Bude nový Dolittle největším propadákem, jaký Robert Downey Jr. kdy natočil?

Bude nový Dolittle největším propadákem, jaký Robert Downey Jr. kdy natočil?
Dolittle | Universal Pictures
Namísto chlápka, co na předměstí léčí v ordinaci, to ale v Universalu vzali cestou velkolepé podívané za 175 milionů dolarů (nezahrnuje náklady na marketing a distribuci). Už to je samo o sobě dost sebevražedné číslo. A zdaleka není finální. Studio si totiž poté, co režisér Stephen Gaghan (Syriana, Zlato) odevzdal svůj první sestřih, objednalo nákladné přetáčky, takže se přesně neví, kolik nakonec celá tahle legrace stála. Je ale jisté, že bude potřebovat alespoň půl miliardy k nějaké šanci na úspěch a vize začíná blednout. Již přeplácané trailery příliš důvěry nebudily, pořád tu ale byla jistá šance, že výsledek přesvědčí. No a nyní jsou venku americké recenze...
... a trhají film na kusy. Z dosavadních 46 kritiků jen šest označilo film za snesitelný, přičemž průměrná známka je 3.9 z 10. Takhle mizerně hodnocený film neměl Downey na kontě od devadesátých let, kdy jel ještě ve velkém v koksu a vybíral si projekty pochybných kvalit. Odborná kritika může samozřejmě dramatizovat (nebylo by to poprvé), ale v rámci statistik to kupříkladu druhá Zloba a Alenka schytaly o něco méně a i tak byly tržby slabé (respektive druhou Zlobu jakž takž zachránila Evropa od absolutního průšvihu, druhá Alenka rovnou propadla a studio tratilo 70 milionů dolarů).
Pokud Dolittle skutečně v kinech prolétne, půjde jednoznačně o největší propadák Downeyho kariéry (on už jich samozřejmě pár natočil, ale žádný s tak šíleným rozpočtem). Do českých kin snímek vstupuje také tento týden.
Robert Downey jr.
Robert Downey jr.