Steven Spielberg pěje ódy na druhou Dunu. „Jedna z nejlepších sci-fi, co jsem viděl," tvrdí

Steven Spielberg pěje ódy na druhou Dunu. „Jedna z nejlepších sci-fi, co jsem viděl," tvrdí
Duna: Část druhá | Warner Bros.
Jednou z velkých ambicí Spielberga bylo vždy spojit své sebevyjádření s diváckým zájmem. Byl to on, kdo svými Čelistmi představil moderní blockbuster. A byl to on, kdo stál v čele některých z nejúspěšnějších filmů všech dob jako E.T. a Jurský park, které Hollywood posunuly k aktuálnímu modelu univerzálních megaprojektů, jež oslovují především mladé publikum po celém světě.
Duna: Část druhá
Duna: Část druhá
92%
Jak Spielberg autorsky dospěl a přestal mít potřebu trhat rekordy, odsunul blockbustery trochu do pozadí a soustředí se na osobní projekty pro dospělé publikum jako Válečný kůň, Lincoln či předělávka West Side Story. Což je trochu paradoxní vzhledem k tomu, že právě jeho celoživotní působení tento typ filmů odsunulo na vedlejší kolej.
Duna: část druhá: 3. trailer | Vertical Entertainment
Dává však smysl, proč mu tak moc imponuje kanadský režisér Denis Villeneuve, jehož Duna se hlasitě vymezuje vůči současné rychlé popkultuře. Nabízí sci-fi, na které nejenže chce každý zajít do kina, každý se s ním chce navíc ztotožnit skoro jako s manifestem dobrého vkusu. Spielberg vždy hledal rovnováhu mezi komercí a smyslem, což nejvíc reprezentuje rok 1993, kdy vedle sebe uvedl Jurský park a Schindlerův seznam. Villeneuve nyní dokázal najít průsečík těchto tendencí v jediném filmu, jenž je dokonalým produktem pro dnešní vkus, přesto působí jako nekompromisní autorská vize.
„Je pro mě ctí, že tu mohu sedět a mluvit s vámi,“ řekl Spielberg Villeneuveovi během jejich setkání v rámci veřejné akce režijních odborů. „Dovolte mi začít tím, že řeknu, že existují filmaři, kteří jsou staviteli světů. Není to dlouhý seznam. Počínaje Georgesem Mélièsem, Disneyem, Kubrickem A Georgem Lucasem. Na ten seznam patří Ray Harryhausen. I Fellini vybudoval své vlastní světy. Tim Burton. Samozřejmě Wes Anderson, Peter Jackson, James Cameron, Christopher Nolan, Ridley Scott, Guillermo del Toro. Seznam pokračuje, ale není o mnoho delší. A já hluboce, upřímně věřím, že jste jedním z jeho nejnovějších členů.“
Spielberg svou chválou opravdu nemohl rozhazovat štědřeji. „Je to jeden z nejskvělejších sci-fi filmů, jaké jsem kdy viděl. (…) Scéna surfování na písečném červu je jednou z nejlepších věcí, jaké jsem kdy viděl. (...) Obsazení je naprosto bezkonkurenční. (...) Obsahuje některé z nejlepších bojových scén všech dob," dodával režisér.
Steven Spielberg
Steven Spielberg

Režisér

Když si celou tuto nebeskou chválu zasadíme do Spielbergovy agendy, dojde nám, o co mu nejspíš jde. Jedná se o jeden z prvních oscarových boostů pro Villeneuva, což je však vzhledem k jarní premiéře závod na dlouhou trať. Filmy s ambicemi na získání cechovních cen většinou premiérují spíš ke konci roku, je totiž těžké udržet několik měsíců v kuse veřejný zájem. Spielberg ale chápe, jak moc je pro Hollywood důležité, aby se opět začaly oceňovat úspěšné filmy. Momentum nabrané Oppenheimerem se musí náležitě zužitkovat a druhá Duna by mohla být dobrou záminkou pokračovat. Spielberg jistě chce, aby jeho odkazem byl Hollywood sjednocený nad univerzálně ceněným blockbusterem, nikoliv systém, nad jehož nejúspěšnějšími počiny se ohrnuje nos.
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů roku podle databáze Kinoboxu.
zdroj: The World of Reel.