Jednotka intenzivního života

?
Jednotka intenzivního života

Lékaři Ondřej a Kateřina se při své práci často dotýkají nedotknutelného. Průkopníci české nemocniční paliativní péče otevírají v celovečerním dokumentu témata, která z našich životů v podstatě zmizela. V prostředí robotické medicíny a zbožštělých bílých plášťů, orientujících se na nemoc jako takovou, se do středu jejich pozornosti vrací člověk. V intimních rozhovorech lékaři se svými pacienty hledají odpovědi na otázku, na niž se v nemocnicích, kde život končí pro 60-70 % české společnosti, bohužel zapomíná: „Jak žít dobrý život s nemocí?“ Režisérka Adéla Komrzý v průběhu tří let dokumentovala Oddělení paliativní péče ve VFN na Karlově náměstí v Praze. To vzniklo jako pilotní projekt, jenž má sloužit jako modelový příklad ostatním nemocnicím. Tým odborníků pomáhá pacientům nalézt řešení a učinit rozhodnutí, které pro ně v době nekonečných možností umělého prodlužování života může být dobré. Protože život neznamená jen to, že srdce bije a plíce dýchají… (Falcon)



Recenze: Jednotka intenzivního života

Kinobox.cz
85%

Adéla Komrzý natáčela snímek několik let metodou observace. Ve výsledném filmu kombinuje statické záběry kamery se švenky, užívá citlivý střih, zvuky, ruchy a citlivě vybranou hudbou. Režisérka do dění nezasahuje, spíš čeká na situace interakcí a konfrontací, na nichž ilustruje zvolené téma a jeho komplexnost. Řada scén je velmi intimních a emočně silných (všechna čest těm, kteří svolili k natáčení), ale nejen nutně smutných.


marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
10
Citlivě zvládnuté náročné téma. Nesmírně otevřené a pokorné. Po vhled do problematiky paliativní péče. Učí, jak komunikovat s pacientem a jeho okolím. Bez sentimentu, pravdivě s respektem k tomu, co pacient unese slyšet. Lékaři nic nevnucují, nechávají pacienta, aby se rozhodl sám, co je pro něj důležité. Provází ho a naslouchají mu.
Marcos22
Marcos22
994 bodů
10
Jednotka intenzivního života (dále "JIŽ") je dokumentem věrně a velmi lidsky obeznamující diváka s termínem "paliativní péče", která bývá mnohdy lidmi negativně vnímána. Právě tyto negativní mýty se daří režisérce Adéle Komrzý svým nenásilným a milým způsobem bořit. JIŽ seznamuje diváka s těmi nejniternějšími tužbami a představami osob, bojujících s nevyléčitelnou chorobou, v pokročilém stádiu nemoci. Právě ono zvládnutí nemoci a pomoc co nejlepším způsobem strávit zbylý čas života, je hlavním posláním členů paliativních týmů. Pro ty je zároveň největší výzvou naučit se správně se zainteresovanými empaticky komunikovat, a typická věta, která Vás bude snímkem provázet je "Co dobrého pro Vás teď mohu udělat?". Prvotřídně zpracovaný dokument o problematice paliativní péče, o tom jak moc důležité je vážit si času, jakožto veličiny ohraničující náš život. A to vše podáno v tom nejryzejším a nejpozitivnějším duchu, kdy ve Vás snímek vzbudí radost ze života, ne naopak. 100 %, výjimečný zážitek, za který moc děkuji. Pro mě nejlepší dokument roku 2021.❤️👌 (4.9.2021)

Dodatečné informace

Původní název:
Jednotka intenzivního života (více)
  • Česká republika Jednotka intenzivního života
  • Česká republika Intensive Life Unit
Premiéra v ČR:
2. 9. 2021
Distributor:
Falcon
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
12+