Geislerové napsal, Goslinga objal. Steven Spielberg ví, jak podporovat mladší generace

Geislerové napsal, Goslinga objal. Steven Spielberg ví, jak podporovat mladší generace
Steven Spielberg se dvěma Zlatými glóby z roku 2023. | Kevork Djansezian / NBC
Český internet pročísl v polovině ledna instagramový příspěvek, v němž se herečka Aňa Geislerová pochlubila dopisem podepsaným právě režisérem Čelistí, Jurského parku nebo Lincolna. Do češtiny totiž namluvila dokumentární snímek pro návštěvníky Osvětimi, kteří si připomínají temnou kapitolu židovského holocaustu. Spielberg se na tomto projektu podílel, sám má ostatně židovský původ a jeho Schindlerův seznam z roku 1993 mnozí považují za nejlepší hollywoodský film o dané historické tematice. Právě ten mu vynesl prvního Oscara a místo mezi respektovanými autorskými režiséry. Dopis pro Geislerovou se tak možná generoval automaticky pro řadu hlasových interpretů z celého světa, ale osobní impuls a podpis nejslavnějšího filmaře století je přesto krásným gestem.
Steven Spielberg
Steven Spielberg

Režisér

Spielberga si lidé cení hlavně jako vizionářského filmaře, jenž od dětství propadal svodům kinematografie a navždy zůstal jejím oddaným milovníkem. „Asi viděl nějaký můj televizní film, protože on sleduje všechno,“ podělil se kupříkladu herec Peter Stormare, jehož si Spielberg vybral pro Ztracený svět: Jurský park na základě jeho švédské tvorby. Skvělou reputaci si devítinásobný držitel oscarové nominace vysloužil rovněž svou vstřícnou povahou a soukromím, v němž se stěží dopátráte čehokoli závadného.
Aňa Geislerová
Dopis od Stevena Spielberga pro Aňu Geislerovou | Instagram (Aňa Geislerová)
Pro mnoho mladších tvůrců je tedy vzorem a na internetu se dokonce můžeme dočíst, že Spielbergovo jméno padá při oscarových děkovačkách častěji než poděkování bohu. Svůj idol na pódiu objímal také Christopher Nolan, jemuž Spielberg předával první zlatou sošku za režii. Završil tak triumfální sezónu Oppenheimera započatou v soukromé promítací místnosti, kde Nolan svůj životopisný opus premiérově pouštěl právě Spielbergovi.
Tvůrce Indiana Jonese za Nolanovo dílo ztratil pochvalná slůvka podobně jako v případě loňského oscarového výherce, sci-fi Všechno, všude, najednou. S předstihem zjevně viděl také nadcházející akční komedii Kaskadér (The Fall Guy) od studia Universal, jež dodnes považuje za domovské a má v jeho útrobách kancelář. Příběh o kaskadérovi v podání Ryana Goslinga, jenž po zmizení hlavního herce rázem zastává úlohu filmového i skutečného hrdiny, dorazí do českých kin 3. května. Spielberg si však Goslinga odchytl už na lednovém předávání Zlatých glóbů, kde zřejmě také vlastní permanentku, a hvězdě Barbie připravil nezapomenutelný moment.
Kaskadér
Ryan Gosling – Kaskadér | CinemArt
„Viděl jsem Stevena Spielberga, jak si to štráduje mým směrem,“ vyprávěl Gosling pro Variety. „Neznáme se. Nevěřil jsem tomu, že by mohl jít za mnou. On se ale pořád přibližoval a mně bylo jasné, co se stane. Ukážu na něj prstem a on bude chtít mluvit s někým, kdo stojí za mnou. Až jsem to nevydržel a zeptal se ‚Já?‘. On přitakal, takže jsem se postavil, načež mě objal a pověděl mi ‚viděl jsem Kaskadéra a bylo to skvělé.‘“
V režii Davida Leitche (Bullet Train) se Gosling nezalekl náročných akčních choreografií, přičemž to nejcennější vysvědčení už obdržel. „Co se mě týče, teď už je mi všechno jedno. Stevenu Spielbergovi se to líbilo. To pro mě byl životní moment,“ rozplýval se třiačtyřicetiletý herec, podle něhož je Kaskadér opravdu „speciálním filmem.“
Příjemný šok zase během oscarového dne zažili Justine Triet s partnerem Arthurem Hararim, autoři scénáře k oceňovanému francouzskému dramatu Anatomie pádu (Anatomy of a Fall). Nejenže jejich snímek v kategorii nejlepší původní scénář zvítězil, ale podle magazínu RTL se teď o Triet a Harrariho pere celý Hollywood. Zvláštní pozornost oběma údajně věnoval právě Spielberg, jenž se s nimi chtěl setkat, jejich film vynesl do nebes a dokonce je požádal, zda by pro něj nechtěli napsat nový scénář. „Je to nejabsurdnější věc, jakou jsme zažili,“ nechala se slyšet Triet v oslnění americkým snem.
Anatomie pádu
| Aerofilms
Spielberg se vždy obklopoval talentovanými umělci a opakoval, že filmová výroba je v první i poslední řadě kolektivním úsilím. Jeho kariéra pramenila v období nového Hollywoodu, kdy se mladí filmaři vzájemně podporovali a motivovali, přičemž přenášení těchto vztahů na nové generace je od stárnoucího mentora přirozené a chvályhodné. Reakce poctěných osobností hovoří samy za sebe.
zdroje: Variety, RTL, Kinobox