Během nominací na Emmy padaly rekordy. The Last Of Us zlomilo prokletí herních adaptací

Během nominací na Emmy padaly rekordy. The Last Of Us zlomilo prokletí herních adaptací
Boj o moc | HBO Max
Stále není zcela jasné, nakolik bylo ukončení Boje o moc dobrovolné a nakolik se jedná o jedno z mnoha nepopulárních rozhodnutí nového vedení konglomerátu Warner Bros. Discovery, pod nějž HBO spadá. Tak či onak ale tvůrci naštěstí dostali echo před vznikem čtvrté série, tvůrce Jesse Armstrong tedy měl příležitost se s rodinou Royů důstojně rozloučit. Vznikl televizní fenomén, který v domácích Spojených státech zcela opanoval mediální prostor.
Série navíc skončila relativně nedávno, během vyplňování hlasovacích lístků tedy byla stále v čerstvé paměti. Snad i to vedlo k 27 nominacím, včetně těch v nejdůležitějších kategoriích a 14 v hereckých sekcích. Jedná se také o první seriál, jenž byl najednou nominován hned třikrát za hlavní mužskou roli – o cenu se uchází Brian Cox, Kieran Culkin a Jeremy Strong.
The Last of Us
The Last of Us | HBO Max
V těsném závěsu je The Last of Us s 24 nominacemi. Seriál s Pedro Pascalem a Bellou Ramsey v čele se stal první hranou adaptací videohry nominovanou na nejlepší drama. Keivonn Montreal Woodard navíc zlomil sympatický rekord, ve svých deseti letech se pyšní titulem nejmladší osoby nominované v kategorii guest star pro hlavní roli v jediné epizodě. Ztvárnil jednoho z malých sourozenců, s nimiž se hrdinové na své cestě potkají. Tragický osud Woodardovy postavy byl jedním z emocionálních vrcholů první řady.
Jen o jedinou nominaci méně, tedy 23, má druhá řada populární černohumorné satiry Bílý lotos, jež se musela přesunout ze sekce pro limitované série, kde dominovala první série, mezi dramata. Projekt režiséra a scenáristy Mikea Whitea strhl velkou pozornost a třetí řada, jež by se měla po Havaji a Itálii přesunout do Asie, je již nyní napjatě vyhlížená. HBO a jeho streamovací služba Max si celkem připsaly velkolepých 127 nominací. Když připočteme ještě Rod draka s jinak podměrečnými 8 nominacemi (i tak vítězící nad Prsteny moci zastoupenými pouhými šesti nominacemi), připsala si HBO jako první televizní stanice od roku 1992 hned čtyři nominace za dramata.
Jenna Ortega jako Wednesday
Jenna Ortega jako Wednesday | Netflix
Seriálům s více než dvaceti nominacemi dělá společnost ještě sportovní komedie Ted Lasso, připsala si jich 21.
Zcela zkrátka nepřišel ani Netflix. Wednesday vznikající pod dohledem Tima Burtona si připsala 12 nominací a Jenna Ortega se ve svých dvaceti stala druhou nejmladší herečkou historie nominovanou za hlavní roli. O jedno želízko v ohni víc, tedy 13, má Dahmer, samozřejmě včetně nominace pro Evana Peterse, a stejný počet šancí na výhru má i dramedie Ve při. Jen 6 nominací si připsala pátá série Koruny.
Fanoušky a fanynky Star Wars potěší, že chválený, i když nepříliš sledovaný Andor má nominaci za drama, a Obi-Wan Kenobi za limitovanou sérii. Osm nominací, převážně v technických kategoriích, získal Mandalorian.
Slavnostní předání prestižních sošek proběhne 18. září.