Lukáš Král

Lukáš Král

Autor

Redaktor, koordinátor filmového serveru.

Narozen 2. května 1982 v Praze.

Vyznavač komedií, dramat, hudebních, životopisných děl, dokumentů, klasik i obskurnějších filmových žánrů. Ve filmech rád hledá historické a mezioborové souvislosti.

"You are innocent, when You dream." (z filmu Smoke)


Články autora

  1. Top kina ČR: Horor Pět nocí u Freddyho se postaral o nový rekord
    Filmy6. 11. 2023
    Top kina ČR: Horor Pět nocí u Freddyho se postaral o nový rekord

    S týdenním zpožděním se do českých kin dostala videoherní adaptace Pět nocí u Freddyho (Five Nights at Freddy's) a po celosvětovém komerčním úspěchu přepsala tuzemské statistiky hororového žánru. Pozornost publika si získalo také několik rodinných animovaných děl a dramata Bratři a Zabijáci rozkvetlého měsíce (Killers of the Flower Moon).

  2. Instalatéři a princezna jsou takřka u vás doma. Super Mario Bros. ve filmu na SkyShowtime
    Recenze6. 11. 2023
    Instalatéři a princezna jsou takřka u vás doma. Super Mario Bros. ve filmu na SkyShowtime

    Italští instalatéři Mario a Luigi, hrdinové slavné japonské videoherní série, dostali druhý pokus v rámci celovečerního filmu. Po hraném propadáku z roku 1993, který spíš než neškodnou zábavu pro děti připomínal temnější béčkovou kombinaci Batmana a Želv Ninja, přichází do kin animák od studia Illumination Entertainment. To má svém na kontě úspěšnou sérii Já, padouch a Mimoně a na výsledku snímku Super Mario Bros. ve filmu je to znát. Na film se nyní můžete podívat na SkyShowtime.

  3. VOD tipy: Nevidomá dívka ve válce, Messi v Americe a Stallone v dokumentu
    VOD3. 11. 2023
    VOD tipy: Nevidomá dívka ve válce, Messi v Americe a Stallone v dokumentu

    Každý týden vám představíme několik filmových a seriálových titulů, které najdete na některé ze streamovacích platforem dostupných v Česku. Zohledníme přitom mezinárodní giganty i lokální hráče, akční filmy i festivalovou produkci. Kromě článku nabízíme i videoverzi VOD tipů, kterou provází youtuber Medojed.

  4. Legendární režisér, úchvatné živé obrazy a „odporná“ kniha o sexu. 3Kino FilmFest slaví jubileum
    Festivaly a ceny3. 11. 2023
    Legendární režisér, úchvatné živé obrazy a „odporná“ kniha o sexu. 3Kino FilmFest slaví jubileum

    Epicentrem evropského filmového světa bude od pondělí 6. do soboty 11. listopadu Praha. Přehlídka visegrádské kinematografie 3Kino FilmFest oslaví desáté jubileum za přítomnosti živoucího klasika polské kinematografie, režiséra Krzysztofa Zanussiho, který bude předsedat soutěžní porotě.

  5. Titulní skladbu k filmu Tajemství a smysl života složila Valerie Vachlerová ve třinácti letech
    Filmy2. 11. 2023
    Titulní skladbu k filmu Tajemství a smysl života složila Valerie Vachlerová ve třinácti letech

    Titulní píseň k filmu Tajemství a smysl života (The Meaning and Mystery of Life), který v sérii předpremiér v kinech po celé republice vidělo už 14 tisíc diváků a divaček, nese název True Face. Složila a nazpívala ji Valerie Vachlerová, autorka veškeré hudby k autorskému snímku, za nímž stojí její otec Petr Vachler. True Face představuje videoklip a zve na distribuční projekce do kin po celé České republice.

  6. Terezín: Láska za zdí vypráví o válečném životě v ghettu z nové perspektivy
    Recenze1. 11. 2023
    Terezín: Láska za zdí vypráví o válečném životě v ghettu z nové perspektivy

    Do českých kin vstupuje koprodukční historické drama Terezín: Láska za zdí. Za jeho vznikem stojí debutující italský režisér Gabriele Guidi, který židovské ghetto sleduje prizmatem hudby. Druhý Pianista to není, jisté kvality však Lásce za zdí nelze upřít.

  7. Top kina ČR: Jsou filmoví Mašínové kontroverznější než Havel? Statistiky hovoří jinak
    Filmy30. 10. 2023
    Top kina ČR: Jsou filmoví Mašínové kontroverznější než Havel? Statistiky hovoří jinak

    Snímek Bratři pojednávající o odbojové skupině bratří Mašínových ovládl o premiérovém víkendu žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin. V pomyslné top 5 se udrželo i výpravné drama Martina Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce (Killers of the Flower Moon). Dařilo se též rodinným animákům, čímž nemyslíme jen Tlapkovou patrolu ve velkofilmu (PAW Patrol: The Mighty Movie).

