Harry Potter: Hodnocení všech filmů série

Harry Potter: Hodnocení všech filmů série
Harry Potter a Fénixův řád | Warner Bros.

1. Harry Potter a Vězeň z Azkabanu (2004)

harry-potter-hodnoceno-od-nejlepsiho-dilu-po-nejhorsi-1
| Warner Bros.
Důvod prvenství třetího dílu spočívá v pouhých dvou slovech: Alfonso Cuarón. Dát do rukou díl potterovské série jednomu z nejlepších režisérských mágů současnosti bylo jedno z nejlepších rozhodnutí, pro které se producenti rozhodli. Cuarón zde naprosto skvěle pracuje s herci, všeobecnou atmosférou a výbornou kamerou, se kterou si neodpustil ani pár dlouhých pohyblivých záběrů, které jsou pro něco vcelku charakteristické. Pod jeho rukou získal svět bradavické školy novou a unikátní šťávu, kterou už nikdo poté nedokázal napodobit.

2. Harry Potter a Fénixův řád (2007)

Daniel Radcliffe
Harry Potter | Warner Bros.
Fénixův řád má můj velký respekt zejména v tom, že se mu podařilo kvalitně zadaptovat nerozsáhlejší knihu série, která je vyloženě narvaná nejrůznějším obsahem. Filmu se skvěle podařilo vyhnout poněkud více úmorným a utahaným částem knihy, přičemž se více soustředil na ty zajímavější a podstatnější části, tedy na vznik Brumbálovy armády, krutovládu Dolores Umbridgeové, jejíž naprosto odpudivý charakter dokázal film znázornit mistrovsky, nemluvě o vynikajícím boji mezi bystrozory a smrtijedy, zakončený velkolepým duelem mezi dvěma nejmocnějšími čaroději současnosti (I když klidně mohl být i delší). Ten film je prostě radost sledovat. Už jen kvůli tomu, že zadaptování původní předlohy bylo v tomto případě poněkud těžké.

3. Harry Potter a Relikvie smrti – část 1 (2010)

Rupert Grint, Daniel Radcliffe, Emma Watson
Daniel Radcliffe, Rupert Grint a Emma Watson ve filmu Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 (2010) | Warner Bros.
Naprosto nedoceněná brilantní záležitost, která se může chlubit vůbec tím nejlepším intrem ze všech dílů série (Monolog Rufuse Brouska). První díl Relikvií smrti měl tu smůlu, že musel zápolit s jistou novinkou – jednalo se o první díl, který se z převážné části neodehrával v Bradavicích, tudíž tvůrce čekala výzva v tom, aby i přesto zachovali podmanivého a charakteristického ducha série. Možná proto se mnohým lidem film nelíbil, ono odloučení od Bradavic bylo pro potterovský film takový nezvyk, že ho mnozí nemohli skousnout. Ovšem ona temná atmosféra, beznaděj a brilantní režie ho, alespoň pro mě, činí jedním z nejlépe zadaptovaných filmů celé série. Byť se jedná o pouhou polovinu.

4. Harry Potter a Kámen mudrců (2001)

Harry Potter a Kámen mudrců
Harry Potter a Kámen mudrců | 2001 Warner Bros
Nejúsměvnější věcí na Kameni mudrců je zejména fakt, jak hrozně precizně se snaží zadaptovat knižní předlohu. Zatímco následující díly pracovaly se svým scénářem o něco volněji a ne tak upnutě, Kámen mudrců se, jak dialogově, tak vizuálně, opravdu snaží co nejvíce a nejpečlivěji zrekreovat jednotlivé knižní pasáže. A očividně se mu to daří, představení kouzelného a (prozatím) pohádkového světa a jejich postav, je zde provedeno na jedničku. I přestože herecké výkony hlavního hrdinského tria ještě nejsou kdovíjak světoborné. Celkově se jedná o skvělou expozici série, pro kterou mají mnozí fanoušci zcela pochopitelnou slabost. To asi ta roztomilost.

5. Harry Potter a Tajemná komnata (2002)

harry-potter-hodnoceno-od-nejlepsiho-dilu-po-nejhorsi
| Warner Bros.
V mnoha mezích, zejména podobnou atmosférou a charakteristickou režií, je Tajemná komnata velice podobná prvnímu dílu. I když Kámen mudrců působí kouzelnějším dojmem, který více chytne, Tajemná komnata je zas vtipnější, a to i navzdory poněkud děsivější zápletce. Například Kenneth Branagh jakožto ňouma Zlatoslav Lockhart je zde vyloženě k popukání, stejně tak i Ronovy časté vyděšené reakce. Celkově opět pokus o co nejpreciznější adaptování, které slušně šlape, byť Kameni mudrců se dařilo lépe.

6. Harry Potter a Ohnivý pohár (2005)

harry-potter-hodnoceno-od-nejlepsiho-dilu-po-nejhorsi-2
| Warner Bros.
Ohnivý pohár natočil Mike Newell, jediný režisér potterovské série, který nečetl knižní předlohy a řídil se čistě prací scénáristů. A někdy to je i vidět. I když považuji Ohnivý pohár za dobré filmové zpracování, je tam několik momentů, kdy člověk musí zvednout obočí. Například nechat diváka se natěšit na mistrovství světa ve famfrpálu, ale ze samotného utkání ukázat kulové? Ale no tak. To samé scéna s drakem, který se (doslova i metaforicky) utrhl ze řetězu, což zapříčinilo nejen devastaci školního majetku, ale i nelogickou a vlastně docela hloupou pasáž, kterou tvůrci očividně přidali jen pro větší pastvu pro oči. Jinak je ale Ohnivý pohár příjemným pokračováním série, které i více zabrušuje do puberťáckých rovin našich hrdinů. Některým to přišlo otravné, mně to však pro rozvoj jejich charakteru přišlo logické a svým způsobem i nutné.

7. Harry Potter a Relikvie smrti – část 2 (2011)

harry-potter-hodnoceno-od-nejlepsiho-dilu-po-nejhorsi-3
| Warner Bros.
Ano, druhá část, nikoliv první. Myslím, že příčinou relativně vysokého hodnocení finálního dílu série spočívá hlavně i v tom, že mnoho diváků a fanoušků se nechá unést onou dávkou sentimentu a patosu z toho, že se jedná o poslední díl, ve kterém se s našimi milovanými hrdiny dojemně rozloučíme, tudíž nás to přirozeně nabádá dát tomu vyšší hodnocení, než jaké si opravdu zaslouží. Druhá část Relikvií smrti totiž v mnoha ohledech emočně nefunguje – mnoho věcí působí uspěchaně, zejména odfláknuté smrti oblíbených postav, ani napětím a atmosférou už nechytne diváka za pačesy tak, jako se to podařilo první části, kterou osobně považuji za daleko povedenější.

8. Harry Potter a Princ dvojí krve (2009)

Maggie Smith, Alan Rickman
Alan Rickman | Warner Bros.
Snímek s potenciálem stát se jedním z nejlepších dílů série, který si to ale pohnojil řadou nelogických a hloupých scén (Útok na doupě) a přílišným zabýváním se linií, které v této fázi série už nemohou nikoho zajímat (milostný trojúhelník). V konečném výsledku je Princ dvojí krve slabším příspěvkem série, který zachraňuje pár naprosto fantastických scén, i přesto je to však ve finále zklamáním.
Pro znalce: Poznáte bezpečně všechny díly Harryho Pottera?
Poznáte hůlky z Harryho Pottera?