Zbavte se atomovek. Iniciativa hereckých hvězd počítá s oscarovým triumfem Oppenheimera

Zbavte se atomovek. Iniciativa hereckých hvězd počítá s oscarovým triumfem Oppenheimera
Oppenheimer | Universal Pictures
Dopis, který podepsal také Oppenheimerův vnuk Charles nebo členové Nolanova obsazení Matthew Modine a Tony Goldwyn, poukazuje na třináct tisíc jaderných zbraní v držení devíti supervelmocí. Některé hlavice jsou přitom až osmdesátkrát silnější než ty, které USA v srpnu 1945 svrhly na japonská města Hirošima a Nagasaki. Sám Oppenheimer sice věřil, že extrémní nediplomatické řešení přinese trvalý mír, ale už záhy po válce procitl do reality jaderného závodu mezi východem a západem či vývoje ještě ničivější vodíkové bomby.
Oppenheimer
Oppenheimer
88%
„Jakožto umělci a zastánci míru musíme pozvednout hlasy a lidem připomenout, že zatímco Oppenheimer je historií, jaderné zbraně nikoli,“ potvrzuje znění dopisu přetrvávající nebezpečí fatálního vojenského řešení. „V nejistých časech je i jediná atomovka příliš – ať už na souši, pod mořskou hladinou, ve vzduchu či ve vesmíru. V rámci ochrany našich rodin, komunit a celého světa jsme po globálních lídrech nucení požadovat, aby atomové zbraně proměnili v historii a vybudovali jasnější budoucnost.“
Podle Matthewa Modina, jenž v Oppenheimerovi ztvárnil vývojáře a vědeckého poradce Vannevara Bushe, by „každá osoba měla být informovaná o ničivé síle těchto zbraní.“ V porozumění je podle něj cesta k eliminaci. Tím reflektuje filmové myšlenky Oppenheimera v podání Cilliana Murphyho, jenž porozumění podmiňoval zastrašením, přičemž k tomu bylo nutné názorné předvedení.
Oppenheimer
Matthew Modine (vpravo) – Oppenheimer | Universal Pictures
To už si svět s dnešním arzenálem nemůže dovolit a tato iniciativa s názvem Makes Nukes History, zažehnutá organizací Nuclear Threat Initiative, na to hodlá upozorňovat více způsoby. Vedle dopisu, který podepsali také Michael Douglas, Ellen Burstyn či Viggo Mortensen, se před nedělními Oscary v Los Angeles rozjela varovná billboardová kampaň. Přes tisíc plakátů se vztahuje k očekávanému triumfu Nolanova filmu, který dominoval už Zlatým glóbům nebo cenám BAFTA, a tím zase svádí pozornost k probíhajícímu problému.
„Robert Oppenheimer varoval před vývojem ještě silnějších zbraní a předpovídal nebezpečné zbrojní závody, v čemž měl pravdu,“ přitakal CEO Nuclear Threat Initiative Ernest J. Moniz. Z čistě kinematografického hlediska jde o unikátní masovou akci, která spoléhá na předpokládané vítězství v jindy nevypočitatelném oscarovém klání. Oppenheimer si však úspěch zřejmě zaslouží a podobně zamýšlené iniciativy, i když velmi utopické a neefektivní, jakbysmet.
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů loňského roku podle Kinoboxu, v němž najdete Oppenheimera velmi vysoko.
zdroj: The Guardian