Paterno

61%
Paterno
Plakát traileru
Film se soustředí na život Joea Paterna (Al Pacino), který se po tom, co se stal nejvýznačnějším trenérem v historii vysokoškolského fotbalu, zaplete do skandálu sexuálního zneužívání Jerryho Sanduskyho z Pensylvánské státní univerzity, jenž byl obviněn z dlouholetého zneužívání nezletilých dětí. Na základě toho dochází ke zpochybnění odkazu Joe Paterna, který je konfrontován s ohledem na svou spoluúčast spočívající v tichém tolerování této skutečnosti.



mojmir.sedlacek
6 033 bodů
6
Barry Levinson dokazuje, že stále patří mezi velmi schopné řemeslníky, ačkoli tomuto projektu musím vytknout především jednu věc - délku! Některé pasáže (paradoxně především akční koláže) a vedlejší dějové linky jsou překvapivě nudné a kdyby se stopáž zastavila na nějakých 70-80 minutách, byl bych dost spokojen. Takhle se dočkáme spousty rozvláčných a utahaných dialogů, obvykle zahrnujících pomalu láteřícího Ala Pacina, který kvůli roli dokázal ještě o pár let zestárnout. Pro Levinsona je to jinak ideální látka, jelikož se jedná o klasický americký příběh zahrnujících hodnotové spory. Škoda, že samotný Paterno je ze všech postav ve filmu zdaleka nejlaxnější, a tak je velmi těžké si na něj udělat názor; nebo aspoň na to, zdali se choval správně. Ale určité morální otázky tento případ v divákovi vyvolá, což je fajn.
jirikzaboj
jirikzaboj
1 628 bodů
6
Takový formát scénáře jsme tady už měli a dokonce i od samotného Levinsona v podobě Sleepers. Tady se to ovšem řeší mediálně a skrze svědectví, či případné obviněni z mlčení. První polovina filmu se hodně točí okolo domněnek a po nějaké době už to docela nudí, takže tam bych za sebe klidně mírně příběh krotil a krátí. Druhá polovina o dost lepší, pochmurná a předává zprávu takovou, že správná možnost vlastně neexistuje. Je na každém divákovi, jak si to v hlavě rozebere a čemu on sám uvěří. PS : Al opět neskutečný

Dodatečné informace

Původní název:
Paterno (více)
  • USA Paterno
  • USA Happy Valley
  • USA Paterno - Eltemetett bűnök
  • USA Патерно
Premiéra v ČR:
8. 4. 2018
Země původu:
USA
Čeština:
Paterno je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch