Karlovy Vary 2018: Přiveze oscarový Rain Man déšť? Získá si publikum dívka ovládající znakovou řeč?

Karlovy Vary 2018: Přiveze oscarový Rain Man déšť? Získá si publikum dívka ovládající znakovou řeč?
Rain Man (1988) / Dustin Hoffman | United Artists
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary uvítá na 53. ročníku oscarového režiséra Barryho Levinsona (Rain Man, Spáči, Bugsy), herečku a scenáristku Rachel Shenton a režiséra Chrise Overtona, kteří představí film Tiché dítě (2017), oceněný v letošním roce Oscarem pro nejlepší krátký film. Přidá se též dánská herečka Trine Dyrholm, která si nedávno zahrála ve snímku věnovaném legendární femme fatale, zpěvačce, herečce a modelce Nico.
karlovy-vary-2018-priveze-oscarovy-rain-man-dest-ziska-si-publikum-divka-ovladajici-znakovou-rec-4
Rain Man | United Artists
Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme na letošním karlovarském festivalu scenárista, producent a režisér Barry Levinson, držitel Oscara za film Rain Man. Držitel Oscara za režii a pěti dalších oscarových nominací Barry Levinson ve své autorské i režijní tvorbě mimořádným způsobem kombinuje osobní příběhy s často satirickým pohledem na společnost a jeho filmy zásadním způsobem ovlivnily řadu mladých filmařů.
karlovy-vary-2018-priveze-oscarovy-rain-man-dest-ziska-si-publikum-divka-ovladajici-znakovou-rec
Barry Levinson | Film Servis Festival Karlovy Vary
Barry Levinson debutoval hořkou komedií Bistro (1982), za jejíž scénář si odnesl nominaci na Oscara. Následující tituly jako Přirozený talent (1984), Konkurenti (1987) nebo Dobré ráno, Vietname (1987) potvrdily jeho pověst jako kritikou i publikem respektovaného tvůrce.
V letošním roce se naplňuje 30 let od vzniku legendárního snímku Rain Man (1988), oceněného čtyřmi Oscary. Pod Levinsonovým vedením zde podal jeden ze svých životních hereckých výkonů Dustin Hoffman, na hvězdnou platformu pak film vysadil mladého Toma Cruise. Citlivě pojatý snímek, v němž se Charlie Babbitt (Tom Cruise) vydává spolu se svým autistickým bratrem Raymondem (Dustin Hoffman) na roadtrip za sebepoznáním, oslnil doslova celý svět.
Dvacáté výročí od premiéry pak slaví další Levinsonův legendární snímek, mystifikace o zákulisí politiky, opět s Dustinem Hoffmanem, který byl za Vrtěti psem (1997) nominován na Oscara. Barry Levinson představí na karlovarském festivalu obě výše zmíněné klasiky (Rain Man, Vrtěti psem) spolu s novinkou Paterno, která vznikla v produkci HBO a v níž se můžete těšit na ikonického Al Pacina.

Paterno: Trailer

Již třetí rok uvádí MFF Karlovy Vary sekci Lidé odvedle, jejímž partnerem je oficiální neziskový partner festivalu, nadace Sirius. V letošním roce je sekce zaměřena na filmy s hrdiny se sluchovým postižením.
Tiché dítě
Tiché dítě | Film Servis Festival Karlovy Vary
Jedním z titulů uvedeným v této sekci Lidé bude titul Tiché dítě, který získal v letošním roce Oscara pro nejlepší krátký film.Tento emotivní snímek osobně představí herečka a scenáristka filmu Rachel Shentonová a režisér Chris Overton. Tiché dítě je příběheh čtyřleté dívky, která se narodila hluchá a díky sociální pracovnici v podání Rachel Shentonové nachází prostřednictvím znakové řeči cestu ze světa ticha.
karlovy-vary-2018-priveze-oscarovy-rain-man-dest-ziska-si-publikum-divka-ovladajici-znakovou-rec-2
Trine Dyrholm | Film Servis Festival Karlovy Vary
Karlovarský festival uvede v sekci Horizonty hudební biografický snímek Nico, 1988, který osobně doprovodí představitelka titulní role, dánská herečka Trine Dyrholm. Nico, 1988 mapuje závěr uměleckého dráhy hudební ikony Christy Päffgen, známé pod uměleckým jménem Nico. Žena, o níž se mluvilo především jako Warholově múze či ve spojitosti s v kultovní skupinou Velvet Underground, prožila dramatický život plný běsů, aby se v jeho závěru znovuzrodila jako umělkyně a našla se jako žena i matka.
„Trine Dyrholm byla pro film klíčovým člověkem,“ říká o hlavní představitelce režisérka Susanna Nicchiarelli. „Její přínos pro můj film a mě samotnou byl obrovský. Trine dala Nico energii a vitalitu, podpořila film přesnou porcí energie, která byla potřeba.“ Trine Dyrholm, která je dalším vzácným hostem karlovarského festivalu, začínala jako zpěvačka populární dánské skupiny The Moonlighters, vystudovala herectví a dnes patří k nejobsazovanějším dánským herečkám.
karlovy-vary-2018-do-varu-vas-privede-oscarovy-rain-man-a-divka-ovladajici-znakovou-rec-1