Smrtonosná zbraň 5 nakonec bude. Má to ale pár háčků...

Smrtonosná zbraň 5 nakonec bude. Má to ale pár háčků...
Smrtonosná zbraň | Warner Bros.
Dneska naopak Gibson jistý hit potřebuje a návrat k sérii, která ho kdysi vystřelila mezi hollywoodskou elitu, by byl samozřejmě správnou cestou.
smrtonosna-zbran-5-nakonec-mozna-bude-ma-to-ale-hacek
Plakáty všech dílů série | Warner Bros.
Napřed ale trocha historie. V roce 2009, kdy se studio snažilo Smrtonosnou zbraň 5 prosadit, de facto vyšachovalo z projektu režiséra série Richarda Donnera. Ten tehdy napsal společně Channingem Gibsonem, scenáristou čtvrtého dílu, vlastní scénář pětky a studio mu nedalo šanci. A Gibson se odmítal na filmu bez účasti Donnera podílet. Nakonec se situace otočila.
Donner je oficiálně na palubě a velmi pravděpodobně i jím kdysi vytvořený scénář (nebo nějaká jeho variace), neboť je hlavním scenáristou pětky znovu Gibson (Channing, ne Mel). Vedle Gibsonova Martina Riggse přirozeně nebude chybět Danny Glover jako jeho parťák Roger Murtaugh.
Neříkám, že bych se další Smrtonosné zbrani bránil. Vůbec. Nicméně, čtyřka je jednoznačně ze všech dílů nejslabší, Donnerovi už je skoro devadesát a Black, který napsal první dva díly, by rozhodně projektu prospěl (dokud ale na něm dělá Donner, je nepravděpodobné, že by studio Blacka povolalo). Projekt byl navíc nějakou chvíli na vývojovém mrtvém bodě. "Jsem připravený točit pětku. Jmenuje se Lethal Finale. Je velmi temná. Chceme do toho jít a Warneři dělají problémy. Respektive jsou tu lidé z právnického oddělení, kteří vše vyjednávají a nerozumí tomu. Někdo by je měl poslat na plac, aby spolupracovali s režiséry a producenty a pochopili, jak vzniká film. A pak vyjednávali. Je to trapné," uvedl Donner s tím, že si nemyslí, že pátý díl kdy natočí. To už ale neplatí a je otázkou, jaké ústupky musel Donner podstoupit, aby dostal projekt zelenou. To ale dost možná nikdy nezjistíme.
Danny Glover, Mel Gibson
Danny Glover, Mel Gibson