Z Jumanji: Vítejte v džungli! je jeden z nejpřekvapivějších hitů posledních let

Z Jumanji: Vítejte v džungli! je jeden z nejpřekvapivějších hitů posledních let
Insidious: Poslední klíč | Blumhouse Productions
S návraty oblíbených značek je to složité. Stačí vzpomenout na to, jakou vlnu odporu vzbudil ženský reboot Krotitelů duchů nebo nový Total Recall (který si zdaleka tolik pohrdání od fanoušků původního filmu nezasloužil). Když Dwayne Johnson ohlásil, že chystá Jumanji, odezva veřejnosti nemohla být chladnější. Jenže výsledek příjemně překvapil. Ano, pořád je to produkt, který vznikl hlavně pro peníze, ale nemá hloupý scénář, velmi důstojně odkazuje na původní film a svými vtipy dokáže opravdu rozesmát.
Total Recall: 5 důvodů, proč by prodloužený sestřih neměl ujít vaší pozornosti
Téma13. 10. 2018
Total Recall: 5 důvodů, proč by prodloužený sestřih neměl ujít vaší pozornosti
Film je momentálně na 244 milionech v Americe a celosvětově zdolal půl miliardy. To je úspěch, ve který nejspíš ani sami tvůrci nedoufali. Čísla jsou o to zajímavější, že jde o sedmý nejúspěšnější film v historii studia Sony a dost možná se (pokud překoná 300 milionů na domácích tržbách, což není nereálné) dostane do první trojky. I pro Johnsonovu kariéru jde o důležitý milník. Platí sice za jednoho z nejlépe placených herců světa, vlastních hitů ale zatím příliš nemá. Čtyři místa z TOP5 jeho filmografie ovládá (pokud jde  celosvětové tržby) série Rychle a zběsile, mezi které se ještě vklínila Odvážná Vaiana. Nové Jumanji je momentálně šesté, což je pro Johnsona ohromný úspěch. Tenhle film už je totiž vyloženě "jeho" a něco takového po loňském propadu Pobřežní hlídky zatraceně potřeboval.
O víkendu odstartoval čtvrtý Insidious s podtitulem Poslední klíč a jde o jediného nováčka v TOP10. V prequelu série se hlavní role zhostila Lin Shaye a i když film nemá příliš dobré ohlasy a skončil "až druhý", utržil 29 milionů, což je víc než kolik zvládl předchozí třetí díl. Rozpočet byl navíc pouhých 10 milionů, takže nás velmi pravděpodobně brzy čeká pětka.
Pokud jde o Star Wars: Poslední z Jediů, tady má studio takový opatrný důvod k radosti. Film rozhodně vydělává, celosvětově má 1 miliardu a 205 milionů, což je o 200 mega více, než Rogue One. I 572 milionů z domácího trhu není (po 24 dnech) žádné titěrné číslo. Jen v porovnání s Epizodou VII nadšení trochu bledne, protože ta si přeci jen vedla o něco lépe (celosvětově pokořila dvě miliardy, téměř jedna navíc padla jen z domova). Poslední z Jeidů vydělává, ale víc jak miliardu a půl globálně určitě nedá.  
Lin Shaye, Tessa Ferrer
Star Wars: Poslední z Jediů
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.