Drsný Mikkelsen i filmové klasiky. Festival Scandi nabídne přehlídku nejlepších severských snímků

Drsný Mikkelsen i filmové klasiky. Festival Scandi nabídne přehlídku nejlepších severských snímků
Bastard | Film Europe
Filmovou přehlídku skandinávských titulů i diskuse s tvůrci pořádá tým z filmové distribuční společnosti Film Europe a poprvé se tento projekt objevil v českých kinech v roce 2014, kdy akci založil Ivan Hronec s touhou přiblížit severskou kulturu českým a slovenským divákům. A vzhledem k tehdy stoupající oblibě severských kriminálek se mu to povedlo dokonale. Festival Scandi ale bude chtít znovu i ukázat, že tamní tvorba má toho k nabídnutí mnohem více než jen temné detektivky. A nabídka letošního jubilejního ročníku o tom přesvědčuje velmi zdařile.
Festival Scandi tak nabídne ve více než 30 kinech po celé České republice premiéru 10 filmů a speciální uvedení 3 slavných švédských snímků. Scandi bude zahájeno ve středu 17. ledna v pražském kině Lucerna premiérou oceňovaného snímku BastardMadsem Mikkelsenem v hlavní roli. Film si odnesl tři ceny Evropské filmové akademie (nejlepší herec, kamera a kostýmy) a je dánským velvyslancem v boji o Oscara. Během premiéry pak bude mít úvodní slovo dánský velvyslanec Søren Kelstrup.
Bastard: trailer
Významným hostem bude věhlasný režisér Bille August, který získal Oscara za film Pelle Dobyvatel a má doma také dvě Zlaté palmy z festivalu v Cannes. V pražské Lucerně 22. ledna a v kině Edison Filmhub o den později představí nové drama Polibek, po němž bude následovat diskuse s diváky. Zbytek festivalu pak nabídne žánrově velmi pestrou směs, v níž nebudou chybět thrillery, lyrický pohled na severskou přírodu či dva zásadní počiny věhlasného severského tvůrce Bo Widerberga. Bude toho zkrátka více než dost a my pro vás nyní máme tipy na filmy, které by neměli uniknout vaší pozornosti.
Bastard ( Bastarden )
Bastard
Bastard
79%
Oblíbený charismatický herec Mads Mikkelsen opět spojil síly s režisérem Nikolajem Arcelem, s nímž spolupracoval již na výborné Královské aféře či Rytířích spravedlnosti. Tentokrát nám prověřená dvojice přináší příběh kapitána Ludviga Kahlena, který je odhodlán na nehostinném dánském vřesovišti výměnou za šlechtický titul vybudovat kolonii. Nemilosrdný sok Frederik se však domnívá, že oblast patří jemu a po jistých událostech se hodlá Ludvigovi pomstít všemi prostředky. Hlavní hrdina si ale nenechá nic líbit a pouští se do nebezpečného boje. Vtahující historické drama se silným Mikkelsenovým výkonem, co si zasluhuje velké plátno.
Birthday Girl
Birthday Girl
Birthday Girl
AI
65%
Svobodná matka Nanna míří se svou dospívající dcerou a její nejlepší kamarádkou zaoceánskou lodí do Karibiku. Jenže už po první noci se plavba změní v noční můru. Dojde totiž ke znásilnění. Nebo je všechno trošku jinak? Nanna sama vyšetřuje spletitý případ, který komplikuje prostor mezinárodních vod, kde příliš neplatí zákony a pravidla. Napínavý psychologický thriller se slušnou dávkou zvratů, který vám nedá vydechnout.
Elvíra Madiganová ( Elvira Madigan )
Elvíra Madiganová
Elvíra Madiganová
63%
Slavné švédské drama z 60. let od režijního klasika Bo Widerberga vypráví milostný příběh cirkusové provazochodkyně a ženatého poručíka, kteří se rozhodnou opustit svůj dosavadní život a utečou na venkov. Romantická idylka se ovšem záhy změní na život v bídě a zoufalství. Silné lyrické drama s nezaměnitelnou atmosférou a skvěle zakomponovanou Mozartovou hudbou ani více než 50 let od premiéry nijak neztrácí na síle a filmové kráse.
Muž jménem Ove ( En man som heter Ove )
Muž jménem Ove
Muž jménem Ove
78%
Diváky oblíbená švédská dramedy vypráví o nerudném důchodci, který už rezignoval na život a je opravdu náročné s ním vyjít. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se do sousedství nastěhuje mladá hlučná rodina. Ove si začne k jejím členům budovat nepravděpodobné přátelství, jež mu možná změní pohled na jeho otrávený život. Snímek získal dvě nominace na Oscara (nejlepší cizojazyčný film a nejlepší masky) a dočkal se hollywoodského remaku Muž jménem OttoTomem Hanksem.
Muž na střeše ( Mannen på taket )
Muž na střeše
Muž na střeše
71%
Klasický švédský thriller ze sedmdesátých let a jeden ze základních pilířů skandinávského noir žánru. Děj se odvíjí od vraždy policisty Stiga Nymana, kterou dostanou na starost jeho kolegové Beck, Rönn a Kollberg. Během pátrání přijdou na to, že jejich zesnulý parťák nebyl zrovna příkladným a dobrým poldou. A také jim dojde, že vrahem může být klidně někdo z nich. Režisér Bo Widerberg se při točení drsné kriminálky inspiroval legendární Francouzskou spojkou. A na výsledku je to velmi vidět.
Muž na střeše
Muž na střeše | Svensk Filmindustri
Písně země ( Fedrelandet )
Písně země
Písně země
70%
Norský kandidát na Oscara od režisérky Margreth Olin je monumentálním lyrickým snímkem, který vás zavede do nádherné přírody plné hor, ledovců i fjordů. Podmanivé záběry ukazující nádheru i sílu přírody se zde mísí s výpravou režisérky a jejích rodičů, jejichž přítomnost v horských scenériích ukazuje rozlehlost nekonečných přírodních prostor. Existenciální cesta a dokumentární film zaměřující se i na ty nejmenší detaily, který ukazuje, jak má příroda vliv na lidskou duši.
Polibek ( Kysset )
Polibek
Polibek
65%
Drama dánského filmaře Billeho Augusta, který přijede v rámci festivalu snímek sám osobně představit, vypráví příběh mladého Antona, který se chce v roce 1913 stát důstojníkem kavalérie. Sblíží se ovšem se stárnoucím šlechticem, který ho pozve na své sídlo. Zde se Anton seznámí s jeho dcerou Edith, která je upoutána na invalidní vozík, a začíná se s ní čím dál více sbližovat. Postupně ovšem dostává strach, že mladou dívku zraní.
 Zdroj: Scandi