Jeden z nejslavnějších herců devadesátých let trpí 'syndromem Bruce Willise', sdílí konspirace a jeho kariéra je v troskách

Jeden z nejslavnějších herců devadesátých let trpí 'syndromem Bruce Willise', sdílí konspirace a jeho kariéra je v troskách
John Cusack - Pokoj 1408 | Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Bývaly časy, kdy se bez Johna Cusacka neobešla žádná pořádná kino-
John Cusack, Ione Skye
Řekni cokoli (1989) | Twentieth Century Fox
sezóna. Profesionální hereckou kariéru odstartoval rodák z amerického Illinois už ve svých šestnácti letech a v polovině osmdesátých let byl etablovaným představitelem kultovních pubertálních rolí. Předvídána mu byla zářná kariéra, přičemž v průběhu let devadesátých se tato očekávání bohatě naplňovala - Cusack se zaskvěl třeba v oceňované 'Allenovce' Výstřely na Broadwayi, v kultovním akčňáku Con Air nebo v intelektuálně neotřelé komedii V kůži Johna Malkoviche.
Spanilá jízda ovšem pokračovala také po přelomu tisíciletí, a byť se Cusack stále častěji upisoval i méně hodnotným romantickým komediím, pořád měl na kontě výborné tituly jako Všechny moje lásky, Porota nebo Identita. Posledním velkým blockbusterem, v němž se vytížený herec objevil, ovšem byl rozporuplně přijímaný katastrofický biják Rolanda Emmericha 2012, který vtrhl do kin roku 2009. Od té doby si Cusack pravda zahrál v několika chválených titulech jako Komorník nebo Love & Mercy a jeho výkony se dočkaly zasloužené chvály, ovšem šlo bohužel pouze o několik světlých paprsků v náhlém kariérním soumraku - spousta jeho filmů z poslední dekády obdržela přímo strašidelné recenze a putovala rovnou na video. Johna Cusacka tak dohnal povědomý osud hereckých hvězd devadesátých let jako Bruce Willis, Nicolas Cage nebo Brendan Fraser, jejichž sláva a prestiž vyhasla v projektech nulových ambicí a kvalit. Co ale za takovým zvratem vlastně stálo?
John Cusack
V kůži Johna Malkoviche | Universal Studios
V prvé řadě je více než zřejmé, že John Cusack zkrátka není v Hollywoodu příliš oblíbený. Paul Leyden, scenárista filmu Únos z roku 2012, například neváhal herce nazvat primadonou a vzpomínal na jeho nevhodné chování během natáčení. "John Cusack byl jedním z mých nejoblíbenějších herců, dokud jsem se s ním nesetkal," řekl Leyden Daily Telegraph. Podle něj herec pravidelně přijížděl na natáčení pozdě a všechny pracovníky nechal bez omluvy čekat. "Nikdy se neomluvil, že nechal všechny čekat ve sněhu... skutečná primadona. Každý si o něm myslel, že je to fajn chlapík (před začátkem produkce). Fajn byl ale až den, kdy s natáčením skončil."
Únos
Únos (2012)
Únos byl navíc ohromným propadákem a při rozpočtu 25 milionů dolarů, z něhož šla nemalá část právě Cusackovi, si z kin odnesl jen směšných 30 tisíc. Leyden si tak možná jen vybíjel vztek z neúspěchu, ovšem Cusack se k jeho obviněním nikdy nevyjádřil a není důvod zhrzenému scenáristovi nevěřit. Obzvláště pak poté, co dal slavný herec otevřeně najevo svou nenávist k celému Hollywoodu. Stalo se tak v rozhovoru pro The Guardian roku 2014, kdy Cusack použil už legendární přirovnání k domu neřestí. "Proč byste neměli opovrhovat filmovým byznysem? Většinou stojí za starou bačkoru. Ta kultura jen pozře mladé herce a zase je vyplivne.. Pro ženy je to brutální," prozradil Cusack, podle něhož Hollywood posílá herečky na prahu třicítky 'na pastvu' a hledá další žhavou dvaadvacetiletou dívku. "Stává se z toho dětské porno. Je to sakra divné," uzavřel herec, jenž celý byznys přirovnal k nevěstinci.
Tímto projevem si nad sebou dost možná vynesl rozhodující ortel a zároveň předpověděl vlastní herecký osud, neboť od roku 2014 se neobjevil v jediném pozitivně hodnoceném či široce distribuovaném filmu. A na vině není jen jeho chování při natáčení nebo zmíněné přirovnání - velké kontroverze způsobují také jeho politické názory a twitterový účet, na němž často sdílí prapodivné konspirace či dokonce antisemitistické memy. To se stalo roku 2019, kdy na Twitteru sdílel obrázek, který byl okamžitě rozeset po celém internetu. Je na něm vyobrazeno obrovské chodidlo s Davidovou hvězdou, které zašlapává svíjející se drobné lidi. A přiložen je následující text: 'Abyste zjistili, kdo vám vládne, jednoduše se dopátrejte, koho nemáte dovoleno kritizovat'. Herec k tomuto příspěvku napsal vlastní komentář 'Následujte peníze' a sdělení o tom, že židé vládnou světu jako tyrani prostřednictvím peněz, bylo rázem na světě. Cusack sice originální tweet rychle stáhl a snažil se věci urovnat, ovšem hněvu židovské obce už uniknout nemohl.
John Cusack
Utopia (2020) | Amazon Prime Video
Bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa nazval Cusack na svém Twitteru Caligulou a udržuje rovněž přátelství s Edwarden Snowdenem, kontroverzní figurou v ruském azylu, která má podle americké vlády na svědomí zásadní ohrožení národní bezpečnosti. Kromě politiky se však herec angažuje také v otázkách konspiračních teorií, což prokázal například minulý rok, kdy naznačil spojitost mezi koronavirem a novými sítěmi 5G, které mají oslabovat lidskou imunitu a činit osoby zranitelnějšími tváří v tvář globální pandemii. V tweetu, který byl znovu smazán, Cusack napsal: 'Bylo prokázáno, že 5G síť je velmi, velmi špatná pro lidské zdraví.' Vědecká obec však tato tvrzení následně smetla ze stolu a celebrity, které tyto konspirace sdílely, se ocitly pod veřejnou palbou kritiky.
A kontroverzní jsou rovněž hercova vyjádření na adresu manželství. Je známo, že Cusack randil se spoustou hereckých kolegyň, ovšem nikdy se neoženil. Když se ho na tuto skutečnost ptali roku 2009, tak přišel s dosti nečekanou odpovědí: 'Herci chodí s herečkami, aby prováděli určitou formu sebe-bičování.' Na otázku, proč se nikdy neoženil, pak odpověděl výmluvně: 'Společnost mi nebude říkat, co mám dělat.'
Možná i tato veřejná image neetického playboye Johnu Cusackovi v jeho kariéře škodí, byť vzhledem k ostatním výstřelkům se zdá být tím posledním problémem. Faktem zůstává, že jsme jej už několik neviděli v pořádném filmu a že on sám dělá vše proto, aby to tak zůstalo i do budoucna.