Velké loučení: Clint Eastwood oznamuje poslední film svojí kariéry

Velké loučení: Clint Eastwood oznamuje poslední film svojí kariéry
Clint Eastwood v roce 2019 | GettyImages
Podle serveru Discussing Film momentálně připravuje snímek, který označuje jako svůj poslední vůbec. Jak je u Eastwooda zvykem, jeho novinku produkčně zaštítí studio Warner Bros., s nímž spolupracuje téměř padesát let.
Nějakou dobu to nicméně nevypadalo, že by Eastwood pro studio ještě něco točil (a to nejen kvůli vysokému věku). Když společnost Discovery loni koupila Warner Media, novým generálním ředitelem Warnerů se stal David Zaslav. A nezůstal tam kámen na kameni. 
Ve velkém se rušily projekty, někdy i prakticky hotové (Batgirl za 80 milionů dolarů, kde hráli mimo jiné Michael Keaton a Brendan Fraser), a Zaslav neskrýval rozčarování nad tím, že někdo dal zelenou filmu Cry Macho (2021) jen proto, že šlo o Eastwoodův projekt. „Nikomu nic nedlužíme,“ řekl tehdy Zaslav. Těžko říct, co se od té doby změnilo, faktem je, že Eastwood naposledy ve své dlouhé kariéře míří za kameru.
neverite-ze-je-clint-eastwood-nejvetsi-drsnak-hollywoodu-pak-si-poslechnete-pribeh-jak-se-stal-starostou-v-kalifornii-1
Cry Macho | HBO Max

Co nás v poslední eastwoodovce čeká?

Eastwood si pro svůj poslední snímek, v němž si nicméně podle všeho nezahraje (nebo to aspoň první zprávy nezmiňují), vybral zajímavý příběh. Ve filmu nazvaném Juror #2 (Porotce č. 2) budeme sledovat probíhající soudní proces s vrahem. Hrdinou bude jeden z porotců, který si během toho uvědomí, že pachatelem je možná on sám. Následuje dilema, zda se udat, nebo jestli zmanipulovat ostatní ve svůj prospěch a nechat jít do vězení nevinného člověka.
Eastwood snímek napíše a natočí, a jakkoli sám nepotvrdil, že jím ukončí svou kariéru, rozhodně na to má po letech právo. Objevil se v mnoha kultovních filmech, přičemž řadu z nich i sám režíroval. Za western Nesmiřitelní z roku 1992 a boxerské drama Million Dollar Baby z roku 2004 získal čtyři Oscary, v obou případech jak za nejlepší film, tak za režii.
Když roku 2008 natočil Gran Torino, poprvé se hovořilo o jeho odchodu do důchodu. A postava válečného veterána žijícího uprostřed korejské čtvrti, který pozvolna mění svůj pohled na život a na jiné etnikum, by bezpochyby perfektní tečkou byl, neboť šlo o jeden z nejlepších filmů roku. Nikdo tehdy ani omylem netipoval, že s námi Eastwood před i za kamerou zůstane ještě dalších 15 let.