Ať žije král. Bruce Campbell, milovaný borec s motorovkou Ash a impotentní Elvis, slaví 65

Ať žije král. Bruce Campbell, milovaný borec s motorovkou Ash a impotentní Elvis, slaví 65
Bruce Campbell – Smrtelné zlo 2 | Renaissance Pictures
Bez Lesního ducha bychom Bruce Campbella možná nikdy nepoznali, ale v tomto případě platí i opačné tvrzení. Hororový debut Sama Raimiho z roku 1981, jemuž předcházel bujarý kraťas Within the Woods, otestoval spolupráci mezi dvěma vysokoškolskými přáteli. Campbell i Raimi měli vášeň pro filmy a milovali klasické grotesky, přičemž Brucův dobře zajištěný otec tíhl k herectví a syna finančně podporoval. 
Bruce Campbell
Bruce Campbell

Herec, Producent

Nízkonákladový Lesní duch je pionýrem tradičního konceptu o prokleté chatě uprostřed lesů, do něhož Raimi propašoval kreativní kamerové hrátky i drsný černý humor. Campbell ztvárnil protagonistu Ashe, jenž po nerozvážném čtení z nalezené Knihy mrtvých přichází o své přátele a nakonec sám čelí neviděným silám i zohyzděným pozůstatkům druhů. Jeho výkon nezapře inspiraci fyzickými groteskami, což po fantastickém úspěchu jedničky ještě rozvinul ve vtipněji pojatých pokračováních Smrtelné zlo 2 a Armáda temnot.
Sám Campbell, jenž původní snímek koprodukoval a měl plno práce také za kamerou, však odmítá fámy, že natáčení bylo zábavnou kratochvílí. V rozhovoru pro Cincinnati.com zdůraznil, že pro nikoho na scéně o zábavu rozhodně nešlo. „Ty filmy bylo obtížné natočit. Moc jsme se nenasmáli, byla to samá práce. Lidé vždy vyhledávají veselé historky. Jenže film, který je snadné natočit, se podle mě dost obtížně sleduje,“ vysvětloval Campbell u příležitosti každoroční hororové akce HorrorHound, kde se s fanoušky a fanynkami schází žánrové ikony.
A mezi ně 1,85 metru vysoký herec rozhodně patří. Lesní duch se po premiéře v Cannes a nadšeném doporučení přítomného Stephena Kinga stal okamžitým kultem a neméně dobře si vedly sequely, které už byly Campbellovou hereckou one-man-show. Scény, v nichž Ashe napadne odraz v zrcadle a ve kterých se potýká s vlastní posedlou rukou nebo zástupem „pidi Ashů“, náleží ke klenotům hororové komedie. A byť velkou zásluhu nese Raimi, jenž v devadesátkách točil áčkové filmy jako Rychlejší než smrt a Jednoduchý plán a následně oživil komiksový žánr trilogií Spider-Man, všeobecný obdiv směřuje právě za oblíbeným Campbellem.
Xena
Bruce Campbell v seriálu Xena | Fox Network
Ash roku 2015 dostal i vlastní seriál s názvem Ash vs Evil Dead, který běžel tři sezóny a dočkal se veskrze nadšeného přijetí. Campbell potvrdil, že stále zůstává hlavní tváří série, která i po čtyřech dekádách nepřestává rezonovat. Ať už jde o původní trilogii kralující na půlnočních projekcích, nebo o moderní remaky či rebooty. První natočil roku 2013 Fede Alvarez pod klasickým titulem Lesní duch, další s názvem Smrtelné zlo: Probuzení měl v kinech premiéru letos na jaře. Campbell se na obou podílel jako producent a internet zaplavují videa, na nichž se rozebírají nebo hledají jeho cameo role.
