5. týden-kinopremiéry: Oscaroví favorité, kníratý Depp a lesbická láska

5. týden-kinopremiéry: Oscaroví favorité, kníratý Depp a lesbická láska
Whiplash
Miles Teller, J.K. Simmons
Whiplash
Hudební drama se zvláštním, diagnostickým názvem Whiplash je velkým hereckým koncertem J.K. Simmonse (dirigent a učitel Terence) a Milese Tellera (jazzový bubeník Andrew). Říkáte si, že nemůže být větší nuda než sledovat zkoušku jazzového bandu? VELIKÁNSKÝ OMYL! Ambice, motivace, vidina slávy. To všechno ve zcela strhujícím podání debutujícího režiséra Damiena Chazellea. Dřina, pot, ztráta sebedůvěry, vojenský dril. Démonický Simmons vás bude budit ze spaní podobně jako sadistický instruktor v Olověné vestě (1987). Whiplash má pět nominací na oscara, recenze si přečtěte zde. Prozatím 90 procent.
Benedict Cumberbatch
Osminásobný oscarový kandidát Kód Enigmy obsadil páté místo žebříčku.
Kód Enigmy je oproti předchozímu snímku tradičnější. Životopisné drama připomíná život Alana Turinga, génia, který rozluštil německý šifrovací stroj Enigma a pomohl tak uspíšit konec 2. světové války. Introvertní homosexuál (Benedict Cumberbatch) to neměl v konzervativní Británii jednoduché. Tohle je příběh, který milují filmoví producenti, akademici i diváci. Norský režisér Morten Tyldun může velkou měrou za to, že je Kód Enigmy na Oscara nominován hned osmkrát. Tuzemské recenze si přečtěte zde. Prozatím 82 procent.
Jake Gyllenhaal
Slídil - Příběh vypráví o mladíkovi, který se snaží prosadit jako novinář. Nedaří se mu najít uplatnění v již zavedených agenturách a tak se vrhne na vlastní pěst do pátrání po stopách zločinu.
Zaujala vás před lety působivá a poměrně brutální artovka Drive (2011)? Pak byste měli vyrazit na Slídila. Režijní debut scenáristy Dana Gilroye pojednává o Louovi (Jake Gyllenhaal), který se snaží prosadit jako novinář. A když to nejde legální cestou, zapátrá v tajemných uličkách L.A. Však ono se tam nějaké to téma pro atraktivní reportáž najde... Slídil je na Oscary nominován za scénář. Recenze si přečtěte zde. Prozatím 80 procent.
Johnny Depp
Mortdecai: Grandiózní případ
Marketingově premiérám vládne Mortdecai: Grandiózní případ s Johnny Deppem v roli svérázného aristokrata a komedianta. V oficiálním textu distributora stojí: "Charlie Mortdecai, světem protřelý obchodník s uměním a na částečný úvazek i podvodník, se zapojuje do honby za ukradeným obrazem. Pro svou zemi, pro královnu . . . a pro peníze. Obraz by totiž měl být vodítkem k utajenému sejfu až k prasknutí naplněnému nacistickým zlatem." Britský humor ve spojení se světem na vysoké noze a knírem, který dokáže pozlobit ve filmu koproducenta Deppa... Pokud od filmu čekáte víc než chvilkové rozptýlení a počítáte se zábavou á la Komisař Clouseau, dostanete depku. Recenze Mordecaie si přečtěte zde. Prozatím 51 procent.
Juliette Binoche, Kristen Stewart
Sils Maria
Koncert hereček hned několika generací přináší koprodukční drama Sils Maria. Juliette Binoche, Kristen Stewart a Chloë Grace Moretz se představují ve filmu, v němž jde o... natáčení filmu. A ne ledasjakého. Trojice hereček připravuje remake erotického snímku, který pojednává o lesbické vášni, lásce a manipulaci. Binoche si v původním filmu zahrála rozpustilou mladou dívku, do které se zamiluje starší žena. Nyní se role mění, před Binoche se objevuje bezstarostné mládí v podobě Grace Moretz. Sympatické vidět herečky z hollywoodských blockbusterů v komornějším filmu. Recenze si přečtěte zde. Prozatím 70 procent.
Seznam všech lednových premiér najdete ZDE.