„Jsem pyšnější než kdy dříve,“ prohlašuje režisér nejproklínanějšího Star Wars filmu, jenž chce natočit vlastní trilogii

„Jsem pyšnější než kdy dříve,“ prohlašuje režisér nejproklínanějšího Star Wars filmu, jenž chce natočit vlastní trilogii
Star Wars: Poslední z Jediů | Lucasfilm Ltd.
V pořadí osmá epizoda filmové ságy Star Wars s podtitulem Poslední z Jediů měla premiéru na Vánoce 2017. Tři roky poté, co se světelné meče a Millenium Falcon s ovacemi vrátily v Síla se probouzí, která byla prvním projektem z předaleké galaxie pod hlavičkou studia Disney a odstartovala už třetí filmovou trilogii o skutcích rodu Skywalkerů.
Prostřední článek dostal na starost režisér sci-fi Looper Rian Johnson, jenž pokračoval v příběhu Rey, Kylo Rena či Finna v odvážném duchu, vyzdvihujícím mytologický podtext slavné látky a představujícím samotného Luka Skywalkera (Mark Hamill) z dosud neprozkoumané duševní roviny.
Poslední z Jediů byl sice o poznání menším hitem než Síla se probouzí, ale stále vydělal úctyhodné 1,3 miliardy dolarů (oproti dvěma miliardám svého předchůdce). Na rozdíl od sedmé epizody, která diváckou obec uspokojila návratem Harrisona Forda či sázkou na osvědčené a nostalgické propriety, Johnsonův nepoddajný přístup narazil na vlnu odporu. Kritici, pravda, ocenili nečekané zvraty i hloubavé přemýšlení o možnostech a odkazu Síly a na webu Rotten Tomatoes se skví hned 91 % pozitivních recenzí. Publikum ovšem zastávalo opačný názor a divácké skóre 42 % je suverénně nejnižší ze všech Disneyho Star Wars – dokonce i průměrný Solo: Star Wars Story se chlubí hodnocením o 22 procent vyšším.
Star Wars: Poslední z Jediů
Rian Johnson natáčí Star Wars: Poslední z Jediů. | Lucasfilm Ltd.
Polarizované přijetí zřejmě otřáslo plány studiových hlavounů, kteří původně hodlali Johnsonovi svěřit vlastní trilogii, dějově odtrženou od linie Skywalkerů. U Disneyho se soustředili na jiné projekty jako seriál Mandalorian a pro Epizodu 9 se vrátil režisér sedmičky J. J. Abrams. Ovšem s pokusem zakončit rozjetou trilogii a současně vetovat nepopulární rozhodnutí Johnsona narazil pro změnu u kritiků – Vzestup Skywalkera si od nich vysloužil pouze 52 %, zatímco publikum, na které se Star Wars tak úzkostně orientují, už bylo spokojeno z 85 %.
Johnson si odskočil na Netflix, pro který napsal a zrežíroval úspěšnou detektivní komedii Na nože. Momentálně chystá druhý díl, kde se k titulnímu hrdinovi v podání Daniela Craiga připojí také Edward Norton či Ethan Hawke. Našel si ale čas i na rozhovor pro časopis Empire, v němž se zaměřil nejen na minulost, ale rovněž na možnou budoucnost své role v předaleké galaxii. A ohledně Posledního z Jediů si rázně odmítl sypat popel na hlavu.
„Po pěti letech jsem na to ještě pyšnější,“ bez otálení prohlásil Johnson, jenž vyrukoval se sebevědomým sportovním přirovnáním: „Když jsem šel na pálku, odpálil jsem homerun.“ Poslední z Jediů podle něj není jen další Star Wars film, nýbrž snímek o Star Wars a o tom, co znamenají pro fanoušky a fanynky. „Je takřka nemožné uchopit danou látku jinak než jako mýtus, s nímž jsme byli vychováni a jehož příběh nás tak ovlivnil. Záměrem nebylo se odchýlit, nýbrž proniknout do prvotní a prazákladní síly mýtu. A já věřím, že ten film potvrzuje sílu Star Wars mytologie v našich životech,“ řekl.
Režisér naráží zejména na linii Luka Skywalkera, jenž v průběhu filmu odmítá svou spojitost se Sílou, leč v závěru se stává mučednickým symbolem galaktické naděje a rebelie. „Poslední záběry filmu nejsou dle mého dekonstrukcí mýtu Luka Skywalkera, naopak jeho výstavbou. On jej v té chvíli zcela obejme,“ pokračuje Johnson. „Absolutně odmítá možnost zahodit minulost. Místo toho přijímá to, co ve skutečnosti jeho mýtus činí důležitým a co bude inspirovat příští generace. Proces odchýlení je pro mě tedy způsobem, jak se dostat k něčemu podstatnému, na čem záleží,“ prohlásil.
Star Wars: Poslední z Jediů
Star Wars: Poslední z Jediů | Lucasfilm Ltd.
V rozhovoru se přirozeně neopomněla ani Johnsonova dříve chystaná trilogie, nad níž se posledních pět let vznáší otazník. I v tomto ohledu je ale režisér entuziastický a věří, že na jeho vysněný Star Wars projekt jednou dojde. „Zůstávám v kontaktu s Kathleen (Kennedy, prezidentka Lucasfilmu) a často o tom hovoříme. Momentálně jde o to vyladit rozvrh a přijít s termínem, kdy se to může uskutečnit. Zlomilo by mi srdce, kdybych nedostal možnost se na to pískoviště vrátit,“ řekl Johnson.
Na jaře sice Lucasfilm vydal prohlášení, že Johnsonova trilogie se kvůli jeho závazkům pro Netflix posouvá na neurčito, ale to se může snadno změnit. Bezprostřední budoucnost Star Wars nyní spočívá v televizních projektech jako Andor či třetí sezóna Mandaloriana, zatímco celovečerních filmů se v dohledné době nedočkáme. Rogue Squadron od režisérky Wonder Woman Patty Jenkins se kvůli kreativním neshodám pozdrží a ve hvězdách je rovněž realizace plánovaných Star Wars projektů od Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok) a prezidenta Marvelu Kevina Feigeho.
Do hry tedy může opět vstoupit Johnson. Poslední z Jediů sice vzbudil negativní vášně, ale má také spoustu přívrženců, kteří sebevědomou a hloubavější vizi ocenili. Nová trilogie by navíc odbočila od Skywalkerů, jejichž linie je příliš zatížená nároky konzervativních fandů, a Johnsonova kreativita by tak mohla dopadat na mnohem úrodnější a méně rizikovou půdu.

Kinobox: Tento film není o Vietnamu, je to Vietnam. Hotová apokalypsa!

Do kin přichází po letech nejslavnější protiválečný film všech dob – Apocalypse Now. Tento sestřih má 183 minut a odpovídá nejvíc tomu, čeho chtěl dosáhnout režisér Francis Ford Coppola. Takové dílo by dnes už nemohlo vzniknout.