Natočí Quentin Tarantino Star Trek?

Natočí Quentin Tarantino Star Trek?
Star Trek: Do temnoty a Benedict Cumberbatch v roli Khana.
S oblibou se nechává inspirovat žánrovými klenoty 20. století, ať už se jedná o postarší japonské filmy se samurajskou tématikou (Kill Bill), klasická westernová dramata (Osm hrozných) nebo laciné béčkové filmy 70. let (Grindhouse: Auto zabiják). Tarantino již léta slibuje, že natočí 10 filmů a následně skončí (jedinou nadějí je televizní schéma, kterému se režisér nebrání). Dnes mu již zbývají pouze 2 filmy a jedním z nich je už oficiálně potvrzený thriller o vraždící rodince Mansonových, poslední položka ale prozatím zůstává volná. Mohl by se Tarantino na sklonku kariéry přeorientovat na sci-fi a natočit Star Trek?
Už v roce 2015 se režisér při rozhovoru zmínil o své nehynoucí lásce pro seriálový Star Trek. Při otázce, zda má raději Star Trek, či Star Wars, se stoickým klidem zvolil první variantu. Také se rozpovídal o některých dílech seriálu, které by podle něj mohli být jednoduše expandovány na filmové plátno. Konkrétně měl na mysli Město na pokraji věčnostipůvodní série a Včerejší Enterprise ze Star Trek: Příští generace.
Benedict Cumberbatch
Star Trek: Do temnoty a Benedict Cumberbatch v roli Khana.
Interview zabředlo i k tématu dvou filmových zpracování (v roce 2015 třetí díl ještě nebyl na světě). Tarantino si první díl významně pochvaloval, zato druhý zkritizoval. Na vině prý byl především výkon Benedicta Cumberbatche v roli arcizloducha Khana.
Rozhovor samotný takové pozdvižení nevyvolal, před pár dny se ale několika novinářům podařilo zachytit Tarantina na letišti, kde z něj vydolovali odpověď, jestli by neměl zájem natočit Star Trek. Ten kvapně odvětil slovy: „Rozhodně by stálo za to prodiskutovat to na meetingu.“
natoci-quentin-tarantino-star-trek
Chris Hemsworth se vrátí ve čtvrtém startrekovském filmu.
Na rok 2019 je naplánován čtvrtý díl Star Treku, kde by se měl znovu objevit i Chris Hemsworth (jako otec Jamese T. Kirka, který údajně zemřel na počátku prvního dílu). Pokud by studio Paramount chtělo opravdu přizvat Tarantina na palubu, muselo by pravděpodobně námět razantně pozměnit. Aby měl totiž režisér dostatek manévrovacího prostoru, rád by pracoval na nové časové ose nebo dokonce vytvořil reboot. Navíc se dá také odhadovat, že by Tarantino odmítal točit na základě předepsaného scénáře a požadoval by pozici hlavního scénáristy pro sebe.
Pravděpodobnost realizování tohoto snového nápadu je mizivá. Tarantino se prozatím obloukem vyhýbal takovýmto popcornovým blockbusterům a navíc se spekuluje o jiné alternativě – variaci na Bonnie a Clydea, jež by se odehrávala ve 30. letech 20. století. Studio Paramount by zase značně riskovalo, kdyby režisérovi poskytlo tolik volnosti a odklonilo se od vytyčené série. Mnoha zarytým fanouškům Star Treku se Tarantinova případná účast nelíbí a nemají zájem o pokračování, kde by v každé minutě zaznělo slovíčko motherfu*ker (jak je typické pro Tarantinovy snímky). Třeba by z toho ale nakonec vzniklo výjimečné spojení, které v historii kinematografie nemá obdoby.