Do Varů míří další velká jména – milovníci áčkových celebrit si letos přijdou na své

Do Varů míří další velká jména – milovníci áčkových celebrit si letos přijdou na své
Tomb Raider (2018) / Alicia Vikander | Warner Bros.
Ewan McGregor (52) patří k nejmilovanějším hercům své generace. Nejprve svět strhl v hyperaktivním Trainspottingu, jenž definoval generaci devadesátých let (a můžete si ho celý zdarma pustit na Kinoboxu), a pak mu George Lucas svěřil obtížný úkol obléknout plášť Aleca Guinnesse. Právě role mladší verze mentora Obi-Wana mu přinesla mainstreamovou slávu a přes mírně řečeno rozpačité přijetí nové trilogie z ní samotný McGregor vždy vyčníval jako jedna z jejich nejsilnějších stránek. Po letech se dokonce vrátil ve vlastní minisérii.
Ewan McGregor
Ewan McGregor

Herec, Účinkující

Mimo to má za sebou McGregor bohatou kariéru ve filmech a seriálech mnoha žánrů. Hrál v Ostrově Michaela Baye, Velké rybě Tima Burtona, geniálním muzikálu Moulin Rouge! či pokračování Osvícení Doktor Spánek. Vloni si připsal i seriál Halston. Ve Varech uvede snímek Druhá šance, v němž hraje se svou dcerou Clarou, jež by se měla také dostavit. Minimalistický snímek vypráví o snaze otce najít cestu ke svému odcizenému dítěti.
Danny Boyle, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Ewan McGregor | Miramax
Alicia Vikander (34) je o generaci mladší než McGregor, i ona si už ale stihla zařídit pěkné portfolio. Do světel reflektorů vstoupila naplno před deseti lety, když ztvárnila enigmatickou robotku v chváleném sci-fi Ex Machina. O rok později si odnesla Oscara za vedlejší roli v Dánské dívce. V roce 2018 pak ztvárnila Laru Croft a stejně jako Ewan v případě Star Wars představovala to nejlepší v rozpačitě přijatém filmu.
Alicia Vikander
Alicia Vikander

Herečka

Vikander uvede svůj nový titul Královnin gambit, jenž celý festival zahájí. Britský snímek režiséra Karima Aïnouzy sleduje příběh méně frekventované tudorovské královny Kateřiny Parrové, šesté a poslední manželky Jindřicha VIII..
McGregor i Vikander převezmou cenu prezidenta festivalu Jiřího Bartošky.