Wall Street 2: Peníze nikdy nespí

67%
Wall Street 2: Peníze nikdy nespí

Do dekadentního prostředí finanční tepny světa zavedl Oliver Stone diváky již v roce 1987. Nyní se filmový triumvirát v podobě režiséra Olivera Stonea, herce Michaela Douglase a producenta Edwarda R. Pressmana po 22 letech opět sešel v New Yorku, aby spolu natočili pokračování slavného filmu Wall Street, tentokrát s podtitulem Peníze nikdy nespí. Gordon Gekko (Michael Douglas), bývalý finanční žralok, kterého pojistné podvody a praní špinavých peněz dostaly před 23 lety za mříže, stojí před branami věznice jako změněný a možná i lepší člověk. Jeho vyhlídky nejsou nijak růžové, skrz prsty se na něj dívají nejen jeho bývalí kolegové, ale i dcera Winnie (Carey Mulligan), která s ním záměrně zpřetrhala všechny vazby. Jistým mostem k dceři by se mohl stát její snoubenec Jacob (Shia LaBeouf), který nápadně připomíná postavu Charlieho Sheena z prvního dílu. Také je to mladý finanční dravec připravený chytit šanci za pačesy a už ji nepustit. Vydělává pohádkové peníze ve společnosti svého mentora Louise Zabela (Frank Langella), jenže série falešných obvinění firmy z obrovských dluhů vedou k hlubokému propadu jejích akcií. Na dno tak padne i Jacob, který se vypraví na přednášku svého potenciálního tchána, v níž napravený hříšník předjímá příchod světové finanční krize. Po přednášce Jacob Gekka vyhledá a uzavře s ním zvláštní dohodu. Gekko využije svých dávných kontaktů a pomůže mu zjistit, kdo a proč zničil firmu jeho chlebodárce. A Jake mu na oplátku proklestí cestu k jeho dceři. Klíčová otázka ovšem zní: Dá se Gordonu Gekkovi skutečně věřit? „Myslím, že tenhle film je zatraceně zábavný. Za 22 let se změnilo opravdu hodně a jen těžko bych si práci na filmu tak užil, kdyby nešlo o skutečně originální příběh." říká o filmu trojnásobný držitel Oscara a jeden z nejúspěšnějších režisérů současnosti Oliver Stone. Zajímavostí je, že prostředí nejznámější ulice světa bylo Stoneovi důvěrně známé již dávno před natáčením obou filmů a to díky jeho otci, který na Wall Street působil jako burzovní makléř.




Recenze: Wall Street 2: Peníze nikdy nespí

Kinobox.cz
75%

Všeobecně tu herci odvádějí výrazný nadprůměr, za skutečnou hvězdu je ale tentokrát Stone. Konečně se vrátil v plné síle. Nejenže režíruje opravdu dynamicky a často potěší nejrůznějšími hrátkami s obrazem, ale především přináší trefnou kritiku, která se nebojí opřít do všeho, co souvisí se současnou finanční krizí.


Pete69
Pete69
29 102 bodů
7
První Wall Street jsem viděl před velkou řádkou let a o druhém dílu jsem neměl ani tušení. Film mě bavil a tak se musím vrátit k prvnímu, který si už moc nepamatuji a má vysoké hodnocení. Svět finančních dravců mě vždy přitahoval a moc jsem mu nikdy nerozuměl. Příběh o penězích, ale i leckdy pokrouceném charakteru, to vše v rukou skvělého režiséra.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Určitě horší než kultovní předchůdce. Z části za to může slabší scénář, který má silnější chvilky, jen pokud se drží v budovách Wall Streetu, ale při řešení rodinných pří film spíše nudí. Obsazení je hodně luxusní (škoda, že Langella vyklidí pozice tak brzo), ale popravdě méně Shii a více Douglase by rozhodně neškodilo.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Tenhle film je velká pecka, Oliver Stone je z makléřské rodiny a zatraceně dobře ví o čem mluví. Režijně film hýří nápady. Herci ve filmu jsou naprosto bezva, zvláště pak diblík Carey Mulligan, ale v hereckém sólu si to opět užívá Michael Douglas. Nutně to nemusí být dvojka Wall Street, klidně to může být úplně nový titul, ale film je to zdařilý.

Dodatečné informace

Původní název:
Wall Street 2: Money Never Sleeps (více)
  • USA Wall Street 2: Peníze nikdy nespí
  • USA Wall Street 2: Money Never Sleeps
  • USA Wall Street 2
Premiéra v ČR:
30. 9. 2010
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Rozpočet:
70 mil. USD
Tržby:
134,75 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Wall Street 2: Peníze nikdy nespí je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Wall Street 2: Peníze nikdy nespí


Powered byJustWatch