Shazam! má v pokračování lepší formu, ale stále připomíná dětinského Deadpoola z výprodeje

Shazam! má v pokračování lepší formu, ale stále připomíná dětinského Deadpoola z výprodeje
Shazam! Hněv bohů | Warner Bros.
Jestliže Batmana staví fanoušci a fanynky na piedestal jako nejstylovějšího DC hrdinu, Billy Batson alias Shazam mu maximálně leští nárazníky batmobilu. Pubertální sirotek vychovávaný v pěstounské rodině získal magickou moc od čaroděje (Djimon Hounsou), jenž drží na uzdě nejen bytosti zodpovědné za šíření sedmi smrtelných hříchů, ale i samotné božstvo.
Prastaré sestry Hespera (Helen Mirren), Kalypso (Lucy Liu) a Anthea (Rachel Zegler) se ovšem dostanou k čarodějově rozbité holi a její pomocí zbavují Billyho společníky magických schopností. Celou Philadelphii uzavřou do kopule a chystají se ji proměnit v monstrózní krajinu střeženou drakem.

Trailer: Shazam! Hněv bohů

Lucy Liu, Helen Mirren, Zachary Levi, David F. Sandberg, Meagan Good, Grace Caroline Currey | Warner Bros.
První díl z roku 2019 předložil středoškolskou komedii o šikanovaných nerdech, kteří rozjařeně objevují nově nabyté dovednosti a učí se s nimi zacházet s pokorou. Vše je podřízené klišé: „Každý může být supehrdin(k)a, ale rodina je na prvním místě.“ Shazam! Hněv bohů rozvíjí příběh početné pěstounské rodiny, jejíž dospívající ratolesti se tajně proměňují v ochránce spravedlnosti. Se silou a vizáží Supermana a rozumem průměrných teenagerů musejí nejen čelit mocným bohyním a drakovi, ale především se vypořádat s jednotvárností, s níž je scenáristé Henry Gayden a Chris Morgan vykreslují.
Podobně jako v marvelovském Deadpoolovi, také humor Shazama vychází z kontrastu mezi nadlidskou fyzičkou a podprůměrnou či zcela absentující chytrostí. Protagonista v podání Zachary Leviho i jeho nevlastní sourozenci vypadají jako neporazitelní a vzhledově atraktivní superlidé, ale mluví jako děti, jimiž v jádru jsou. Ve své normální podobě dokonce Billy (Asher Angel) působí mnohem inteligentněji než jako Shazam, čímž tvůrci kýžený rozdíl prvoplánově zdůrazňují.
V této rovině se odvíjí většina vtipů, z nichž některé fungují. V tajné komnatě zvané Skála věčnosti a zděděné po čaroději, již si děti vyzdobily jako pokojíček s plakáty a barevnými fáborky, se mimo jiné nachází vševědoucí pero schopné zaznamenávat vše vyřčené. Hrdinové jeho pomocí zasílají bohyním diplomatické dopisy, jejichž obsah ale kromě zásadního sdělení zahrnuje i okolní průpovídky včetně dovětku „Kdo chce ještě energeťák?”.
Helen Mirren, Zachary Levi
Shazam! Hněv bohů | Warner Bros.
Shazam! se opět nebere vážně a vyzdvihuje absurdnost a naivitu dětských superhrdinů, čímž jim dělá nepochybně lepší službu než Robert Rodriguez ve Spy Kids. Několikrát uslyšíme hlášku „nejúžasnější věc na tobě jsi ty“, většinou v souvislosti s romancí mezi nejmladší a nejcitlivější bohyní Antheou a Billyho bratrem Freddym (Jack Dylan Grazer), jenž s berlí a geekovskými sklony nepřipomíná superhrdinu v podobě, jak si je společnost maluje. Tedy dokud se nepromění ve své hrdinské alterego, jemuž říká Captain Everypower.
Režisér David F. Sandberg, jenž před jedničkou natočil horory Zhasni a zemřeš a Annabelle 2, se pokouší nabourávat mytologickou hodnotu superhrdinů. Za speciální se považuje každá osoba bez ohledu na věk či původ, která rozdává lásku svým bližním a pozbývá sobeckosti. Tím ale, minimálně v porovnání s prvním dílem, nevymýšlí nic nového. Nemluvě o tom, že podobný motivační slogan inspiroval superhrdinské komiksy jako takové. Shazam, který je součástí stejného světa jako Muž z oceli, Wonder Woman nebo Aquaman, se snaží vymezit spíš jako infantilní parodie na vlastní sérii.
Nejde přitom o tak radikální zesměšňování jako v posledním Thorovi, ale pro samý nadhled se opět nedá soustředit na dramatickou rovinu, která jede víceméně na jistotu a pouze obšlehává provařené koncepty. V tom se lišil Deadpool, který vedle vulgarismů nabídl místy i postmoderní vyprávění. Dvojka Shazama s žádným dějovým překvapením nevyrukuje a sebeuvědomělost těží třeba z pomrkávání na sérii Rychle a zběsile, na níž se scenárista Chris Morgan třináct let podílel. Většinou jde o narážky na důležitost rodiny, popřípadě o přímou zmínku daných filmů před Helen Mirren, která si ve franšíze Vina Diesela zahrála.
Lucy Liu, Helen Mirren
Shazam! Hněv bohů | Warner Bros.
Mimo to se ale nezdá, že by si dvojice autorů dala na scénáři kdovíjak záležet. Skoro prázdný sál se při projekci utápěl v tichosti a dětinské fórky nezabíraly. Shazamova, potažmo Billyho slabost pro Wonder Woman trochu připomněla hašteření Batmana s Robinem kvůli Poison Ivy – a to jsou paralely, které si nikdo z DC určitě nechce připouštět. Stejně jako to, že vizuální efekty dostačují a místy zajistí dost majestátní záběry, ale jinak vyznívají genericky a v závěru bolí oči z četného blýskání v temnotě.
Oproti jedničce, která byla místy otravně upovídaná, má ale Hněv bohů vyrovnanější tempo a dvě hodiny poměrně rychle utečou. Opět nemusíte jakkoli namáhat mozek a jde o tu nejuniverzálnější formu blockbusterové zábavy, v čemž leckdo spatřuje vítaný oddech. Pořád se něco děje a akční scény, ač jim škodí paradoxní průsečík infantilnosti a „důchodcovství“ (v případě sedmasedmdesátileté Mirren, která se musí mlátit s dvaačtyřicetiletým Levim), nastupují pravidelně. Žádná není pamětihodná, ale na akční film pro děti s drakem jde o uspokojivou podívanou.
Nápadná je odříznutost příběhu od ostatních filmů a celé série, kterou už Shazam dál budovat nepomůže. Všechny události a zvraty se v závěru poslušně resetují a obnoví se rovnováha, přičemž čekat na potitulkové scény se jeví jako druhá nejzbytečnější věc hned po leštění karoserie u nepojízdného vraku. Jako neškodná superhrdinská jednohubka s náznakem morality a snahou o univerzální humor druhý Shazam! obstojí. Nadcházející Flash ale bude muset nabídnout mnohem víc, aby chystaný DC Universe pod vládou Jamese Gunna vůbec někoho zajímal.
hodnocení: 60 %

Kinolog: Komerční rasista Tomáš Magnusek natočil další hnusek a nepoživatelný filmový separát

Čtyřdílná série Bastardi líčí katastrofální stav českého školství a problematické soužití bílých Čechů s Romy. Filmy samotné mají ale především katastrofální uměleckou kvalitu. Problematické je nejvíc to, že ukazují spoustu nesmyslů, které se nemohou stát.