Slavné herecké tváře, které načaly své kariéry pod kudlou maskovaných zabijáků

Slavné herecké tváře, které načaly své kariéry pod kudlou maskovaných zabijáků
Masakr v Texasu | New Line Cinema
Zřejmě jen hrstka diváků si uvědomuje, kolik známých herců a hereček nastartovalo své kariéry v často podřadných hororových titulech a úlohách, v nichž bychom je těžko poznávali. Teenagerské vyvražďovací horory, známé jednoduše pod názvem slashery, skýtají ideální příležitost pro mladé herce, kteří se dosud nedokázali prosadit v ambicióznějších dramatických produkcích. U příležitosti premiéry nového dílu Vřískotu se nyní pojďme podívat na deset případů, kdy slavné hollywoodské tváře začínaly stoupat ke hvězdám právě v hororových příbězích, vyznačujících se maskovanými zabijáky a spíše haprujícími formálními kvalitami. Některé z následujících rolí jsou kultovní stejně jako inkriminované filmy, o dalších jste možná ještě neslyšeli.
Zmiňovat nebudeme například Jamie Lee Curtis, jejíž průlomová role v Halloweenu (1978), jež z ní učinila právoplatnou „scream queen“ filmového plátna, už žádné představování nepotřebuje.

Johnny DeppNoční můra v Elm Street (1984)

Johnny Depp
Noční můra v Elm Street | New Line Cinema
Začneme hororovou klasikou, v níž zabijácký a lascivní přízrak Freddyho Kruegera nahání bezbranné teenagery v jejich snech. Snímku Wese Cravena sice dominuje ďábelská kreace Roberta Englunda v pruhovaném svetru a s dlouhými mechanickými pařáty, ale v jedné z vedlejších rolí zaujme také tehdy jednadvacetiletý Johnny Depp. Ten ztvárňuje přítele hlavní hrdinky v podání Heather Langenkamp a jeho účinkování končí vskutku ikonickou scénou úmrtí, v níž je doslova pozřen vlastní matrací. Nechybělo přitom mnoho a Depp roli vůbec nezískal, neboť původně jen doprovázel na konkurz kamaráda Jackie Earle Haleyho. Toho však nakonec předčil a Haley si spravil chuť až o 26 let později, kdy ztvárnil samotného Freddyho v remaku Noční můra v Elm Street.

Kevin BaconPátek třináctého (1980)

Kevin Bacon
Pátek třináctého | Paramount Network
Také charakterní herec se slabostí pro grázly a nečitelné postavy debutoval v dnes kultovním hororu, jehož úspěch inicioval vznik nespočtu pokračování a také propojení se sérií o Freddym Kruegerovi. Pátek třináctého zavedl publikum do letního tábora Crystal Lake, představil světu záporný charakter Jasona Vorheese a zpopularizoval koncept letních táborových vyvražďovaček, jehož význam má své dozvuky i dnes – například v prostřední části nedávné Ulice strachu od Netflixu. Kevin Bacon ztvárňuje jednu z vedlejších rolí, která uvízne v paměti především efektním způsobem, jímž je sprovozena ze světa. V tomto ohledu si pak zaslouží vyzdvihnout mistr praktických efektů Tom Savini, díky němuž je řada podobných žánrových klasik zábavná a atraktivní ještě dnes. Sám Bacon se výrazněji prosadil o čtyři roky později v kultovním muzikálu Footloose.

Paul RuddHalloween: Prokletí Michaela Myerse (1995)

Paul Rudd, Donald Pleasence
Halloween - Prokletí Michaela Myerse
Jedno z vůbec nejhorších pokračování původního Halloweenu opět sleduje doktora Loomise v podání Donalda Pleasence, pro něhož šlo o vůbec poslední roli před smrtí, ale dnešní publikum spíše zaujme účast představitele Ant-Mana Paula Rudda. Tehdy šestadvacetiletý herec ztvárňuje podivínského Tommyho Doylea, jenž je posedlý kultem vraha Michaela Myerse, a lze jej považovat za nejsvětlejší aspekt jinak mizerného filmu. Rudd ale ještě tentýž rok zazářil také v kultovní teenagerské komedii Bezmocná a nasměroval svou kariéru ke spíše odlehčeným a komediálním polohám. Letos září například v pokračování Krotitelů duchů a ve dvaapadesáti letech byl jmenován nejvíce sexy mužem světa, z čehož si rád dělá legraci.

