Nora K

Nora K

Autor

Každý týden zhlédne v kině všechny nové filmy. Věnuje se scénáristice a stand-upu. V minulém životě byla právničkou. Grafomanka, co ráda i kreslí. Češka, která žije v USA.
www.podrobnosti.cz
www.instagram.com/whoisnorak


Články autora

  1. Recenze: Call Me by Your Name - nakolik dramatická může být první láska?
    Recenze1. 2. 2018
    Recenze: Call Me by Your Name - nakolik dramatická může být první láska?

    Call Me by Your Name (2017) je takový obyčejně neobyčejný příběh. Nominovaný na 4 Oscary. Obyčejný v tom, že vypráví o první lásce; tak jako již nespočetné filmy před ním. Neobyčejný tím, že hlavním hrdinou je sedmnáctiletý Američan Elio Perlman (čerstvě na Oscara nominovaný Timothée Chalamet), který je z funkční milující rodiny, netrpí finančním nedostatkem, ani nedostatkem rodičovské lásky, ani není ošklivý nebo hloupý.

  2. Recenze: Já, Tonya - Margot Robbie nazuje brusle a usiluje o olympijskou medaili. Ale mezitím dojde ke skandálu...
    Recenze29. 1. 2018
    Recenze: Já, Tonya - Margot Robbie nazuje brusle a usiluje o olympijskou medaili. Ale mezitím dojde ke skandálu...

    Já, Tonya (2017) je přibližně biografický film o americké krasobruslařce Tonye Harding, která se proslavila na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století nejen tím, že jako první/jediná Američanka a druhá žena na světě soutěžně skákala trojitého Axela, ale i svým potenciálním zapletením do velkého sportovního skandálu, který tenkrát významně zahýbal světem krasobruslení.

  3. Recenze: Tvář vody - záhadný vodní tvor, uklízečka a 13 oscarových nominací
    Recenze28. 1. 2018
    Recenze: Tvář vody - záhadný vodní tvor, uklízečka a 13 oscarových nominací

    Na nový film Guillerma del Torra Tvář vody (2017) jsem se velmi těšila. Už z traileru bylo zjevné, že půjde o speciální kinematografický zážitek, se skvělou kamerou, výpravou i hereckými výkony. Doufala jsem, že příběh půjde nad rámec "němá ostrakizovaná dívka se zamiluje do němého ostrakizovaného obojživelníka", ale bohužel v tomto ohledu mne film trochu zklamal.

  4. Recenze: Všechny prachy světa - když zarputilý bohatý stařec odmítá zaplatit výkupné za uneseného vnuka
    Recenze25. 1. 2018
    Recenze: Všechny prachy světa - když zarputilý bohatý stařec odmítá zaplatit výkupné za uneseného vnuka

    Nejnovější film Ridleyho Scotta, Všechny prachy světa (2017), byl dokončen a do kin uveden za poměrně dramatických událostí. Jen několik týdnů před premiérou se díky kauze #youtoo? přetáčely záběry, ve kterých do té doby vystupoval Kevin Spacey. Ridley Scott tak do role miliardáře J. Paula Gettyho získal Christophera Plummera, kterého ostatně chtěl pro tuto roli původně.

  5. Recenze: Den of Thieves - otravný Gerard Butler a mudrující kriminálníci kopírují Michaela Manna
    Recenze23. 1. 2018
    Recenze: Den of Thieves - otravný Gerard Butler a mudrující kriminálníci kopírují Michaela Manna

    Den of Thieves (2018) je jedním z těch filmů, kde je možné si všimnout velkého bodového rozdílu v hodnocení fanoušků a kritiků. Fanoušci tomu dávají 8-9 z 10, zatímco kritici kolem trojky. Osobně chápu obě strany.

  6. Recenze: Insidious: Poslední klíč - kdo se bojí, ať jde do kina
    Recenze21. 1. 2018
    Recenze: Insidious: Poslední klíč - kdo se bojí, ať jde do kina

    U Insidious: Poslední klíč (2017) se pravděpodobně nebudete moc bát. Osobně jsem se ani nelekala, kdy jsem měla. Na jednu stranu je to pro mě výhoda, protože nehrozilo, že si rozleju pití, nebo prudkým pohybem vyrazím zuby sousedovi, na druhou stranu se bojím ráda, takže trochu zklamání.

  7. Recenze: Čertoviny - jak se povedla nová pohádka Zdeňka Trošky?
    Recenze12. 1. 2018
    Recenze: Čertoviny - jak se povedla nová pohádka Zdeňka Trošky?

    Za posledních cca 20 let jsem neviděla žádný nový autorský film Zdeňka Trošky. Nebyl to ani tak úmysl, jako spíš vedlejší účinek útrpného sledování pár scén z Kameňáků a Babovřesk při návštěvě starého rodiče na vesnici.

  8. Recenze: Nejtemnější hodina - Oldmanova jízda pro Oscara
    Recenze6. 1. 2018
    Recenze: Nejtemnější hodina - Oldmanova jízda pro Oscara

    Přiznávám, že Garyho Oldmana mám jako herce velmi ráda už od dob Pravdivé romance (1993), Leona (1994), Pátého elementu (1993) přes všechny možné Batmany a Harry Pottery. Ale moje srdce si jaksi "navěky" získal svojí rolí Smileyho v adaptaci románu Johna le Carrého Jeden musí z kola ven (2011).

