Eli Wallach

7.2
Eli Wallach

Eli Wallach se narodil do rodiny polských židovských emigrantů po konci první světové války, 7. prosince 1915. Usídlili se v Little Italy na Manhattanu, kde působili vedle italské komunity jako zjevení. Eli vystudoval v texaském Austinu historii. Pochopitelně se zde též naučil jezdit na koni, což se mu v jeho budoucí herecké kariéře westernového žánru náramně hodilo.

První herecké pokusy ale přerušila druhá světové válka, které se aktivně účastnil. Pro britský The Guardian se Wallach svěřil: "Poslední rok války jsem strávil v Berlíně, bylo to dva měsíce poté, co Hitler spáchal sebevraždu. Armádní plukovník mě vyzval, abych dal dohromady nějaké divadlo pro pacienty z vojenské nemocnice. Souhlasil jsem a dodal, že si zahraji Hitlera."

Po válce se Wallach nadchl pro divadlo, hlavně díky přelomovým hrám Tennessee Williamse, který napsal i celou řadu filmových scénářů. Ve filmu Baby Doll (1956) si zahrál i Eli. Budeme ho mít nicméně spojeného hlavně s westerny. V Sedmi statečných ztvárnil padoucha Calveru, který děsil nejednoho mladšího diváka téhle filmové klasiky. Ostatně, z těch "sedmi statečných" zůstává naživu už jen Robert Vaughn, který to ve filmu schytal jako první.

Ještě proslulejší roli ztvárnil Wallach ve spaghetti westernu Sergio Leoneho Hodný, zlý a ošklivý. Zahrál si vedle Clinta Eastwooda, který byl ten "hodný", na Wallacha zbyla "ošklivá" role. Na stránkách portálu Old New York Stories Eli Wallach vzpomíná: "Sergio Leone mi řekl, že se ve filmu budu muset modlit, křižovat. A zeptal se mě, jestli to umím. Odpověděl jsem mu, že jsem Žid, ale naučil jsem se křižovat, protože v Little Italy, kde jsem vyrůstal, to Italové dělali 30 krát, 40 krát denně."

Za svou kariéru ztvárnil Eli Wallach přes sto padesát filmových rolí, o účinkování v divadle nemluvě. "Každý má za to, že herectví je snadné," vyjádřil se v interview pro Harcourt, kde vyšla jeho kniha vzpomínek The Good, The Bad and The Me. "Herectví má daleko k jednoduchosti, ale já v něm osobně spatřuji tu nejvíce uspokojující činnost, kterou mohu dělat. Nikdy jsem neztratil chuť hrát."

Mezi Wallachovy poslední snímky patří drama z finančního prostředí Wall Street 2 (2010) a mysteriózní thriller Muž ve stínu (2010). V roce 2011 byl tomuto výjimečnému herci udělen čestný Oscar za celoživotní dílo. (text: Lukáš Král, Kinobox.cz)

Narození:
7. 12. 1915
Brooklyn, New York City, New York, USA
Úmrtí:
24. 6. 2014
New York, USA

Znáte z


Eli Wallach: Filmy a pořady 193