žraloka

Nejlepší nejhorší film dostane konkurenta. Vizionářský narcis a patlal Tommy Wiseau štve na New Orleans obřího žraloka
Tommy Wiseau a Greg Sestero | Marc Piasecki / Getty Images
Levný, křečovitý a nechtěně zábavný The Room se stal kultem zvláštní shodou okolností, které přibližuje mimo jiné komedie Disaster Artist od Jamese Franca. Vznikla podle knižního vzpomínání Grega Sestera, jenž si v The Room zahrál vedlejší roli. Franco ztvárnil sebevědomého umělce Tommyho Wiseaua, jenž si vysnil hollywoodský úspěch a natočil „nejlepší nejhorší film všech dob“. Projevil v něm nejen entuziasmus, ale především absenci byť i špetky filmařského a hlavně hereckého talentu. Jeho hlášky „Oh, hi Mark!“ nebo „You’re tearing me apart, Lisa!“ zlidověly především díky jeho afektovanému přednesu, navrch často utvářely nesourodý mix s příšernou návazností hovoru i emocí.
Novinka Big Shark v traileru přímo křičí, že vizionář Wiseau je zpět v mnohem větším stylu. Hrstku interiérů vyměnil za zaplavené město a místo nevěrné snoubenky bude jeho protagonistu přivádět k šílenství vyplavený mořský predátor. Wiseauovy Čelisti mnohem víc připomenou sérii Žraločí tornádo nežli Stevena Spielberga a není pochyb o tom, že Wiseau měl výrobu extrémního škváru tentokrát v plánu.
Big Shark
U The Room skutečně usiloval o natočení mistrovského psychologického dramatu, ovšem hurónský smích publika, který z kinosálů ze stovek půlnočních projekcí zní už dvě dekády, nakonec Wiseaua přesvědčil, že je prvotřídním bavičem a milovaným autorem. Výběrem té nejpokleslejší možné látky nyní bude chtít hlavně bavit a překonat své dosavadní opus magnum.
Dynamicky sestříhaný trailer plný osudových mezititulků by býval evokoval katastrofický blockbuster, kdyby probleskávající inscenace a triky okamžitě nepřipomněly… Tommyho Wiseaua. Skoro polovinu videa ostatně zabírá reklama na spodní prádlo zakončená desetivteřinovým lákadlem na Wiseauovu webovou stránku.
Big Shark se pro cinefily, kteří milují kultovní tvorbu, jeví jako nabídka, co nejde odmítnout. Moc toho zatím neuvidíme a sám Wiseau se schovává, ale jeho rukopis a aura ukázkou sytě prostupují. Video se promítalo zámořskému publiku na četných projekcích The Room v posledních několika měsících. Do amerických kin Wiseau vypustí žraloka druhého dubna, kdy proběhne premiéra v Portlandu. Vybraných předpremiérových projekcí se zúčastní i sedmašedesátiletý tvůrce a pro uvádění v kinech se vyčlenilo dokonce osmiměsíční okno. Až tehdy má vyjít oficiální finální sestřih, což každý film Tommyho Wiseaua pochopitelně potřebuje.
Pokoj
Pokoj | Festival otrlého diváka
Wiseau film napsal, zrežíroval a hraje v něm spolu s Isaiahem LaBrodem, Markem Valerianem a Sesterem. Poprvé jej oznámil už před čtyřmi lety. Wiseau předtím natočil ještě krátký dokument Homeless in America (2004) a podílel se na výrobě série The Neighbors pro Hulu. Roku 2017 si zahrál v thrilleru Best F(r)iends, který napsal Sestero.
Nedávno jsme přitom o The Room psali v souvislosti s nadcházejícím remakem, v němž Wiseaua ztvární hvězda seriálu Volejte Saulovi Bob Odenkirk. Ten potvrdil, že výchozí látku ani hereckého předchůdce nehodlá zesměšňovat. „Z Tommyho výkonu nebo scénáře si neutahuji. Říkám si: ‚Tohle je tvůj scénář. Bobe, tohle je tvá role. Jak to zpracovat uvěřitelně a legitimně?‘“ sdělil Odenkirk pro IndieWire. Remake vznikl pro dobrou věc, výtěžek půjde nadaci amfAR, která se věnuje výzkumu AIDS. A nemusí jít o zanedbatelné peníze, neboť minimálně v USA na Wiseaua řada fanoušků a fanynek slyší, což může Big Shark jenom podtrhnout.

Kinolog: Šílený sektář zabil 900 lidí, Čech o tom natočil film. Lepší než udělá DiCaprio

O sektě Chrám lidu, již vedl reverend Jim Jones, vzniklo již mnoho dokumentárních i hraných filmů a seriálů. V roce 1978 spáchalo přes 900 jejích členů hromadnou sebevraždu, když vypili jed. Český snímek režiséra Jana Bušty se pokouší uchopit tragédii jinak než všechna ostatní díla.