Nolan je největší filmová hvězda. Za Oppenheimera dostal neskutečný balík a píše nový film

Nolan je největší filmová hvězda. Za Oppenheimera dostal neskutečný balík a píše nový film
Christopher Nolan získal Oscara. | Getty Images
Oppenheimer vznikl s relativně nízkým stomilionovým rozpočtem pod studiem Universal, které po režisérově rozkmotření s dlouholetými kumpány z Warner Bros. nabídlo absolutně svobodné tvůrčí podmínky, distribuci v IMAXu v top kvalitě i silnou propagaci. Tržby v hodnotě 953 milionů dolarů jsou pro tříhodinový a mládeži nepřístupný příběh úžasnou odměnou. Ačkoli svou roli sehrála zdravá konkurence v podobě souběžně uvedené Barbie, na niž se v létě chodilo ještě víc a dotvářela hashtagovou událost Barbenheimer, Oppie je od loňského července bezpochyby největším filmem v éteru.
Christopher Nolan
Christopher Nolan

Režisér, Scenárista

A to ještě není po všem. Nedělní předávání Oscarů film obohatilo o sedm zlatých sošek včetně těch pro Nolana a za nejlepší film roku. Související znovuuvedení v tisícovce kin přisype další dolary nutné k symbolickému pokoření miliardové mety, na niž Nolan bez započtení inflace dosáhl už dvakrát, a to díky komiksovým hitům Temný rytíř a Temný rytíř povstal. Oscarové pozlátko je rovněž dalším žetonem, který třiapadesátiletému režisérovi pomůže k ojedinělé výplatní pásce. Nolan si dle webu Variety a jeho ověřených zdrojů díky Oppenheimerovi vydělá kolem sta milionů dolarů, což je kombinace smluvené výplaty, vedlejších kompenzací a bonusů za eskalující tržby i prestižní Oscary.
Oppenheimer
Christopher Nolan – Oppenheimer | Universal Pictures
Z herců se něčemu takovému blíží jedině Daniel Craig, jehož si Netflix pro sérii Na nože pojistil na obdobnou částku. O Nolanovi, jenž se stal miláčkem publika i kritiky zásluhou Mementa, Počátku nebo Dunkerku, se začíná psát jako o největší filmové hvězdě. Podobné dřívější pozici Stevena Spielberga, jenž mladšímu kolegovi v Dolby Theatre předal nejprestižnější filmovou cenu. Spielberg před dvěma dekádami předával také Oscara za nejlepší film pro třetího Pána prstenů, přičemž Oppenheimer je nejvýdělečnějším laureátem zlaté sošky od Návratu krále.
Nolan už prý začal psát svůj nadcházející projekt, kolem něhož je rušno několik posledních měsíců. Ze série propagačních rozhovorů vzešly vděčné spojitosti se Star Wars, Bondem a čerstvě také s hororovým žánrem, který by Nolana lákal v případě, že by dokázal přijít s opravdu nosným konceptem. Vynořily se zprávy, že jeho dalším filmem bude předělávka kultovního šedesátkového seriálu The Prisoner s Patrickem McGoohanem, již Nolan plánoval už roku 2009.
Skvěle hodnocený počin inspirovaný ranými bondovkami vypráví o tajném agentovi ve výslužbě, jehož unesou a pod neustálým dohledem drží ve zdánlivě idylické ostrovní vesnici, odkud se hrdina s cennými informacemi pokouší utéct. Příběh parodovala epizoda Simpsonových Muž, který věděl příliš mnoho, v níž si Homer coby pan X vymýšlí skandální novinky a skončí mezi nepohodlnými osvícenci. Před patnácti lety nakonec vznikla minisérie s Jimem Caviezelem a Nolan se zaměřil na Počátek, což by nyní mohl napravit.
The Prisoner (1967)
The Prisoner (1967) | ITV - Independent Television
Jeho příští kroky však mohou vést také úplně jinam. Několikrát už sice adaptoval existující látku včetně remaku skandinávské detektivky Insomnie, ale Nolanovou specialitou jsou autorské sci-fi a obecně projekty, jež nesou charakteristický rukopis. Momentálně se zdá, že i pro další film zůstane věrný Universalu, s nímž si dokráčel pro životní úspěch a zjevně i výplatu, která nasytí jeho děti i vnoučata. Ve filmové branži je přitom málo lidí, kteří by to zrovna jemu nepřáli.
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů loňského roku, kde Oppenheimera samozřejmě najdete velmi vysoko
zdroj: Variety