Sils Maria

62%
Sils Maria

Filmový kritik a režisér Olivier Assayas často obsazuje do svých filmů charismatické, silné a talentované herečky, které svým půvabem vnáší do jeho snímků magickou energii, napětí, ale i ženskou krásu. Ve snímku Sils Maria režisér zkoumá bohatý a nevyzpytatelný svět žen ovládaný opět skvělými, avšak tentokrát charakterově odlišnými herečkami různých generací – Juliette Binoche, Kristin Stewart a Chloë Grace Moretz. Film, který v roce 2014 učaroval divákům i kritikům na MFF v Cannes a získal nominaci na Zlatou palmu, je poctou hereckému umění a hercům i herečkám, jejichž jediným cílem je podat přesvědčivé a okouzlující výkony.

Okouzlující a stále atraktivní čtyřicátnice Maria Endersová je na vrcholu své herecké kariéry, kterou před dvaceti lety odstartovala ztvárněním provokativní a nezapomenutelné postavy Sigrid v oceňovaném lesbickém dramatu. Právě přijala nabídku zahrát si v současném remaku tohoto slavného filmu, avšak tentokrát se má zhostit role starší Heleny, kterou Sigrid svede a dožene až k sebevraždě. Maria se svou asistentkou odjíždí do Sils Marie, odlehlé oblasti švýcarských Alp, aby se nerušeně připravovala na svou náročnou roli. A role Sigrid na druhé straně připadla lehkovážné mladé hollywoodské hvězdičce, vyžívající se v alkoholových skandálech. Maria se tak na rozdíl od původního filmu nachází na druhé straně zrcadla, tváří v tvář okouzlující dívce, která je v podstatě znepokojujícím odrazem jí samotné. (Film Europe)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
Vcelku složitý psychologický komorní snímek dějově založený na herečce středního věku, která dostala roli, nad kterou má určité pochybnosti, a tak musí překonat jak osobní, tak i profesní nejistotu. Doslova herecký koncert Juliette Binoche, které neméně zdatně sekunduje mladičká Kristen Stewart. Obě jsou úchvatné a jejich spojení dokonalé. Příběh vlivem konverzačního pojetí vyznívá jakoby byl napsaný spíše pro divadlo. O to víc ve filmové podobě vypadá úžasněji. V dané problematice je jemný, inteligentní a zábavný zároveň a tak zanechá velice hluboký dojem. Jedná se o film vyžadující 100% pozornost, jinak nemá smysl se na něco takového dívat.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Výborně natočený art film ze zákulisí herecké profese v civilizované, tedy Západní Evropě. Duo Juliete Binoche a kristen Stewart nemají chybu a i v epizodní roli Chloe Grace Moretz také nezklamala. Netvrdím, že to je film pro každého, ale docela mě mrzí, že se to moc v kinech nehrálo. Na plátně ty Alpy musí být úžasné.
brcolka
brcolka
1 045 bodů
6.5
Tento film je o náhledu do soukromí známé herečky a o přípravě na další roli. Zajímavý vhled. Jen mě to úplně nedostalo. Takové kolik třešní kolik višní.

Dodatečné informace

Původní název:
Sils Maria (více)
  • Francie Sils Maria
  • Francie Clouds of Sils Maria
Premiéra v ČR:
29. 1. 2015
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Francie, Švýcarsko, Německo
Rozpočet:
6,6 mil. USD
Tržby:
1,85 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění