Sláva a peníze nemusí být to nejdůležitější. Tito herci odmítli slavné role

Sláva a peníze nemusí být to nejdůležitější. Tito herci odmítli slavné role
Mlčení jehňátek | 1991 Orion Pictures Corporation
Britský populární herec Jeremy Irons získal i Oscara za roli ve filmu Zvrat štěstěny, dokonce si zahrál i vězně ve filmu Jiřího Menzela Žebrácká opera. Je málo herců, kteří své role spojují s přístupem k životu. Přijal raději role ve filmech jako byla Lolita z roku 1997, nebo v Království nebeské z roku 2005. Každý má své hranice a roli Hannibala Lectera raději přenechal Anthonymu Hopkinsovi.
Dominique Swain, Jeremy Irons
V Lolitě jako Humbert Humbert z roku 1997
Nebyl ale jediný! Gene Hackman, který k literární předloze Thomase Harrisona zakoupil dokonce filmová práva chtěl sám hrát Hannibala Lectera, i když ho dcera přesvědčovala, aby tak nečinil. Nakonec zaujal podobné stanovisko jako Jeremmy Irons. Od filmu odstoupil poté, co ve filmu Hořící Mississippi poznal, že na takové filmy už nemá povahu a nechce v nich hrát. Příliš drsné, kruté. Pravděpodobně z toho samého důvodu odmítl tuto roli i Sean Connery, Jack Nicholson nebo Robert de Niro. Film sice získal pět sošek Oscara a to v hlavních kategoriích – film, scénář, herec, herečka, režie, ale nikdo z uvedených herců nikdy nezalitoval, že ve filmu nehrál.
Anthony Hopkins
Mlčení jehňátek | Orion Pictures
Anthonymu Hopkinsovi nakonec role přinesla jeden z neiikoničtějších momentů jeho kariéry a i právě zlatou sošku, ale za jakou cenu a spojení? A co další herci a herečky? Z jakého důvodu odmítli slavné role?
Připomeňme si zajímavé příběhy (o některých jsme už na stránkách kinobox.cz psali), kdy se herci musí rozhodnout "být či nebýt".
Brad Pitt - Jason Bourne, v sérii filmů o Jasonu Bourneovi
mel-byt-hannibal-lecter-z-mlceni-jehnatek-ale-odmitl-proc-8
V roce 2000 se Brad Pitt musel rozhodnout mezi dvěma špionážními filmy: Spy Game nebo Agentem bez minulosti. Brad Pitt si nakonec vybral tu první možnost a ztvárnil Toma Bishopa. Otevřel tak prostor pro Matta Damona, aby zazáříl v roli Jasona Bourneho. Kde je dnes Tom Bishop?
Matt Damon - Jack Sully, v sérii Avatar
mel-byt-hannibal-lecter-z-mlceni-jehnatek-ale-odmitl-proc-9
Odpověď je hvězdně jednoduchá, příliš mnoho práce a role možná nebyla tak významná, jak by si Matt Damon představoval. Roli Jakeho Sullyho si nakonec zahrál Sam Worthington. Čeká ho zajímavé a odkládané pokračování.
Al Pacino - Han Solo, Star Wars
Al Pacino
Chinese Coffee (2000)
Al Pacino, Nick Nolte i Christopher Walken byli všichni dříve spojováni s rolí Hana Sola. Ještě těžší by ale bylo si v tomto ostříleném hláškujícím charakteru představit Burta Reynoldse. No, ale naštěstí ji přidělili Harrisonu Fordovi, který svým charismatem zajistil sérii dostatek fanoušků.
Will Smith - Neo, Matrix
mel-byt-hannibal-lecter-z-mlceni-jehnatek-ale-odmitl-proc
Stejně jako Will Smith i Ewan McGregor odmítli roli Nea. Smith své odmítnutí odůvodnil slovy, že "v tu dobu nebyl chytrým ani tak schopným hercem a celý snímek by zkazil". Navíc dodal, že Keanu předvedl fantastický výkon. Ironií osudu je, že místo Matrixu vzal Smith roli v propadáku Wild Wild West.
