První dojmy: The Orville - seriál parodující Star Trek od tvůrce Griffinových a Médi

První dojmy: The Orville - seriál parodující Star Trek od tvůrce Griffinových a Médi
The Orville
Nejlépe MacFarlane svůj komediální styl zužitkoval v roce 2012, kdy do kin uvedl prostořekého plyšáka Méďu, mezi jehož nejoblíbenější činnosti patřilo hulení trávy a souložení za pomoci zeleniny (protože plyšák bohužel nemá nádobíčko). Snímek vydělal půl miliardy dolarů po celém světě a zdálo se, že MacFarlane skutečně míří mezi komediální elitu. Pokračování už ale jevilo únavu materiálu, vydělalo necelou polovinu a nadějná westernová taškařice Všechny cesty vedou do hrobu (2014) rovnou v kinech propadla.
Nyní se chce MacFarlane vrátit na výsluní komediálním seriálem The Orville, v němž si vzal na paškál Star Trek. A únava je ještě větší. MacFarlane byl vždy silný v tom, že si nebral servítky. Pravda, nejednou přesáhl vtipnou mez, ale jde o styl, jímž MacFarlane definoval svou kariéru. The Orville je evidentně cílený na širší diváckou základnu, takže se šoku straní. Až na jednu výjimku má vtípky krotké a málo nápadité. A - což je nejhorší - většinu času vlastně ani vtipný není. Dobrá polovina hodinového pilotního dílu je svou vážností a patetičností téměř jako vystřižená z původního Star Treku.
Situace se samozřejmě může časem zlepšit (stále mluvíme jen o pilotu), ale v tuhle chvíli se The Orville jeví jako pouhá naivní sci-fi s nějakým tím občasným vtípkem. Skoro se zdá, že mají tvůrci předobraz v takové úctě, až je jim hloupé se do něj navážet. Do pořádné parodie, kterou byla fantastická komedie Galaxy Quest, má tahle posádka hodně daleko. Pilot za 50%.