C. a k. polní maršálek

72%
C. a k. polní maršálek
Setník c. a k. armády František Procházka byl dán předčasně do výslužby, protože jeho vojáci zpívali zakázanou písničku o c. a k. polním maršálkovi. Procházka však zůstal vojákem tělem a duší. Rozhodne se navštívit svého synovce Rudiho, který slouží v Haliči. Zapadlé posádce velí plukovník Přecechtěl, či spíše jeho energická choť, která chce zasnoubit svou jedinou dceru Lili se světáckým rytmistrem Gézou von Medákem. Lili ale dává přednost švarnému Rudimu. V posádce je avizována inspekce polního maršálka, který má přijet inkognito. Za Rudim přijíždí jeho strýc Procházka. Najde ve skříni uniformu polního maršálka a ze zvědavosti si ji oblékne. Všichni ho začnou pokládat za očekávanou inspekci a setník Procházka se do své role dokonale vžije...



Pete69
Pete69
29 697 bodů
6
Klasická Burianovka. Nic nového, typický Burianův humor, který člověk buďto miluje, nebo ho nechává chladným. Já nemám rád ty upištěně filmy, kde se snaží každou scénou vyšpičkovat humor a to někdy až k trapnosti. Filmy, kde je trošku vážnější mám rád. Maršálek za 60%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Těžko posoudit, jestli se jedná o první takzvaný převlékací film, ale faktem je, že tento námět byl později použit nesčetněkrát a používá se dodnes. První zvukový film Vlasty Buriana, a také první role postav v uniformě, který ve své době předčil očekávání. Údajně byl jeden z nejúspěšnějších evropských filmů a co si budeme povídat, svým humorem pobaví i dnes. Zub času samozřejmě filmový pás tak zaneřádil, že je div, že se na to dá ještě vůbec koukat. Mnohé scény nezapřou přílišnou divadelnost, ale tady nejde tak ani o děj, jako o dialogy. A na ty byl Vlasta Burian skutečně machr. Právě zvukový film jeho herecké umění a hlavně komediální talent značně povýšil. "Co na mě čumíš jak tajemný hrad v Karpatech? Ty nevíš, kdo jsem?" Jedna z mnoha nestárnoucí hlášek, která i přes ta ohromná léta jejich stáří stále pobaví. A o co tady vlastně jde? Vysloužilý setník František Procházka neodolá pokušení a oblékne si uniformu vrchního velitele rakouské armády. A jak už to tak bývá, je za něj skutečně považován. A tak se začnou dít věci. "Tohle je regiment? Tohle je horda splašenejch guvernantek!" Plejáda humorných situací a k tomu dodnes známá písnička, která svým způsobem započala tradici Burianových filmů. Z počátku v každém nějakou má. A platí filmový fakt. Kdo z českých diváků nezná C. a k. polního maršálka, jako by nebyl.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Prvním českým zvukovým snímkem byl film Když struny lkají, který ale u diváků bez milosti propadl. Reparátem zvukového filmu byl snímek C. a K. polní maršálek, jenž vstoupil do kin záhy. C. a K. polní maršálek je první veselohrou natočenou v českém jazyce a vzhledem k tématu, tedy zesměšňování poměrů v rakousko-uherské armádě, které bylo divákům důvěrně známé, a populární divadelní hře se zrodil nestárnoucí komediální hit.


Dodatečné informace

Původní název:
C. a k. polní maršálek (více)
  • Československo C. a k. polní maršálek
  • Československo Imperial and Royal Field Marshal
Premiéra v ČR:
24. 10. 1931
Distributor:
Elekta
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
C. a k. polní maršálek je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch