Okultista, rapper, slavný hudební skladatel a zdravotní sestra. Tyto filmy mají nejvíce šancí získat Českého lva

Okultista, rapper, slavný hudební skladatel a zdravotní sestra. Tyto filmy mají nejvíce šancí získat Českého lva
Arvéd | CinemArt

Arvéd (12 nominací)

režie: Vojtěch Mašek
DAFilms, KVIFF.TV, O2TV
Arvéd
Režijní debutant Vojtěch Mašek natočil mysteriozní drama pojednávající o Jiřím Arvédu Smíchovském, vzdělaném člověku s geniální pamětí, který vyznával černou magii, okultismus a pro své cíle byl ochotný spolupracovat jak s nacisty, tak s komunisty. Snímek Arvéd proto ve výsledku vypráví o něčem důležitějším než o jednom člověku, totiž o hranici mezi příčetností a peklem.
Na Arvédovi zaujme vycizelovaná obrazová složka a tíživá atmosféra, labyrintické pojaté vyprávění, důmyslný střih a herecký představitel v titulní roli Michal Kern. Na scénáři s Maškem spolupracoval Jan Poláček, který o Arvédu Smíchovském napsal knihu Malostranský ďábel. „Arvéd hrál hru, která se mu posléze vymkla z rukou, a tak se snažil pomocí černé magie přivolat na pomoc i ďábla. Pro mě to znamenalo pokusit se Arvéda pochopit a prostřednictvím faktů, dobových reálií a fantazie vytvořit příběh,“ dodává Poláček.

Il Boemo (11 nominací)

režie: Petr Václav
Netflix
Il Boemo
Z Cen české filmové kritiky vyšel výpravný životopisný snímek pojednávající o životě skladatele Josefa Myslivečka naprázdno. V rámci Českých lvů má Il Boemo režiséra a scenáristy Petra Václava druhý nejvyšší počet nominací hned za vedoucím Arvédem.
Václav, držitel dvou Českých lvů za snímek Cesta ven, natočil civilně pojatý a do nejmenšího detailu promyšlený ambiciózní film, spíše minimalistický, ale s atraktivními italskými exteriéry a několika výpravnými operními scénami, které doprovází Myslivečkova hudba hraná souborem Collegium 1704 Václava Lukse. Těžký úděl talentovaného operního skladatele, který se musí uživit a prosadit v cizí zemi, ztvárnil herec a zpěvák Vojtěch Dyk mimořádně důstojně.

BANGER. (8 nominací)

režie: Adam Sedlák
Netflix
Stacy Cruz | BontonFilm
Alex ve druhém celovečerním filmu Adama Sedláka touží natočit banger, rapový hit, který by ho katapultoval na výsluní a zajistil mu slávu. Zatím ale tenhle netypický hrdina v podání Adama Mišíka prodává kokain v Praze, čehož chce jednou provždy nechat. Alexovi pomáhá kamarád Láďa v podání mimořádně zábavného a talentovaného Marsella Bendiga. Šílená adrenalinová jízda nočním městem může začít.
Režisér Sedlák natočil BANGER. kvůli autenticitě a vtáhnutí publika do děje na iPhone. Základem pro vytvoření filmu, který má v rámci udílení Českých lvů třetí nejvyšší počet nominací, byl nicméně dle tvůrců dobrý nápad a scénář.

Světlonoc (7 nominací)

režie: Tereza Nvotová
Světlonoc | Forum Film
Mladá zdravotní sestra Šarlota (Natalia Germani) se vrací do rodné horské vesnice na Slovensku. Před mnoha lety odtud bez vysvětlení utekla a místní lidé ji považovali za mrtvou. Její příchod je znervózňuje a někteří se dokonce obávají, že probudí čarodějnici, která podle místních legend straší v okolních lesích.
Mysteriozní drama slovenské režisérky a herečky Terezy Nvotové loni vyhrálo na festivalu v Locarnu, Ceny české filmové kritiky ho nicméně zcela obešly. Kolegyně Iva Baslarová v recenzi píše, že Světlonoc „neuhýbá před palčivými a nelíbivými tématy, jako je sexuální a domácí násilí nebo nerovné postavení žen a mužů“.
Symbolicky to dokládá samotná Nvotová, která se se svou novinkou vklínila mezi čtveřici režisérů nominovaných na Českého lva. Světlonoc ale nepřináší pouze důležitá témata, ale i působivou formu. Ta snese srovnání se zahraniční konkurencí. Tím jde autorka ve vlastních stopách, podobně například působil její předchozí hraný film Špína, který měl premiéru na festivalu v Rotterdamu a tematicky se věnoval znásilnění.

