Bude patřit Český lev slovenské režisérce? Kritici hodnotí nejlepší české filmy loňského roku

Bude patřit Český lev slovenské režisérce? Kritici hodnotí nejlepší české filmy loňského roku
Špína
V diváckém žebříčku to v rámci tuzemské a koprodukční tvorby vyhrál "Daliborek", snímek na pomezí dokumentu a inscenace. I mezi kritiky se nejnovější film Víta Klusáka umístil poměrně vysoko, na pomyslné medailové pozice to ale nestačilo.
V Top 10 podle kritiků je hned 6 dokumentárních filmů, jen dva hrané počiny od zavedených tvůrců (Po strništi bos Jana Svěráka, Slámova Bába z ledu) a dvě zajímavá koprodukční díla mladých autorů (Špína, Pátá loď).
Hřebejkova trilogie Zahradnictví se neumístila ani jednou. V žebříčku nenajdete ani vítěze karlovarského filmového festivalu, snímek Křižáček (2017) režiséra Václava Kadrnky.
V rámci nominací na České lvy byl již předem z letošních šancí na sošku vyřazen velmi solidně přijatý snímek Pátá loď. Důvodem byl nepostačující producentský vklad české strany. V rámci lednového vyhlášení Cen české filmové kritiky to u poroty vyhrála Tereza Nvotová se Špínou, když byla oceněna za nejlepší film a objev roku 2017. Nakolik se bude lišit verdikt členů České filmové a televizní akademie?

10. Po strništi bos (2017) - 63.67%

Vladimír Smutný, Jan Svěrák, Jan Hřebejk, Zdeněk Svěrák
"Jednou z předností je krom zmiňované přirozenosti mluvy i téma prostupující napříč celým vzpomínáním. Po strništi bos si neklade za cíl pojednávat o hrdinství nebo přikrášleně dobrotivém venkově; naopak ukazuje poměry v celém světle. Ústředním motivem je přitom odpuštění ve smyslu ryze křesťanském ("jakož i my odpouštíme našim viníkům"), ale i volnějším." (Lukáš Červený / Pinbacker.cz / 60 procent / všechny recenze zde)

9. Špína (2017) - 65.00%

Tereza Nvotová
"Morávková v roli puberťačky až neuvěřitelně zvládá beze slov přenášet na diváka všechnu svou bolest a vnitřní svár mezi hrůzou a vztekem, a přitom skrývat vlastní probíhající těhotenství. Kamera, laděná do tlumených barev, pak většinu času sleduje její tvář." (Kristina Roháčková / Rozhlas.cz / 70 procent / všechny recenze zde)

8. Mečiar (2017) - 66.67%

Vladimír Mečiar
"Mečiar je velký herec, naopak překvapivě upřímně ve filmu hovoří volební PR manažer, který vysvětluje, že na Slovensku volby může vyhrát kdokoliv, pokud má tři milióny eur. Ovšem když máte hezkého leadera, tak to může být trochu levnější. Paralela se současnou politikou v závěru filmu je chytrá a smutná. Fico? Babiš? Ano, takoví „Mečiar light“." (Stanislav Dvořák / Novinky.cz / 75 procent / všechny recenze zde)

7. Bába z ledu (2017) - 67.86%

Bába z ledu: trailer | Falcon
"Prostě Bába z ledu reprezentuje film, který má co sdělit a dělá to přitažlivě. Žánrově se blíží typicky české škole tragikomedie, nabízí však daleko více smíchu a mnohem méně teskné rezignace, než by člověk čekal od tvůrce Čtyř sluncí, Venkovského učitele nebo Štěstí." (Mirka Spáčilová / iDNES.cz / 70 procent / všechny recenze zde)

6. Nerodič (2017) - 68.00%

Jana Počtová
"Počtová od prvních sekund filmu otevřeně přiznává, že jde o pro ní velmi osobní téma, neboť jí pomalu táhne na 40, nemá rodinu a ráda by s tím něco dělala. Proto je sympatické, že film nevyznívá ani jako její snaha o seznamku (ačkoliv ten chlapík s malou holčičkou vypadá, že by měl zájem), ani jako protlačování nějakého názoru za každou cenu." (František Fuka / FFFILM / 70 procent / všechny recenze zde)

5. Svět podle Daliborka (2017) - 68.13%

Vít Klusák
"Dalibora je potřeba brát vážně, neb kromě jeho nenávistných a rasistických hesel a ujeté video-produkce snímek odhaluje i mnoho informací z jeho soukromí, přičemž prostřednictvím jeho upřímných a až překvapivě uvědomělých výpovědí postupně odkrývá to, o čem vypráví ve velké míře doopravdy. O zamindrákovaných a vnitřně nešťastných lidech..." (Jan Varga / Filmspot / 90 procent / všechny recenze zde)

4. Richard Müller: Nepoznaný (2017) - 71.43%

Richard Müller: Nepoznaný
"Snímek Mira Rema zcela nechává otevřený prostor všem, kteří by chtěli v budoucnu tradičně zrekapitulovat zpěvákovu kariéru a jeho nepopiratelné úspěchy. V tom, jak ale vystihuje sílu jeho osobnosti, kořeny obdivuhodného charismatu a to, v čem je Richard Müller opravdu výjimečný, ho už sotva někdo překoná." (Antonín Kocábek / Headliner / 80 procent / všechny recenze zde)

3. Pátá loď (2017) - 75.00%

Pátá loď
"Naturalistické drama, za které by se nemuseli stydět bratři Dardennové, se v druhé půlce mění v napínavé dobrodružství dvou malých "rodičů", které je spíš poetické a naplněné dětskou opravdovostí a nezkažeností, než že by bylo drásavé, jak by se u delikátního tématu "únosu" kojenců čekalo." (Jan Gregor / aktualne.centrum.cz / 80 procent / všechny recenze zde)

2. Nechte zpívat Mišíka (2017) - 77.00%

Nechte zpívat Mišíka
"Vtipné momenty přichází při vzpomínkách na předskakování Rolling Stones, ale kouzelné jsou skoro všechny scény z Mišíkovy planetky, kde slepice pijí pivo, nechybí plná lednice, přátelé jsou vždy vítáni a dobré vinyly taky." (Karolina Benešová / ČervenýKoberec.cz / 75 procent / všechny recenze zde)

1. Červená (2017) - 77.50%

"Poklidně a suverénně natočenému portrétu nelze mnoho vytknout. Nesklouzává do patosu a nostalgického vzpomínání na to, jak dřív bylo lépe. Naopak, Červená je velmi inspirativní postavou, která se s druhou světovou válkou, nástupem komunismu, emigrací, životem různě po světě i úspěšným návratem domů popasovala hrdě a se ctí." (Rimsy / Moviezone.cz / 80 procent / všechny recenze zde)

Poznámka: Do pomyslného Top 10 jsme zahrnuli celovečerní a dokumentární snímky, které mají na svých kartách minimálně 5 recenzí. Žebříček nejlepších českých filmů roku 2017 podle kritiků od 5 recenzí výše najdete zde. Pokud vás zajímají dokumenty, sledujte tento link.