Zamíří "zakázaný" film Terryho Gilliama do Karlových Varů?

Zamíří "zakázaný" film Terryho Gilliama do Karlových Varů?
Režisér Terry Gilliam | Film Servis Festival Karlovy Vary
Adam Driver, Jonathan Pryce
| Bioscop
Už to vypadalo, že bude mít Terry Gilliam (12 opic, Strach a hnus v Las Vegas) klidné spaní, když se mu téměř po dvou dekádách neskutečných útrap podařilo snímek dotáhnout do kýženého cíle. Svůj nejnovější počin Muž, který zabil Dona Quijota nedávno představil na festivalu v Cannes, ale už tam se premiéra řešila s právníky, neboť se ozval portugalský producent Paul Branco s tím, že právo na to promítat hotový snímek má on a nikdo jiný.
V čem je zakopaný pes? Branco otálel s financováním během příprav, Gilliamovi došla trpělivost, našel nové producenty a spolu s nimi snímek dokončil. Jenže poté se ozval Branco se svými nároky... V Cannes vyhrál Gilliam a snímek se v celosvětové premiéře promítal. Jenže včera prosákly informace, že u francouzského soudu se svým nárokem naopak uspěl Branco a jeho společnost Alfama, které musí Gilliam vyplatit cca 250 tisíc korun jako újmu a ušlý zisk. Gilliam navíc spolu se svými producenty a nasmlouvanými distributory nemá možnost Quijota prezentovat.
Terry Gilliam, Jonathan Pryce
Muž, který zabil Dona Quijota | Distributor
V České republice měl mít Quijote premiéru ve čtvrtek 5. července letošního roku. Distribuční společnost Bioscop, která má snímek ve svém portfoliu, v pondělí informovala, že čeká na informace od studia. Dnes nicméně tisková kancelář karlovarského filmového festivalu informovala, že Terry Gilliam svůj nejnovější film na festivalu osobně uvede. Je otázkou, co se do té doby ještě stane (festival zahajuje za necelé 2 týdny), jaký postih případně Gilliama a další čeká, pokud si Branco, který vyhrál soudní spor, bude nárokovat další kompenzace ušlého zisku za promítání.
Snímek Muž, který zabil Dona Quijota, vznikal řadu let a provázela ho řada peripetií. Původní natáčení filmu, v němž měli hlavní role vytvořit Johnny Depp a Jean Rochefort, bylo před osmnácti lety přerušeno po šesti dnech od první klapky. Sérii katastrof, které zastavily projekt, do nějž Terry Gilliam investoval 10 let příprav, následně zmapoval dokument Keitha Fultona a Louise Pepeho Ztracen v La Mancha (2002). Legendární režisér se však svého snu nevzdal a po osmnácti letech film představil publiku.

Muž, který zabil Dona Quijota: Trailer

Muž, který zabil Dona Quijota
Temný stín Dona Quijota však autora nepřestává tížit ani po francouzské premiéře. Gilliamovi bych přál, aby nemusel obdobné peripetie vůbec absolvovat. Snad bude prostor o anabázi Dona Quijota pokud možno v klidu a bez emocí na karlovarském festivalu s jeho autorem pohovořit.