„Jako to táta dělal náckům.“ Mašínové odmítali žít v komunistickém teroru, tvrdí Jiří Padevět

„Jako to táta dělal náckům.“ Mašínové odmítali žít v komunistickém teroru, tvrdí Jiří Padevět
Bratři | Zuzana Panská
Bratři
Bratři
  • DaFilms
  • KVIFF TV
  • Netflix
70%
Spisovatel a badatel Jiří Padevět ve videu navštívil Mašínův statek, místo Památníku tří odbojů v Lošanech u Kolína. Padevět považuje 50. léta 20. století za nejdepresivnější období novodobých tuzemských dějin, neboť jsme si byli nepřítelem sami navzájem. Dobu, v níž bratři Mašínové vyrůstali, definoval takto: „Pohybujeme se v době, kdy komunistický režim v Československu vraždil lidi. Vraždil je nejen na popravištích, ale i při různých vraždách Státní bezpečnosti. Vraždil je v uranových lágrech, vraždil je v koncentračních táborech, likvidoval selský stav, likvidoval církve.“
Bratři: Boj za svobodu | CinemArt
Příběh bratrů Mašínových, kteří na své cestě do západního Německa zabili sedm lidí, včetně civilisty, pokladníka Josefa Rošického, i po sedmdesáti letech od události budí kontroverze a dělí společnost. Mnozí Mašínovým nemohou odpustit, že během akce zabíjeli, na což má badatel Padevět jasnou odpověď.
„Příběh bratrů a jejich odbojové skupiny je dodnes označovaný jako něco, co rozděluje společnost. Ano, rozděluje ji na ty, kteří nechápou smysl boje proti zlu, a na ty, kteří tento boj chápou. Díky filmu Bratři se, myslím, vrátí jejich příběh do veřejného prostoru v novém světle a pomůže pochopit, proč je nutné za svobodu bojovat i proti silnějšímu nepříteli. Bratři bezpochyby dokážou přiblížit realitu totalitního státu, který by svým občanům nejraději nařizoval, co si mají myslet, koho mají nenávidět a co si mají dát k večeři,“ řekl badatel.
Prostřílí se Mašíni až na Oscary? Českým zástupcem v prestižním klání budou Bratři
Festivaly a ceny12. 9. 2023
Prostřílí se Mašíni až na Oscary? Českým zástupcem v prestižním klání budou Bratři
Padevět vyzdvihuje osobnost otce bratrů Mašínových Josefa, slavného odbojáře z éry druhé světové války, kterého nacisté popravili roku 1942 na pražské kobyliské střelnici. Byl vzorem pro své syny, kteří ještě během druhé světové války pomáhali židovským spoluobčanům a podnikali drobné záškodnické akce. Dle Padevěta je příběh rodiny Mašínových symbolem českého 20. století, odboje proti totalitě a připomenutím toho, na čem stojí česká národní identita.
zdroje: Kinobox, CinemArt, Wikipedie
Podívejte se na žebříček nejlepších historických filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.