Jennifer AnistonSkřet (1993)

Skřítek
Skřítek (1993)
Komediální fantasy horor Skřet si našel své fanoušky díky nadhledu a extravagantnímu příběhu o zlatem posedlém skřítkovi, jenž jde za odcizenými penězi přes mrtvoly. A také díky účasti tehdy čtyřiadvacetileté Jennifer Aniston, již teprve čekalo její průlomové účinkování v sitcomu Přátelé. Jde o její první filmovou roli v hororu, který sice kvalitami nijak neoslní a patří mezi úsměvné béčkové tituly, ale současně je natolik populární, že dal vzniknout hned sedmi pokračováním. Aniston navíc stačí její přirozený šarm a v roli pronásledované oběti odvádí dobrou práci, přičemž se může spolehnout také na výkon nejslavnějšího hollywoodského herce s poruchou růstu Warwicka Davise, známého třeba z Harryho Pottera.

Holly HunterŽár (1981)

On ví, že jsi sama
On ví, že jsi sama | Metro-Goldwyn-Mayer/United Artists
Držitelka Oscara za Piano se v osmdesátých letech prosadila filmy Zbytečná krutost a Vysíláme zprávy, ovšem její debut připadá na kultovní slasher z roku 1981. Žár, vycházející z nápadu bratrské dvojice Boba a Harveyho Weinsteinových, se rychle svezl na úspěchu Pátku třináctého a zavedl nás do letního tábora, kde řádí bývalý správce, zohavený po nepovedeném kanadském žertu táborníků. Film proslul nápaditými mordy, jednou infarktovou lekačkou a skvělými maskami Toma Saviniho, přičemž Holly Hunter v něm ztvárňuje vedlejší úlohu tábornice Sophie.

Leonardo DiCaprioCritters 3 (1991)

Aimee Brooks, Leonardo DiCaprio
Critters 3 | New Line Cinema
Ještě předtím, než nejoslavovanější herec současnosti prorazil filmem Co žere Gilberta Grapea, připsal si debutovou roli ve třetím díle oblíbené hororové série o nenasytných mimozemských nestvůrách. Třetí část Critters zamířila rovnou na video a za dvěma předchůdci zaostává takřka ve všech směrech, ale už navždy zůstane tím filmem, v němž si hereckou premiéru odbyl tehdy sedmnáctiletý DiCaprio. Ač tedy nejde o typický slasher s maskovanými vrahy, třetí Critters si zmínku bezesporu zaslouží.

Brad PittCutting Class (1989)

Vyšší škola strachu
Vyšší škola strachu | New World Pictures
Také další hollywoodská ikona, držitel Oscara a DiCapriův kolega z Tenkrát v Hollywoodu Brad Pitt, začínal v hororu, na který si dnes málokdo vzpomene. Cutting Class vypráví o středoškolské hvězdě (Pitt), která musí čelit nečekané překážce. Z vězení se totiž vrací jeho kamarád z dětství Brian (Donovan Leitch jr.), jenž byl usvědčen ze zabití otce a na něhož okamžitě padá podezření, když ve škole začínají umírat první lidé. Snímek nezaujme gore efekty či památnými hororovými scénami, ovšem jako přiznaně naivní žánrový produkt své doby funguje uspokojivě. A to i díky Pittovu slušnému výkonu a charismatu, které z něj později učinily jednoho z nejrespektovanějších herců své generace. Na rozdíl od tehdy dvaadvacetiletého Donovana Leitche ve vděčnější záporné roli, jehož dnes zná jen hrstka seriálových fanoušků.

Renee Zellweger a Matthew McConaugheyMasakr v Texasu (1994)

Masakr v Texasu
Masakr v Texasu | Genre Pictures
Originální Texaský masakr motorovou pilou je hororová legenda, která inspirovala slušnou řádku nepodařených pokračování. Tím zřejmě nejhorším je ale čtvrtý díl s českým názvem Masakr v Texasu, jemuž dalo studio Columbia Pictures po příšerných testovacích projekcích roku 1994 v kinech stopku. To bylo zapříčiněno i tím, že oba hlavní herci, dnes oscaroví laureáti Renee Zellweger a Matthew McConaughey, tehdy rozhodně nepatřili ke známým hereckým tahounům. McConaughey měl za sebou jen vedlejší roli v kultovní komedii Omámení a zmatení, ovšem právě jeho vyšinutá kreace v úloze člena vraždícího klanu činí tenhle céčkový brak alespoň okázale zábavným, když už ne kvalitním. Zellweger i její mužský kolega rychle získávali prestiž a roku 1997 se studio rozhodlo Masakr v Texasu znovu vydat ve snaze přiživit se na jejich jménech, ovšem stále šlo o velký kasovní i kritický propadák.

