Pes z Anatomie pádu internetovým fenoménem. Dostal prestižní ocenění a je hvězdou Oscarů

Pes z Anatomie pádu internetovým fenoménem. Dostal prestižní ocenění a je hvězdou Oscarů
Anatomie pádu | KVIFF.TV
Anatomie pádu je vážný film, strhující drama o manželce obviněné z vraždy svého muže. Nikdy se doopravdy nedozvíme, jaká byla pravda, máme však příležitost pohlédnout do soukromí jednoho na povrchu běžného vztahu, v němž pod povrchem dřímaly agrese a nenaplnění.
Anatomie pádu
Anatomie pádu
80%
Možná i proto, o jak tíživý zážitek se jedná, se část publika upnula na mlčenlivého hrdinu filmu a jeho jedinou bezelstně kladnou postavu: psa Snoopa, ztvárněného sedmiletou border kolií jménem Messi. „Stejně jako Tom Cruise, i Messi vypadá naživo menší než na plátně, charisma z něj ale sálá,“ propouští uzdu nadšení novinářka britského The Guardianu Lois Beckett po svém setkání s nejžhavějším zvířecím hereckým jménem planety. „Právě jsem viděla nejlepší herecký výkon roku, ale nebyl od Sandry Hüller, ale od jejího psa,“ napsala na Twitteru herečka Ayo Edebiri.
Anatomie pádu Messi
Messi (ten pravý!) na jedné z mnoha akcí, kde se stal miláčkem davu | Amanda Edwards / Getty Images
Zvýšená performativní pozornost věnovaná Messimu se stala tak trochu internetovým memem. Od doby, co si odnesl cenu Palm Dog udělovanou nepravidelně výjimečným psím výkonům v Cannes, je z něj osobnost vyhledávaná médii i content makery na sociálních sítích. Příležitosti se chytli i samotní Oscaři, kteří Messimu věnovali sérii fotografií na svých sociálních sítí a nyní se potýkají s peticemi ze strany Messiho fanoušků, že je třeba rychle založit Oscara pro zvířecí herce.
Co by to však bylo za hereckou kariéru, kdyby už Messiho neprovázela první kontroverze? Na předávání ceny v Cannes se místo něj vydal dvojník! Co zprvu vypadalo jako rutinní akce, se nakonec změnilo v něco potenciálně mnohem temnějšího, když všímaví lidé na internetu zaznamenali, že border kolie na ceremoniálu rozhodně není tentýž pes jako ve filmu.
Zabila, nebo nezabila manžela? Anatomie pádu je ukázkou filmového herectví
Recenze19. 10. 2023
Zabila, nebo nezabila manžela? Anatomie pádu je ukázkou filmového herectví
Znamená to, že Messi byl unesen a nyní je vězněn někde ve sklepě? Nebo, pokud bychom chtěli opustit nadsázku, zvíře podlehlo stresu a jeho majitelé se to pokouší ututlat? Krátkou dobu byly sociální sítě plné spekulací. Messiho trenéři nakonec jednoduše vysvětlili, že jejich svěřenec nebyl v době předávání dostupný, vyslali tedy symbolicky jeho kolegu. Plán byl, že nikdo nebude nahlas říkat, že to je jiný pes, a veřejnost bude moct předpokládat, že jde o Messiho. Zástupné přebírání cen je ostatně zvykem i u lidských herců a hereček, i když tedy není běžné, aby se Meryl Streep na pódiu přímo vydávala za Daniel Day-Lewise (byť by v tom nepochybně byla skvělá).
Messi
Messi | Oscars
Messi se nicméně od té doby objevil na jiných akcích a jeho charakteristický bílý obličej tentokrát snadno spojíme s jeho podobou v Anatomii pádu. Musíme tedy doufat, že majitelé si náhlou slávou svého klienta nenechají zamotat hlavu a budou v první řadě myslet na jeho pohodlí. Z jejich úhlu pohledu jde samozřejmě o skvělou reklamu na jejich trenérský byznys a z pohledu producentů Anatomie pádu o vděčnou součást jejich oscarové lobby.
Zóna zájmu je děsivým zobrazením Osvětimi právě proto, že z ní nic neukáže
Recenze8. 2. 2024
Zóna zájmu je děsivým zobrazením Osvětimi právě proto, že z ní nic neukáže
Messiho dokonce z jeho domovské Francie dopravili až do Los Angeles, aby se mohl na snídani pořádané oscarovou akademií pomazlit s Bradley Cooperem a Billie Eilish a druhý den si odbýt nefalšovanou sérii rozhovorů, kde za něj odpovídala trenérka Laura Martin. Na jiné akci se poválel s Ryanem Goslingem. Zdá se, že nikdo si nikdy v historii Hollywoodu neudělal tak rychle tolik přátel mezi největšími hvězdami jako Messi.
Tahat psa z jednoho červeného koberce na druhý na obou stranách oceánu možná vypadá jako legrace, jestli si to ale myslí samotný Messi, nebo jde pro něj o nepříjemný stres, můžeme jen hádat. Nebuďme ale pesimisti a doufejme, že si nový miláček davů užívá pozornost. Rozhodně to tak vypadá. Jeho majitel Martin Contini ho adoptoval jako štěně, podle všeho k němu má osobní vztah a stará se právě o to, aby nebylo na Messiho naloženo příliš. Bude to důležité zvlášť nyní, když na něj stojí producenti frontu a má víc nabídek, než kolik by stihl zvládnout i s deseti dvojníky.
Zdroje: The Guardian, Oscars.com