  8. Idris Elba bude režírovat sci-fi survival s trojicí astronautů, kteří budou bojovat s oceánem
    Filmy28. 10. 2023
    Idris Elba bude režírovat sci-fi survival s trojicí astronautů, kteří budou bojovat s oceánem

    Hvězda seriálu Luther, který nedávno dostal vlastní celovečerák, se po letech vrátí k režírování. Idris Elba spolu s britským kolegou, hercem a režisérem Martinem Owenem, natočí survival drama Above The Below.

  9. Rybáři, drogy a Jenna Ortega. Finestkind láká na napínavý příběh a herecké hvězdy
    Filmy27. 10. 2023
    Rybáři, drogy a Jenna Ortega. Finestkind láká na napínavý příběh a herecké hvězdy

    Paramount+ v prosinci uvede drama z rybářské komunity s názvem Finestkind, za jehož vznikem stojí oscarový režisér a scenárista Brian Helgeland. V hlavních rolích se představí Ben Foster, Tommy Lee Jones a Jenna Ortega.

  10. Dianu zbožňovali lidé po celém světě. Finále seriálu Koruna přináší emotivní trailer
    Seriály27. 10. 2023
    Dianu zbožňovali lidé po celém světě. Finále seriálu Koruna přináší emotivní trailer

    Po sedmi letech se s publikem rozloučí oblíbený seriál Koruna mapující život na britském královském dvoře ve 20. století. Tým kolem scenáristy a producenta Petera Morgana nyní představil upoutávku na první část šesté, závěrečné série, která se bude točit kolem tragického konce princezny Diany.

  11. Na Voyo míří Extraktoři. Révai a Štáfek zachraňují Češky unesené v Pákistánu
    Seriály27. 10. 2023
    Na Voyo míří Extraktoři. Révai a Štáfek zachraňují Češky unesené v Pákistánu

    Po úspěších s Případy 1. oddělení, Ochráncem či kriminálním seriálem Devadesátky, které vznikaly v České televizi, začal kreativní producent Michal Reitler úřadovat na platformě Voyo. Po sledované Ivetě a Králi Šumavy přichází ceněný producent se špionážní sérií Extraktoři, která se inspirovala skutečným případem dvou unesených Češek. Přinášíme první dojmy po zhlédnutí díla režiséra Romana Kašparovského, které se může opřít o zkušené herce, kvalitní scénář a přítomnost legendárního kameramana Vladimíra Smutného.

  12. VOD tipy: Obchodníci s bolestí, hon na mafiána a zralé bílé ženy svádějící černé chlapce
    VOD27. 10. 2023
    VOD tipy: Obchodníci s bolestí, hon na mafiána a zralé bílé ženy svádějící černé chlapce

    Každý týden vám představíme několik filmových a seriálových titulů, které najdete na některé ze streamovacích platforem dostupných v Česku. Zohledníme přitom mezinárodní giganty i lokální hráče, akční filmy i festivalovou produkci. Kromě článku nabízíme i videoverzi VOD tipů, kterou provází youtuber Medojed.

  13. Top kina ČR: Tlapkáči přemohli slabocha Leonarda DiCapria
    Filmy23. 10. 2023
    Top kina ČR: Tlapkáči přemohli slabocha Leonarda DiCapria

    Teplé a slunečné počasí zhatilo radost kinařů. Jen něco málo přes 100 tisíc platících vyrazilo o uplynulém víkendu do tuzemských sálů. Prvenství drží počtvrté za sebou Tlapková patrola ve velkofilmu, která porazila nový film legendárního Martina Scorseseho, téměř tříapůlhodinové historické drama Zabijáci rozkvetlého měsíce s Leonardem DiCapriem a Robertem De Nirem v hlavních rolích.

  14. Na Nově se bude tančit. Komediální seriál natočí hitmaker Vejdělek
    Seriály23. 10. 2023
    Na Nově se bude tančit. Komediální seriál natočí hitmaker Vejdělek

    Nový osmidílný komediální seriál Taneční začal pro TV Nova natáčet režisér Jiří Vejdělek. V hlavních rolích manželského páru stojícího před zásadní vztahovou proměnou se objeví Jitka Ježková a Saša Rašilov. Ty doplní Daniela Kolářová, Roman Zach, Hana Vagnerová, Dana Batulková a další.

  15. „Jako to táta dělal náckům.“ Mašínové odmítali žít v komunistickém teroru, tvrdí Jiří Padevět
    Téma21. 10. 2023
    „Jako to táta dělal náckům.“ Mašínové odmítali žít v komunistickém teroru, tvrdí Jiří Padevět

    Příští týden vstoupí do českých kin historické drama Bratři, které se věnuje příběhu skupiny sourozenců Mašínových, kteří se v roce 1953 prostříleli do západního Německa. Za sebou nechali sedm mrtvých a jejich činy dodnes vzbuzují kontroverzi i vypjaté emoce. V bonusovém videu, které snímek předchází, se snaží spisovatel a badatel Jiří Padevět objasnit, proč se skupina bratří Mašínových chovala tak, jak se chovala a z jakého podhoubí a historických reálií vlastně vycházela.