Grand Prix (4 nominace)

režie: Jan Prušinovský
DAFilms
Jan Prušinovský, Anna Kameníková, Miroslav Donutil, Kryštof Hádek, Štěpán Kozub, Robin Ferro | Falcon
Štěpán Kozub a Robin Ferro vyrážejí v komediálním dramatu Jana Prušinovského na Grand Prix do Španělska. Road movie, kterou s nimi absolvuje ještě Kryštof Hádek, nevybočuje z řady chcípáckých filmů, v nichž se hlavní postavy nedočkají nápravy ani happy endu. Natáčelo se na barcelonském závodním okruhu a v rámci Českých lvů si nominace odnášejí herečky Tatiana Dyková a Anna Kameníková, Štěpán Kozub a maskéři Jana Bílková a Lukáš Král (netotožný s autorem článku).

Jan Žižka (4 nominace)

režie: Petr Jákl mladší
Apple TV+, DAFilms, Netflix, O2TV
Jan Žižka
Mezi snímky s největším počtem nominací se vměstnal i mnohými vysmívaný Jan Žižka režiséra, scenáristy a producenta Petra Jákla mladšího. Nejdražší film tuzemské kinematografie, jehož rozpočet se kvůli angažmá mezinárodních hereckých hvězd vyšplhal na 450 milionů korun, má šanci na Českého lva ve čtyřech kategoriích: nejlepší zvuk, scénografie, kostýmy a masky. V českých kinech viděl Jana Žižku 351 tisíc platících, což je nejvíc ze všech nominovaných. Ve světě byl titul uváděný pod distribučním názvem Medieval a utržil přes čtyři miliony dolarů, což je velmi málo.

Oběť (4 nominace)

režie: Michal Blaško
Netflix (od 23. března)
Oběť
Kromě slovenské režisérky Terezy Nvotové se do nominací letošních Českých lvů významně promítl i její filmový kolega Michal Blaško. Jeho celovečerní hraný debut Oběť je příběhem ukrajinské matky domáhající se spravedlnosti pro svého syna Igora v netolerantní české společnosti. Film působí mimořádně autenticky, až dokumentárně, Blaško v něm popisuje problémy dneška v jejich komplexitě a nejednoznačnosti.
Režisér k tématu Oběti dodává: „Leitmotivem filmu je manipulace, která je přítomná ve více vrstvách příběhu. Na začátku stojí Igorova zdánlivě banální lež. Ta společnosti nečekaně poskytne záminku naplno projevit nenávist v ní dřímající. Skutečnost, že Irina a Igor jsou Ukrajinci, a patří tedy k jedné z nejpočetnějších menšin v České republice, dodává hlavním postavám jedinečnou optiku.“

Podezření (4 nominace)

režie: Michal Blaško
iVysílání
Podezření
A znovu Michal Blaško, tentokrát s televizním seriálem Podezření. Ten sleduje příběh nemocniční sestry (Klára Melíšková) obviněné ze zabití pacientky. Podobně jako v případě Oběti je i Podezření komplexním dílem, jehož titulní postava působí dvojznačným, nezjednodušujícím dojmem. Televizní minisérie Podezření, natočená pro Českou televizi, byla na Českého lva nominovaná hned ve čtyřech kategoriích: nejlepší televizní film nebo minisérie, scénář (Štěpán Hulík), nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli (Klára Melíšková) a nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Denisa Barešová). Stalo se tak vůbec poprvé od úspěchu Hořícího keře, že se televizní projekt výrazněji prosadil i v jiných než ryze žánrových kategoriích.
zdroje: Kinobox, Bontonfilm, CinemArt, Česká televize, Forum Film, Pilot Film

Kinolog: Božský Vojta Dyk bez klobouku bos, upadnul mu nos. Dostane za to Oscara?

Po dlouhé době vzniknul v Česku tak ambiciózní historický životopisný film. Režisér Petr Václav přitom nikdy podobný projekt nedělal. Největší pastí by bylo hledat v něm nového Amadea. Il Boemo se vydává vlastní cestou.