Viggo MortensenKožená tvář III (1990)

slavne-herecke-tvare-ktere-nacaly-sve-kariery-pod-kudlou-maskovanych-zabijaku-2
Kožená tvář III | New Line Cinema
Volně navážeme nejen na sérii Texaský masakr, ale také na maniakální herecký výkon v záporné úloze. Stejně jako Matthew McConaughey o čtyři roky později, také představitel Aragorna Viggo Mortensen zahajoval svou kariéru ve společnosti vraha s přezdívkou Leatherface. A to ve třetím dílu série, který lze považovat za jeden z nejvydařenějších. Mortensen září v úloze nejvyšinutějšího člena lidožroutské buranské rodiny, sídlící uprostřed zamlžených močálů, a většinu svých scén si krade pro sebe. Tehdy dvaatřicetiletý rodák z New Yorku se před kamerami sice objevoval už od poloviny osmdesátých let, zdejší výstup přesto atypicky vyčnívá a zaujme vzhledem k tomu, jak respektovaným hercem se dvěma oscarovými nominacemi dnes Mortensen je.

Tom HanksOn ví, že jsi sama (1980)

On ví, že jsi sama
On ví, že jsi sama | Metro-Goldwyn-Mayer/United Artists
Ač se tomu nechce věřit, také největší hollywoodský klaďas a sympaťák začal stoupat ke hvězdám díky slasheru. Toma Hankse všichni milujeme zásluhou Forresta Gumpa nebo Zelené míle a řadu fanoušků a fanynek zřejmě překvapí zjištění, že dvouoscarový herec se poprvé krátce zaskvěl v nízkorozpočtové tuctové vyvražďovačce od vyhlášeného béčkaře Armanda Mastroianniho. Už za čtyři roky se ale Hanks naladil na tu správnou notu fantasy komedií Žbluňk a zbytek je historie.

George ClooneyVyšší škola strachu (1987)

Vyšší škola strachu
Vyšší škola strachu | New World Pictures
Začátky oscarového hollywoodského šviháka musí být zpětně úsměvné i pro samotného Clooneyho. Pozdější představitel Batmana (jak jinak než v úsměvném filmu) a hvězda seriálu Pohotovost začínala v sérii hororů, které jsou předmětem legend. Sequel Grizzly II: The Predator byl dokončený až po více než 35 letech a parodie Návrat vražedných rajčat patří na vrchol pomyslného žebříčku těch kultovních filmů, které jsou tak špatné, až je milujeme.
Za jeho oficiální debut v kinech byl dlouho považován komediální slasher Vyšší škola strachu, v němž hollywoodský producent natáčí film na motivy dosud nevysvětlených událostí, které se odehrály na jedné střední škole. A jak to tak v daném žánru bývá, rychle se začínají kupit mrtvoly, takže nikdo neví, kde končí fiktivní snímek a kde začíná realita. A stejně jako v případě jiných hororových hereckých debutů George Clooney zase tolik prostoru nedostane, slouží spíše jako maso na porážku.

George Clooney, Laura Dern a Charlie SheenGrizzly II: The Predator (1983)

George Clooney, Laura Dern
Grizzly II: The Predator
Zmiňovaný snímek, který se pro finanční trable původně vůbec nedostal do postprodukce, se dočkal oficiální premiéry roku 2020. A byť mezi ostatní jmenované tituly žánrově nezapadá, můžeme ho zmínit jako speciální perličku na závěr. V tomto lovu pětimetrového medvěda grizzlyho, který je pokračováním snímku Grizzly z roku 1976, se totiž vedle sebe objeví hned tři známé hollywoodské tváře budoucnosti – George Clooney, Charlie Sheen a Laura Dern. Ti sice jen sekundují hlavní hvězdě, jíž je představitel Gimliho či Salaha John Rhys-Davies, ale vidět je v dlouho neexistujícím počinu z počátků jejich kariér by jejich fanoušci měli považovat za povinnost.