Karlovy Vary 2018: Festival je zachráněn. Pocta Formanovi na obzoru

Karlovy Vary 2018: Festival je zachráněn. Pocta Formanovi na obzoru
Lásky jedné plavovlásky (1965) | Národní filmový archiv
Je MFF Karlovy Vary bez peněz? ČEZ ukončil spolupráci
Festivaly a ceny16. 3. 2018
Je MFF Karlovy Vary bez peněz? ČEZ ukončil spolupráci
V polovině března se objevila zpráva, že karlovarský filmový festival přijde o dlouholetého generálního sponzora, společnost ČEZ. Na včerejší tiskové konferenci organizátoři festivalu informovali, že finanční rozpočet přehlídky není ohrožen, festival nicméně nebude mít generálního partnera, ale "jen" hlavní partnery (EP Industries, Mall.cz a Accolade). Přehlídka operuje dle slov Jiřího Bartošky s rozpočtem 140 milionů korun a 30 přispělo Ministerstvo kultury.
Ale zpět k tomu, co nás zajímá především, k filmům a hostům letošního 53. ročníku, který se uskuteční ve dnech 29. června - 7. července. Dle očekávání zahájí letošní přehlídku snímek Miloše Formana. Dramaturgové vybrali Lásky jedné plavovlásky s Hanou Brejchovou a Vladimírem Pucholtem v hlavních rolích. Projekci bude předcházet zahajovací koncert před hotelem Thermal, na němž zazní blok hudby z filmů Miloše Formana.
Hana Brejchová, Vladimír Pucholt
Lásky jedné plavovlásky
„Miloš Forman byl nejen skvělým filmařem, ale také velkým přítelem karlovarského festivalu. Rozhodli jsme se ho připomenout nikoliv nějakými oslavnými projevy, ale tím, co symbolizoval – filmem. A přestože domácí diváci Lásky jedné plavovlásky znají z řady televizních repríz, jistě si je rádi vychutnají znovu na velkém plátně. Věříme, že uvedení tohoto filmu uvítají i naši zahraniční hosté, kteří nemají tak častou možnost vídat Formanovu českou tvorbou, která zásadním způsobem ovlivnila vývoj naší kinematografie,“ říká prezident festivalu Jiří Bartoška.
Postřižiny
Postřižiny
Prezident festivalu letos za umělecký přínos české kinematografii ocení herce Jaromíra Hanzlíka (Postřižiny, Cirkus Humberto a další) a při té příležitosti bude promítnut dramatický snímek Bloudění z roku 1966, v němž si Hanzlík zahrál.
Chlapectví
Chlapectví | MFF Karlovy Vary 2014
Zahraničním hostem 53. ročníku karlovarského festivalu bude režisér a producent Richard Linklater (Chlapectví), který má 5 nominací na Oscara a je zakladatelem neziskové organizace Austin Film Society, klíčové filmové instituce na území USA. Ve Varech bude této organizaci věnována speciální sekce, v níž bude uvedeno devět celovečerních snímků a dva bloky krátkometrážních děl. Fanoušci Richarda Linklatera se navíc budou moci podívat na režisérův kultovní debut, celovečerní snímek Flákač (1991).
karlovarsky-festival-se-nemusi-bat-o-budoucnost-milos-forman
Jaromír Hanzlík | Lenka Hatašová
V nové znělce, která bude slavnostně představena na zahájení 53. ročníku MFF Karlovy Vary, uvidíme loňského držitele Ceny prezidenta festivalu, oscarového herce Caseyho Afflecka (Místo u moře). Natáčení se opět ujal dlouholetý autor karlovarských znělek, režisér Ivan Zachariáš (Pustina). 
karlovarsky-festival-se-nemusi-bat-o-budoucnost-milos-forman-1