Na Voyo míří Extraktoři. Révai a Štáfek zachraňují Češky unesené v Pákistánu

Na Voyo míří Extraktoři. Révai a Štáfek zachraňují Češky unesené v Pákistánu
Extraktoři | Nova
Extraktoři
Extraktoři
72%
Extraktoři mají šest hodinových dílů a platforma Voyo od dnešního dne každý pátek zveřejní jeden z nich. Děj seriálu se točí kolem plukovnice Leony Váchové (Pavla Gajdošíková), která dostane za úkol řídit misi vysvobození dvou Češek, které byly uneseny v Pákistánu. Operativce pokoušející se dívky z islámské země dostat ztvárnili Jan Révai a Jakub Štáfek. Autor námětu, investigativní novinář Jaroslav Kmenta, se pro děj seriálu inspiroval skutečným případem dvou tuzemských turistek, které byly v Pákistánu uneseny v roce 2013 a zpět do vlasti se dostaly až o dva roky později díky vyčerpávajícímu diplomatickému úsilí a nemalému finančnímu obnosu.
Scenáristé Jan Stehlík a Evita Naušová přišli s našlapaným textem, v němž nejde jen o přímočarou akci, jejímž cílem by mělo být vysvobození unesených žen, ale která obsahuje i řadu odboček, popisu prostředí, které většina diváctva nezná, a důkladně vykreslených charakterů řady seriálových hrdinů a hrdinek. Plukovnice Váchová je sice oddaná své práci, působí sebevědomě a odhodlaně, ale má bolístku na duši. Prozatím ji neřeší, dá se však vypozorovat, že postupem času na ni v seriálu taky dojde.
Extraktoři
Extraktoři - herečka Pavla Gajdošíková | Voyo
Režisér Kašparovský má na kontě jen rozporuplné Všiváky, pracoval však se zkušeným štábem v čele s kameramanem Vladimírem Smutným. A pro uvěřitelnost a autenticitu příběhu natáčel několik týdnů v Turecku. Tamní intenzivní slunce, vyprahlá krajina, opuštěné hory a zalidněná města vytvářejí kontrast k tuzemskému prostředí, v němž operuje plukovnice Váchová, vtahuje tak publikum dramaticky do překotně se vyvíjejících situací.

Žádná oddechovka

První z šesti dílů, který je aktuálně k vidění, je pouhou předehrou k tomu, co bude následovat ve druhé části. Extraktoři nejsou večerní oddechovkou, vyžadují pozornost a zájem o téma. Člověk se třeba dozví, jak se (ne)chovat v islámské zemi, aby minimalizoval střet s nebezpečnými situacemi. Scenáristé vše konzultovali s bezpečnostními specialisty.
Celá akce záchrany dvou Češek nicméně podléhala poměrně vysokému utajení, a tak je řada událostí v seriálu výsledkem fikce. Působí nicméně dost věrohodně, a pokud něco v rámci děje a inscenace nesedí, tak jsou to především výjevy ze soukromého života plukovnice Váchové a spol. Tvůrci příliš často přepínají mezi dějovými linkami a na zasloužený oddech už nezbývá čas.
Extraktoři: trailer | Voyo
Nejsilněji působí scény únosu mladých žen do pákistánských hor. Musí čekat v hliněné chatrči, prát se s vlastní psychikou, nejistotou, strachem i postupně se vynořující ponorkovou nemocí. Jedna chce získat únosce na svou stranu tím, že s nimi mluví arabsky, což druhá vnímá jako slabost a vyčítá kamarádce, že islámským mužům podlézá. Škoda, že režisér podobné scény více nevytěžil, místo toho v poměrně rychlém tempu stříhá mezi pákistánským prostředím a pražskou základnou plukovnice Váchové.

Akční Štáfek, ostřílený Révai

Operativci v podání Jana Révaie a Jakuba Štáfka se velmi dobře doplňují, mladší z dvojice je akčnější, starší v důležitý okamžik zafunguje jako hromosvod a svého o trochu zbrklejšího kolegu výrazným gestem usměrní. Je totiž dobré si uvědomit, že operativci, kteří v podobných misích operují, jednají ilegálně a na vlastní triko bez šance, že by je v případě nebezpečí či zajetí kdokoli zachránil.
Extraktoři
Extraktoři - herec Jakub Štáfek | Voyo
Konec příběhu unesených Češek známe z dobového tisku. Co tomu předcházelo a kolik úsilí to stálo, přibližují Extraktoři. Nastiňují zákulisní misi na záchranu dvou lidských životů, kterou řada chytráků označila za příliš nákladnou a zbytečnou, dle řady diskutujících na sociálních sítích si totiž Češky za svůj výlet a jeho následek mohly samy. Režisér Kašparovský a jeho tvůrčí tým přináší komplexnější pohled, neuhýbá ani před rodinami unesených dívek, které v celém kolotoči trpěly obdobně jako jejich děti.
60%
V Extraktorech není čas na odpočinek, každý z dílů přepíná mezi prostředími, známou evropskou krajinou i vyprahlou zemí Pákistánu. Nejsilněji působí scény s unesenými dívkami, které musí čekat ve vesnici v horách a čelit nejen nejistému osudu, ale i rozdílné strategii přežití. V rámci výpravy, hereckého obsazení, kamery a scénáře se jedná o na české poměry nevšední počin.
Lukáš Král
Lukáš Král
Podívejte se na žebříček nejlepších seriálů letošního roku podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.