Cary Grant - James Bond, série filmů o Jamesi Bondovi
mel-byt-hannibal-lecter-z-mlceni-jehnatek-ale-odmitl-proc-1
Producenti slavné ságy originálně pro roli agenta 007 chtěli Caryho Granta, ale Cary Bonda odmítl, protože nechtěl být zaškatulkován do jednoho charakteru. Bond nakonec putoval k Seanu Connerymu, který byl diváky oblíbený, ale Ian Fleming z něj prý nebyl extra nadšen. "Není to zrovna typ člověka, kterého jsem si jako Bonda představoval," řekl později.
Sean Connery - Gandalf, Pán Prstenů
mel-byt-hannibal-lecter-z-mlceni-jehnatek-ale-odmitl-proc-2
Sám Sean naopak odmítl roli proslulého kouzelníka, který umí trik se špičatým kloboukem. Jeho důvodem byla podle všeho délka natáčení (18 měsíců). Herec se nechtěl na rok a půl vázat k jednomu snímku. Přesto roli vyhrál Ian McKellan a všichni byli u vytržení. Taková třešnička na dortu je, že Sean Pána Prstenů nikdy nečetl a myslel si, že hobiti jsou 'bobiti'.
Michelle Pfeiffer - Clarice Sterling, Mlčení jehňátek
mel-byt-hannibal-lecter-z-mlceni-jehnatek-ale-odmitl-proc-3
Michelle byla role Clarice nabídnuta, ale odmítla ji, protože si myslela (oprávněně), že je film moc drastický a násilný. Podobně jako Jeremy Irons. Jodie by ji za to mohla nakonec poděkovat, vzhledem k jejímu vítězství na cenách Akademie, pokud bychom zapomněli na obsah filmu.
Kim Basinger - Catherine Tramell, Základní instinkt
mel-byt-hannibal-lecter-z-mlceni-jehnatek-ale-odmitl-proc-5
Hned po odmítnutí Kim šla nabídka k Sharon Stone. Základní instinkt byl extrémním hitem a právě jemu je pokládáno za "vinu" dlouhá herecká pauza, kterou si Sharon po natáčení vzala za účelem odpočinku.
Tom Selleck - Indiana Jones, série filmů o Indianu Jonesovi
mel-byt-hannibal-lecter-z-mlceni-jehnatek-ale-odmitl-proc-4
Tom Selleck doslova roli neodmítl. Naopak byl do ní velmi zapálen, ale studio Universal, u něhož v té době Tom točil populární seriál Magnum, ho nechtělo pro nic jiného uvolnit. Neříkám, že je to hlavně Harrisonova zásluha, ale myslím si, že se Selleckem by sága nevydělala celkově $1,978,055,564.
Dougray Scott - Wolverine, série filmů o Wolverinovi
mel-byt-hannibal-lecter-z-mlceni-jehnatek-ale-odmitl-proc-6
I když si teď nikdo nedokáže představit nikoho jiného než Hugha Jackmana v roli Rosomáka, tak byl charakter předem nabízen jinému herci. Tom Cruise ale na poslední chvíli Dougraye přemluvil, aby hrál záporáka v Mission Impossible a to ho stálo velmi cennou a oblíbenou postavu.
John Travolta - Forest Gump, ve filmu Forrest Gump
mel-byt-hannibal-lecter-z-mlceni-jehnatek-ale-odmitl-proc-7
Velkou chybu udělal i Travolta v roce 1994. Forrest Gump byl nejvýdělečnějším filmem v severní Americe a Tom Hanks, který si nakonec Forresta zahrál s absolutní parádou, zaslouženě převzal sošku za nejlepšího herce. Travolta později přiznal, že odmítnutí velmi lituje. Aby ne.