Profilový obrázek

Hroty Algernona

Martin Danielčík
3 341
91. TopUživatel

Nadšenec do filmů a tvůrce videí a recenzí na YT!

https://www.youtube.com/channel/UCpNgSW6QjiVNTvfFFjsr1DA
Olomoucký, Šumperk, Česká republika



    Indiana Jones a nástroj osudu
    Indiana Jones a nástroj osudu (2023)
    4
    Nový Indy funguje vcelku dobře na papíře a vcelku dobře i při sledování, jenže v moment kdy to skončí, zůstanete prázdní. Neměl jsem v sobě pocit, že bych viděl filmový zážitek, natož ukončení asi mé nejmilovanější filmové postavy všech dob. Nejedná se o vůbec špatný film a ve spoustě ohledů je to brilantní a nebo minimálně dobrý. Ale jako celek to do sebe nezapadne, ať už skrze nemístný smutný vykreslení legendární postavy, které do Indiana Jones filmu nepatří nebo skrze rozvleklé tempo. Akce, dobrodružné pasáže, tajemno kolem ústředního předmětu, záporák, tempo i dynamika postav s Indym, to všechno je dobrý, ALE zdaleka nejslabší ze série. U Indyho holt dobrý nestačí. Nemít to jméno Indiana Jones a nebrát si to obří sousto rozlučky, asi bych šel i o tu hvězdičku nahoru. Jako samostatný dobrodružný film je to vcelku povedený, ale jako konec Indyho to nestačí. V celém filmů je hravosti a nápadů, co Spielberg dokáže mít ve dvou scénách. Ve výsledku nic proti tomuto filmu nemám, nevadí mi, necitím k němu nenávist. Je tu jen určitý pocit prázdnoty a zklamání, že to mohlo být něčím jedinečným a speciálním a ono je to prostě "jen" fajn. Ovšem děkuji panu Fordovi, že i ve svém úctyhodném věku dal všechno do poslední jízdy s kloubokem a bičem a aspoň se pokusil o to, dát fanouškům po čyřiceti letech finále. Díky za vše!
    • Harrison Ford
    • Vizuál
    • Rozvleklost
    • Pocit prázdnoty
    Flash
    Flash (2023)
    7
    Kdyby Sam Raimy a Zack Snyder měli syna a ten natočil superhrdinský film, dostali bychom Flashe. Byť to zní nesourodě a ujetě, tak to nějakým záhadným způsobem Muschietti ukočíroval a funguje to. Má to určité kvality přiznané lacinosti a otřepanosti, které střídá epika, která má koule. Asi nejkomiksovější hraný film za dlouho dobu tím, jak levné a ujeté nápady má, ale zároveň skrze dravou, hravou kreativní režii vám vznikají často obrazce připomínající komiksové panely. Největší překvapení je asi fakt, že to opravdu a čistě stojí na Barry Allenovy jako Flashovi a zbytek je jen koření. Musím i pochválit chytře zamaskovaný origin, který není vlastně origin, ale jen Starší Barry mentoruje svoje mladší já a divákům tak vše přirozeně vysvětluje a ukazuje. Není to tak sourodý, soudržný a funkční jak by mohlo být. I tak jde o povedenou pecku, která má prostě grády a vizuální hravost, skrze kterou jsou mi slabší efekty vcelku u zadku. Zábavný komiksový popcorn!
    • Komiksovost
    • Chytrost
    • Režijní dravost
    • Nedoladěnost
    • Urychlené finále
    • Nedotažený záporák
    Mlha
    Mlha (2007)
    10
    Proč mi to tak dlouho unikalo? Mlha je mistrovský kousek, který se snaží napodobit Béčko z padesátek, skrze laciný dialogy a charakterizace (vynikne lépe v Darabontově černobílé verzi). Ovšem je to pozvednuto moderním provedením a perfektním vystavěním sitauce, postav a zpráv. Pravý horor není v mlze, ale v tom jak málo stačí, aby lidé ztratili svou lidskost. Není divu, že po tomhle přešel Darabont k Živým mrtvým. Celé obsazení je vynikající, stejně tak i režie, prostředí a vývoj události. No a konec to už jen dokonale podtrhuje. Jediné výtky mám k nedostatečnému vztahu syna a otce a ke konkrétnějšímu vysvětlení samotné Mlhy, které působilo zbytečně. Ovšem hlavní hrdina a jeho logické uvažování, které celou dobu zní nejrozumněji se divákovi opravdu nepříjemně vmete zpět do obličeje. Ne vždy je logika na místě a někdy víra a naděje může být důležitější. Mistrovská záležitost!
    Spider-Man: Napříč paralelními světy
    Spider-Man: Napříč paralelními světy (2023)
    9
    Blesk nikdy neuhodí dvakrát na to stejné místo, pokud nejste Phil Lord a Chris Miller. Ti blázni to znovu dokázali a znovu posunuli Spider-Mana, animaci a superhrdinský filmy o úroveň výš. Na tak velkolepý, energický a divoký film, který je tradičně nabobtnalejším a velkolepějším pokračování se však jedná často o překvapivě komorní a emocionálně silný kousek. Který nezapomíná na důležitost výstavby. Postavy, mytologie, zápletky a záporaci se krásně organicky rozvijí, jakoby to od začátku měla být jasná trilogie. Takhle přirozený pokračování, které krásně pokračuje v načrtnutých vztazích a tématech, jen tak neuvidíte. Ovšem je to jen první půlka z celku a tak tu máme trochu podivnou strukturu, která hlavně ve finále brání filmu naplnit stejný potenciál. A až trojka zpětně ukáže, zda se tenhle film postaví po boku staršího brášky a nebo půjde o lehce slabší film.
    Rychle a zběsile 10
    Rychle a zběsile 10 (2023)
    10
    Tohle je prostě nejambicioznější zakončení ságy od Infinity War a Endgame a Fast X končí největším filmovým cliffhangerem od Thanosova lusknutí. Je to naprosto stupidně geniální a já chci víc a chci to hned! Dejte mi další díl! Protože čekání na pokračování bude nekonečný. Abych se přiznal málem jsem v kině vypustil duši a umřel smíchy. Prostě jsem se extrémně bavil. Tohle je jednoznačně nejlepší díl za dlouho dobu a po nejslabší devítce se tu nabral druhý dech na finále. Vím, že poslední dobou nedávám moc často do recenzí číselné hodnocení, protože mi to přijde hloupoučký, ale desátý díl Fast Ságy, Fast X si prostě nezaslouží nic jiného, než upřímných a nefalšovaných 10/10. PS.: Lidi by měli pochopit, že ty filmy jsou delaný, aby jste se smáli tomu filmu a ne s ním. (Tady máte tak 10 pomrknutí do kamery)
    • Přestřelenost
    • Dante
    • Absurdita
    • Uvědomělost
    • Je to hraný anime s auty

    Oblíbená díla

    • Plakát 1

    Oblíbení tvůrci