  9. Recenze: Největší showman - muzikálový kýč jak bič s představitelem Wolverina?
    Recenze29. 12. 2017
    Recenze: Největší showman - muzikálový kýč jak bič s představitelem Wolverina?

    Pro Hugha Jackmana bylo údajně ztvárnění postavy showmana a de facto zakladatele cirkusů tak, jak je dnes (ne)známe, P.T. Barnuma, velkým snem. Dlouho se na to připravoval a fyzicky u tvorby filmu Největší showman (2017) prý trpěl víc než u natáčení Logan: Wolverine (2017). Hugh Jackman opět předvádí, že je skvělý tanečník (a zpěvák), ale to není nic nového. Kdo viděl jeho vystoupení na Oscarech před pár lety nebo Bídníky (2012), je si toho celkem dobře vědom.

  10. Recenze: (Ne)obyčejný kluk - film, ve kterém je víc falešného smíchu než v pornu falešných orgasmů
    Recenze28. 12. 2017
    Recenze: (Ne)obyčejný kluk - film, ve kterém je víc falešného smíchu než v pornu falešných orgasmů

    Na (Ne)obyčejného kluka, snímek o fyzicky postiženém školákovi hledajícím svoji úlohu ve společnosti ostatních dětí, jsem se docela těšila. Ráda se koukám na Owena Wilsona na plátně, stejně tak oceňuji přítomnost Julie Roberts prakticky v jakémkoliv filmu. Malý Jacob Trembley, který zazářil ve filmu Room (neplést s The Room, předlohou pro zřejmě velmi povedený film The Disaster Artist), hrát také umí, takže do kina člověk mohl jít aspoň s pocitem, že ať už ho tam čeká cokoliv, bude to dobře zahrané.

  11. Recenze: Better Watch Out - když se intimní chvilka se sexy chůvou změní v horor
    Recenze16. 12. 2017
    Recenze: Better Watch Out - když se intimní chvilka se sexy chůvou změní v horor

    V některých recenzích se zmiňuje, že tento snímek je žánrově jen těžko zařaditelný. Rotten Tomatoes ho uvádí jako horor/drama/mystery, IMDB coby horror/thriller a Wiki ho škatulkuje jako psychologický horor. Ale pro mě to bude jednoznačná hororová komedie. A zatraceně povedená.

  12. Recenze: Coco - nový animák razí heslo "ať žije smrt". Zábava, černý humor a nejlepší pixarovka na obzoru?
    Recenze10. 12. 2017
    Recenze: Coco - nový animák razí heslo "ať žije smrt". Zábava, černý humor a nejlepší pixarovka na obzoru?

    Na film Coco (2017) se mi do kina moc nechtělo. Animované filmy mám sice ráda, stejně tak produkci Johna Lassetera a Pixaru obecně, ale z popisu děje (malý Miguel vyrůstá v rodině, kde je zakázaná hudba, a samozřejmě netouží po ničem jiném, než stát se hudebníkem), ani z traileru jsem nebyla nijak zvlášť natěšená. Jenže. Jenže!

  13. Recenze: The Meyerowitz Stories - Sandlerova reálná šance na oscarovou nominaci!
    Recenze20. 11. 2017
    Recenze: The Meyerowitz Stories - Sandlerova reálná šance na oscarovou nominaci!

    Málokterému fanouškovi se poštěstí, aby se v jednom filmu sešli 2 z jeho 3 nejoblíbenějších herců vůbec. A film ještě k tomu napsal a režíroval jeho oblíbený režisér. Kdyby v The Meyerowitz Stories (new and selected) vedle Dustina Hoffmana a Adama Sandlera byl místo Bena Stillera Tom Cruise, už bych nepotřebovala Vánoce. Ale z té spolupráce měli radost i sami herci, protože ti hlavní pracovali pro Baumbacha dobrovolně, rádi a zadarmo.

  14. Recenze: The Foreigner - Jackie Chan jako bůh odplaty!
    Recenze15. 11. 2017
    Recenze: The Foreigner - Jackie Chan jako bůh odplaty!

    Nový film, ve kterém hraje Jackie Chan, se jmenuje The Foreigner (2017) a je adaptací podle všeho velmi povedené knihy The Chinaman, kterou spisovatel Stephen Leather napsal na konci osmdesátých let minulého století. A v tom právě spočívá podle mě největší problém snímku. Není totiž podaný jako retro, ale současný, čímž je dost neaktuální.

  15. Dojmologie: haraším, harašíš, haraší, harašíme?
    Téma11. 11. 2017
    Dojmologie: haraším, harašíš, haraší, harašíme?

    Byla jsem požádána, abych pro jeden časopis napsala úvahu na téma kauzy Harveyho Weinsteina. Ta se v posledních týdnech tak grandiózně rozbujela, že nyní zasahuje cca polovinu Hollywoodu a postupně také spoustu lidí i mimo showbyznys a Ameriku. A jak tak nad tím přemýšlím, docházím k tomu, že člověk aby snad byl rád, že není slavný / mocný / bohatý / cokoliv zajímavého. Může tak lépe spát. Bez obav, že se probudí a v emailové schránce najde tucty dotazů od novinářů na to, jak mohl před těmi 10, 15, 20, 30 lety spáchat x/y/x²/√x.