Pekelný Lucifer aka záhadný a děsivý vyšetřovatel. Kde to všechno začalo?

Pekelný Lucifer aka záhadný a děsivý vyšetřovatel. Kde to všechno začalo?
Lucifer Morningstar/DC Comics | Vertigo
V dnešním článku se nedočkáte klasické recenze, jak byste možná čekali. Té se dočkáte až někdy příště. Stejně jako tomu bylo nedávno u Castlevanie (2017), tak i k Luciferovi mám zkrátka příliš mnoho postřehů a informací, se kterými se s vámi chci podělit. Proto vás dnes zasvětím do menšího úvodu o seriálu, seznámím vás se základní dějovou linií a následně rozeberu „origin story“ jeho hlavního protagonisty.
Seriál Castlevania jako nejepičtější animovaná podívaná všech dob
Seriály5. 8. 2020
Seriál Castlevania jako nejepičtější animovaná podívaná všech dob
Lucifer je americký kriminální fantasy televizní seriál od společnosti Warner Bros. Natočený je na motivy stejnojmenného komiksu od společnosti DC Comics a autorem je Tom Kapinos, americký televizní výkonný producent a scenárista, který je známý hlavně díky seriálu Californication (2007). Lucifer měl premiéru v roce 2016 na stanici Fox a od roku 2019 ho můžete sledovat na streamovací platformě Netflix. Dnes se seriál chlubí kompletními 5 řady, které mají dohromady 75 dílů a brzy se dočkáme šesté, závěrečné sezóny.
pekelny-lucifer-aka-zahadny-a-desivy-vysetrovatel-kde-to-vsechno-zacalo-4
| Warner Bros.
O čem seriál vlastně je? Hlavní postavou je charismatický Lucifer Morningstar, který opustil svou pozici pána pekel a rozhodl se dát si dovolenou. Kam jinam by mohl pekelník zamířit než do centra rozmařilého města s andělským jménem Los Angeles. Zde s pomocí démonky Mazikeen vede noční klub jménem Lux a rozhodně se tím netají. Jenže náš rebelující padlý anděl zapomněl na jednu věc. Peklo nemůže zůstat bez dozoru věčně.
Vší silou se snaží vzpírat se nařízením svého Velkého Otce a ignoruje jeho snahy o to vrátit se zpět do pekla. Lucifer se ale dostává do centra pouliční přestřelky, která je mu bližší než zprvu čekal, a tak se rozhodne nalézt spravedlnosti skrze policejní vyšetřování. Jeho životní priority se mění ve chvíli, kdy si začne uvědomovat, že mu pomáhání lidem přináší značné uspokojení.
pekelny-lucifer-aka-zahadny-a-desivy-vysetrovatel-kde-to-vsechno-zacalo-14
Lucifer (2016) | Warner Bros.
Záhy začne působit jako poněkud temperamentní a originální poradce u losangelské policie, kde pomáhá detektivce Chloe Deckerové (Lauren German) s vyšetřováním odporných vražd. Lucifer se svou pravou identitu, slabost pro pěkné ženy ani schopnosti nesnaží zakrývat. Ba je tomu právě naopak. Velmi rád sám sebe nazývá pekelným vládcem, využívá své hypnotické schopnosti k snadnějšímu odhalení kriminálníků a k jejich zastrašování a má velmi často více než nevhodné narážky na všechny lidi kolem.
pekelny-lucifer-aka-zahadny-a-desivy-vysetrovatel-kde-to-vsechno-zacalo-20
Lucifer (2016) | Warner Bros.
Lucifer Samael Morningstar je fiktivní charakter, který je v popkultuře známý převážně jako vedlejší postava v komiksových sériích The Sandman (vol. 2) z roku 1989. Tento komiksový skvost od DC nám poprvé představil americký spisovatel a tvůrce Neil Gaiman. Své vlastní komiksové série se Lucifer dočkal až na počátku našeho století, přesněji vznikala mezi lety 2000 až 2006 a její název je Lucifer: Nirvana. Ujal se jí komiksový tvůrce a režisér Mike Carey, který byl mimo jiné také dlouhodobým tvůrcem série X-men: Legacy.
pekelny-lucifer-aka-zahadny-a-desivy-vysetrovatel-kde-to-vsechno-zacalo-3
Lucifer Morningstar/DC Comics | Vertigo
Poprvé jsme postavu komiksového Lucifera mohli vidět ve filmu Constantine z roku 2005, kde si ho zahrál švédský herec Peter Stormare. Poté uběhlo pár let a za tímto fiktivním charakterem se zavřely pekelné brány. V roce 2014 se ale rozhodl do našeho světa navrátit ve svém vlastním seriálu Lucifer, v hlavní roli s britským hercem Tomem Ellisem, kterého jsme mohli zahlédnout například v seriálu Bylo, nebylo (2011).
Na rozdíl od jeho seriálového ztvárnění má jeho komiksový předobraz typický gangsterský vzhled, blond vlasy a přes tvář se mu táhne dlouhá jizva. Těm, kteří seriál pečlivě sledovali, nyní rozhodně neunikl jeden z easter eggs: „Já jsem Lucifer Morningstar“ „A nemáte být blond?“ Právě v této scéně jsem pochopila, že postava seriálového Lucifera nebude jen tak a začala jsem pátrat po jeho originu.
pekelny-lucifer-aka-zahadny-a-desivy-vysetrovatel-kde-to-vsechno-zacalo-1
Lucifer Morningstar/DC Comics | Vertigo
To, že je Lucifer postava, která je inspirována biblickými příběhy, není těžké odhadnout. Nejen v seriálu, ale i ve svých komiksových sériích je jeho origin velmi snadno uchopitelný a i ten největší biblický lajk si této podobnosti musí povšimnout. Lucifer je jedním z andělů a jak zaznělo v seriálu „Je to vlastně takový rebelující syn“. Postavil se proti svému Otci, a tak ho Bůh za jeho hříchy seslal do pekla, aby odtamtud vykonával jeho vůli. Lucifer je také velmi často označován za hada, který lidstvo navedl k jeho prvnímu hříchu. Není divu, že se táta naštval.
pekelny-lucifer-aka-zahadny-a-desivy-vysetrovatel-kde-to-vsechno-zacalo-7
Lucifer (2016) | Warner Bros.
V seriálu je Lucifer zachycen jako vtipný, charismatický a poněkud tajemný showman, který se nezdráhá užívat si všech možných pozemských rozkoší a nabádá lidi k hříchu. Zároveň se zde ale setkává s mnoho lidmi, kteří mu pomáhají se vypořádat s vlastními chybami a slabostmi a jeho charakter se tak od první epizody do té poslední neustále vyvíjí. Seriálu díky němu nechybí originalita a jistá mystičnost, která nadchne každého milovníka fantasy a neurazí ani správného „domácího detektiva“. Tomu se ale budu věnovat až v příštím článku.