Campbell se ostatně vyprofiloval jako velký herec malých rolí, což platí hlavně pro filmy Sama Raimiho či bratrů Coenových. S nimi se tvůrci Lesního ducha přátelili od počátku osmdesátek a Ethan s Joelem pro Raimiho napsali kriminální komedii Vlna zločinu, v níž Campbell ztvárnil vedlejší roli. Film propadl, ale to nikomu z přítomných v rozletu nezabránilo. Raimi dál obsazoval Campbella nejen do Evil Dead, ale i do dalších filmů jako Darkman, Spider-Man, Mocný vládce Oz nebo Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství. Coenové, kteří dnes patří k filmařské smetánce, mu menší úlohu dohodili v Záskoku nebo v Lupičích paní domácí.
Kultovní pověst si Campbell pojistil v béčkových žánrovkách jako Maniac Cop, Měsíční past nebo Slunce, úsvit a upíři, zahrál si v dobrodružném propadáku Kongo nebo v divokém Útěku z L.A. od Johna Carpentera. Vydatnější, byť pro mainstreamové publikum ještě méně viditelnou práci odváděl v televizi. Na kultovních seriálech Xena a Herkules se podílel jako herec a ztvárňoval krále lupičů Autolyca, jenž se čas od času vracel na scénu. Po dvou epizodách z obou seriálů rovněž režíroval a dvakrát se za kameru postavil i v celovečerním formátu, a to u hororových komedií Man with the Screaming Brain a Jmenuji se Bruce.
Bubba Ho-Tep
Bubba Ho-Tep | Vitagraph Films
Ve druhém případě hrál alternativní verzi sebe sama, která právě natáčí další hororové béčko, když ji s prosbou o pomoc osloví trojice mladých fanoušků. Ti si totiž zahrávali s černou magií, a kdo jiný by jim mohl pomoci než herec, jenž strávil tolik času bojem se zlem, potřísněný umělou krví a s motorovkou místo chybějící ruky?
Campbell se dávno vyprofiloval jako hororová ikona, jejíž vklad je symbolicky nevyčíslitelný stejně jako vliv, jaký má série Lesní duch na vývoj žánru. Oblíbeným a často vzpomínaným hercem zůstává i proto, že si ze sebe umí vystřelit. Pokud to nedokázal v Armádě temnot, kde dle specifických měřítek předvedl geniální výkon, pak to určitě platí o jeho účasti na snímku Bubba Ho-tep z roku 2002. V něm hrál Elvise Presleyho, jenž se navzdory všeobecnému mínění dožil stáří a živoří v domově důchodců s černošským JFK (Ossie Davis) a s ošklivým výrůstkem na penisu. Čelit navíc musí egyptské mumii, která z rezidentů doslova vysává duši.
Mezi jeho další výraznější role patří ty v první řadě seriálu Fargo, v retro dramatu Franka Darabonta Majestic nebo ve Škole superhrdinů. Živí se také dabingem a Ashe namluvil hned ve čtyřech videoherních adaptacích Evil Dead. Slyšet jsme jej mohli také v animácích Zataženo, občas trakaře, Mravenčí polepšovna nebo Auta 2.
Bruce Campbell
Bruce Campbell – Ash vs Evil Dead | Lionsgate
Napsal i několik knih. Jeho autobiografie If Chins Could Kill: Confession of B Movie Actor se skvěle prodávala a zahrnovala také vyjádření fanoušků, kteří Campbella zkrátka nejraději vidí v pokleslých a podivných béčkách. Jde o osobnost, jejíž pověst definuje především její filmová a televizní image a styl, jakým ji Campbell veřejně prezentuje. Jeho další kniha Make Love! The Bruce Campbell Way ho opět ustavila jako protagonistu, jenž se pokouší prorazit do áčkových produkcí. O to však Campbell evidentně nikdy nestál a podle všeho by mu to nepřineslo tolik obdivu a slávy jako jeho nynější dráha. 
Od roku 2014 pořádá v Illinois Bruce Campbell Horror Film Festival, který navštěvují renomované žánrové osobnosti. Byl dvakrát ženatý. V letech 1983 až 1989 s Christine Deveau, s níž má dvě děti, a od roku 1992 žije s kostýmní návrhářkou Idou Gearon.