Sputnik

61%
Sputnik

Tak trochu Vetřelec po rusku na pozadí poslední fáze studené války. V temném sci-fi hororu Jegora Abramenka se mladá lékařka (hraje ji Oksana Akiňšina) ve snaze oživit svou umírající kariéru dostane k přísně tajnému vládnímu projektu: má vyšetřit a pozorovat kosmonauta Konstantina (Pyotr Fjodorov), který si z vesmírné mise přivezl nepříjemného parazita. Ten navíc každou noc z mužova těla vylézá a nechává za sebou pořádně slizkou, krvavou spoušť. A zatímco lékařka chce hlavně zachránit lidský život, její zaměstnavatelé mají s agresivní mimozemskou bytostí vlastní plány. (Future Gate)




Recenze: Sputnik

Kinobox.cz
55%

Zkrátit stopáž o dvacet minut, odstranit klišé z amerických předchůdců a popřípadě zapracovat na tom, aby měl příběh alespoň hladký drajv a jasné zacílení oněch předchůdců, a mohlo jít o parádní žánrový bonbónek. Takhle jde spíše o nepříliš vydařený bonmot, který nadšeně vypráví člověk s omezeným smyslem pro humor.


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
5
Jak se tímto sci-fi snímkem ukazuje, i nadále ruská kinematografie míchá nejrůznější motivy z hollywoodských úspěšných snímků do jednoho filmového celku a snaží se tak vytvořit nějaký svůj koncept pohledu na věc. Parazit v těle jednoho z posádky, uzavření na tajné základně, nějaká neurofyzioložka snažící se přijít věci na kloub a dle současných dějových šablon samozřejmě i romance. Ano, skutečně nic nového. Jednoduchý děj tudíž naprosto ve všem předvídatelný. CGI se dá považovat za uspokojivý což atmosféru povyšuje. Kdo by však očekával nervydrásající horor, bude zklamán. Tady se jedná spíše o drama, avšak postrádající napětí i alespoň minimálně nervozitu. Zajímavostí je, že na to, že se příběh odehrává v roce 1983, ruští tvůrci násilně do děje netlačili motiv studené války, jak je naopak zvykem v Hollywoodu. Začátek příběhu vypadá zajímavě a v jistém smyslu i přitažlivě, ale netrvá dlouho a veškeré nadšení opadne. Ale jo, shlédnutelné to je, jen se k tomu asi nikdo moc vehementně vracet nebude.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Ruský, navzdory názvu nevesmírný, horror-thriller. Zároveň lehce komorní a dost schopně se opírající o tu osmdesátkovou atmosféru plnou strachu. Je to do jisté míry předvídatelné, ale zároveň prostě jiné. 6/10
Martrix
Martrix
2 449 bodů
5.5
Sputnik skvěle vypadá, Oksana je vynikající, spacepotvora je parádní, ve filmu je pár zajímavých nápadů, hudba a prostředí opuštěné základny pomáhají vytvořit fajn atmosféru... . Rusáci opět přesvědčují, že umí atraktivně působící film za pár šupů, že mají solidní herce, ale taky že je veliký problém najít dobrého scénáristu. Jegor Abramenko se nemá za co stydět...první celovečerák ...svou práci udělal na jedničku a přeju mu získat podporu třeba Netflixu. Zato Oleg Malovičko, Andrej Zolotarev ...ukažme si na ně. Nápad špatný nebyl, ale jinak je scénář opravdu hodně špatný. Od motivů postav, přes podivný vývoj vztahů, až po nesmyslné činy ...tohle bolelo. Téměř nic nedávalo smysl, nikdo se nechoval adekvátně situaci...prostě děs. Tihle molodci zprasili už třetí projekt v řadě (Priťaženije, Vtorženije). Za tatíčka Stalina už by si balili a fičeli by na Sibiř. Veliká škoda...další promarněný pokus dokázat světu, že ruská kinematografie může konkurovat té západní.

Dodatečné informace

Původní název:
Sputnik (více)
  • Rusko Sputnik
Země původu:
Rusko
Tržby:
0,35 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné