Clint Eastwood dokončil v 93 letech svůj poslední film. Legenda se loučí atraktivním příběhem

Clint Eastwood dokončil v 93 letech svůj poslední film. Legenda se loučí atraktivním příběhem
Clint Eastwood v roce 2019 | GettyImages
Eastwood naposledy režíroval neowesternovou road-movie Cry Macho z roku 2021, která ale propadla u publika i kritiky. Veřejnost se tudíž obávala, že šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav nebude mít o matadora v důchodovém věku nadále zájem. Evidentně však vyměkl a ikonický Drsný Harry či Tulák z širých plání začal loni v červnu natáčet svou novinku. Juror #2 pojednává o porotci v ostře sledovaném procesu vraždy (Hoult), jenž si však uvědomí, že za smrt oběti přejeté autem může on sám. Musí tak vymyslet způsob, jak obviněného očistit a nevztáhnout podezření na sebe.
Clint Eastwood
Clint Eastwood

Herec

Scénář napsal debutant Jonathan Abrams a vedle Houlta a Collette, která ztvární státní zástupkyni, uvidíme ještě J. K. Simmonse (Whiplash), Zoey Deutch (Zombieland: Rána jistoty) a Kiefera Sutherlanda (24 hodin). Posledně jmenovaný se nedávno objevil také ve finálním filmu další legendy, již zesnulého režiséra Vymítače ďábla Williama Friedkina. Jeho rozlučka nesla název Vojenský soud se vzbouřenci z lodi Caine a rovněž šlo o soudní drama, které u kritiky zabodovalo.
Eastwoodův film, jenž zatím nemá datum premiéry, bude také očekávaný s nadějemi. Dorazit by mohl už koncem roku, neboť režisér je pověstný svým až zběsilým výrobním tempem. Natáčení se uzavřelo až letos po zdržení vinou loňské hollywoodské stávky, ale Clint by měl do konce roku stíhat bez problému. Drama ze soudního prostředí úspěšně dirigoval už roku 2019, kdy jeho Richard Jewell skončil v kinech v prosinci, ačkoli natáčení odstartovalo až v červnu.
Odchodem do důchodu Eastwood vyhrožuje pravidelně od uvedení zbožňovaného Gran Torina z roku 2008, ale zatím vždy nalezl novou motivaci a přálo mu zdraví. Na tom se snad nic nezměnilo, ale v požehnaném věku podle všeho opravdu připravuje svůj poslední projekt. Nepochybuje o tom minimálně větší část zahraničních médií včetně několika zdrojů z režisérova okolí. Málokoho by přitom překvapilo, kdyby se rozhodl pokračovat. Chtějí s nim pracovat skoro všichni oceňovaní herci a do pozice nejstaršího režiséra historie Eastwoodovi přece jen pár let schází – rekordmanem je Portugalec Manoel de Oliveira, jenž natočil svůj finální projekt Gebo a stín s Claudií Cardinale roku 2012 ve věku 103 let, tři roky před svou smrtí.
Filmem Juror #2 by však Eastwood uzavřel období, v němž často zkoumal vnitřní dilema protagonistů, jejichž činy na sebe strhly pozornost zákonné sféry. Vedle dramatu Sully: Zázrak na řece Hudson to zčásti platilo také pro J. Edgara s Leonardem DiCapriem nebo krimi Pašerák, v němž Eastwood roku 2018 na stará kolena převážel přes hranice zásilky drog, aby vydělal peníze pro rodinu.
Podívejte se také na žebříček nejlepších westernů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: Collider, X