Lepší realita, Indiana Jones a remake muzikálové klasiky. Co chystá velikán Spielberg?

Lepší realita, Indiana Jones a remake muzikálové klasiky. Co chystá velikán Spielberg?
Ready Player One: Hra začíná | Paramount Network
co-pro-nas-pripravuje-velikan-steven-spielberg
Akta Pentagon: Skrytá válka - Meryl Streep a Tom Hanks
22. února do kin zavítá historické drama o mohutném skandálu podníceném zveřejněním tzv. Pentagon Papers deníky The Washington Post a New York Times, které odtajnily nemístné praktiky americké vlády během války ve Vietnamu. Válku pokrytecké Nixonově vládě vyhlásí investigativní novináři v podání Toma Hankse a Meryl Streep ve snímku Akta Pentagon: Skrytá válka (2017).

Akta Pentagon: Skrytá válka: Trailer

Akta Pentagon: Skrytá válka: trailer | DreamWorks
březnu (konkrétně 29.) se přiřítí Ready Player One: Hra začíná (2018). Spielberg se v tomto případě nechal inspirovat stejnojmenným sci-fi románem Ernesta Clinea, jenž si lebedil v popkulturních referencích na 80. léta. Nejenom na základě trailerů je jasné, že Spielberg se vytasí i s hromadou odkazů na produkty 21. století, aby si i mileniálové užili své pátrání po easter eggs.

Ready Player One: Hra začíná: Trailer

Ready Player One: Hra začíná
Potom jsou tady projekty jako It’s What I Do nebo Montezuma (oba prozatím bez českého názvu), o nichž se ví pramálo a je očekávatelné, že premiéra některého z nich se ještě odsune. Takovému předpokladu dodává na pravdivosti fakt, že Spielberg, pokud má neukojitelnou potřebu něco realizovat, si často dovolí pozdržet produkci i dlouho plánovaných námětů.
Harrison Ford
Indiana Jones a Království křišťálové lebky | Paramount Network
Rok 2020 by se měl nést ve znamení comebacku akčního archeologa Indiany Jonese v již pátém, dosud nepojmenovaném dílu. Přesné datum premiéry bylo stanoveno na 9. července 2020 a dle dosavadních informací se vrátí Harrison Ford, jemuž je v tuto chvíli už 75 let. Možná tak ode mne slovní spojení „akční archeolog“ nebylo úplně prozíravé. Situaci by mohl spasit Chris Pratt (Strážci Galaxie, Jurský svět), jehož naverbování ovšem zatím není potvrzené. Zajisté by jeho přítomnost měla smysl nejenom pro film samotný, ale i pro potenciální pokračování (samozřejmě v případě, že by byl diváky přijat lépe než „synátor“ Shia LaBeouf, který si roli nezopakuje).
Shia LaBeouf, Harrison Ford
Indiana Jones a království křišťálové lebky | Paramount Network
V seznamu nově přibyla pro Spielberga netradiční položka – West Side Story. Práv se Spielberg pokoušel zmocnit celých 15 let, přičemž před pár dny se definitivně zadařilo. Produkce začne až po dotočení Indyho, obsazování hlavních rolí probíhá již nyní.
West Side Story
West Side Story (1961) | United Artists
Pokud by ovšem casting nebyl uspokojivý, mohlo by to způsobit fatální následky, což dokazuje nedávné zrušení Spielbergova projektu The Kidnapping of Edgardo Mortara z důvodu nenalezení hlavního dětského představitele. U remaku West Side Story (1961) bude hledání možná ještě komplikovanější, protagonisté by totiž měli být ve věku 15-25 let, disponovat pěveckými vlohy, tanečními zkušenostmi a někteří z nich by měli být latinskoamerického původu, s čímž souvisí znalost španělštiny.
Pokud jste neviděli původní zpracování, mazejte to neprodleně napravit. Tady je malá návnada:
West Side Story
Filmová adaptace West Side Story vznikla v roce 1961 a ustanovila zásadní vývojový posun v rámci žánru (od scénografie přes hudbu až k choreografii). Rok nato opanovala Oscary, kde si „dotančila“ pro 10 sošek. Alternace na nadčasové Shakespearovo dílo Romeo a Julie, vsazená do New Yorku 50. let 20. století, je dodnes nepřekonaná. Ani senzace předminulého roku La La Land (2016) jí z hlediska pěveckých a tanečních vystoupení nemůže konkurovat. Krom bravurní choreografie a téměř pohádkové stylizace poutá dnešní diváky především nesmrtelná hudba (bohužel smrtelného) Leonarda Bernsteina.
Muzikály jsou bezpochyby opět v kurzu (Mamma Mia: Here We Go Again!, Kráska a zvíře, Největší showman). Na druhou stranu vyvstávají otázky typu: "Je opravdu vhodné natočit remake i přes možné riziko pošpinění fenomenálního originálu?" nebo: "Může vůbec remake překonat originál?". Já jsem v tomto směru hrubě kritický a do nové verze bych se rozhodně nepouštěl. Jaký je váš názor na tento konkrétní případ? A na jaký Spielbergův snímek se těšíte nejvíce? Vyjádřete se v diskuzi a hlasujte v anketě.