Milenky starého kriminálníka

73%
Milenky starého kriminálníka
Výstřední Fifi Hrazánková (Anny Ondráková) se zamiluje do bohabojného strejdy Cyrila Pondělíčka (Vlasta Burian ) v domněnce, že se jedná o obávaného lupiče a kriminálníka Aloise Kanibala (také Vlasta Burian). Pondělíček je strýček továrníka Pardona (Jan Wenceslaus Speerger), ten je zamilovaný do nějakého děvčátka, ale má si brát právě Fifi z obchodních důvodů. Aby se tomu vyhnul poprosí Pondělíčka aby se za něho vydával. Pondělíček doufá, že vyklouzne z nebezpečí svatby tak, že se začne vydávat za kriminálníka Kanibala, jemuž je velice podoben. Najednou přijede mladý továrník Pardon se svou milou Olgou Lesczynskou (Věra Hlavatá) a s její matkou jasnovidkou Lesczynskou (Betty Kysilková) na svůj statek. V jasnovidce Pondělíček pozná svou bývalou milenku, před kterou devatenáct let utíkal. Utíká tedy znovu, do blízkého městečka, zde se potkává s pravým kriminálníkem Kanibalem. Poté je Pondělíček zavřen do vězení, v domnění, že je Kanibal, dokud se vše nevysvětlí…



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Čtvrtá bláznivá groteskní komedie z němé éry s excelentním Vlastou Burianem, ve kterém se v roli továrníka Bardona snaží uniknout domluvenému sňatku s energickou Fifi Hrazánkovou s tváří Anny Ondrákové. A aby toho nebylo málo, Vlasta Burian tu má roli ještě jednu, charakterově zcela odlišnou. Ano, první film Vlasty Buriana, kde má přímo dvojroli. A pokud by někdo očekával scénu, ve které se sejdou oba dva, dočká se. Nejvíce zaujme jedna jediná, ve které obtloustlá feministka drží za ramena oba Vlasty Buriany najednou. Na to, že se psal rok 1927, se jedná skutečně o naprosto dokonalý, po technické stránce, filmový trik. Tady skutečně klobouk dolů. Vlasta Burian neúprosně srší energií a předvádí komiku u něj moc dobře známou, kterou později neopustil ani ve zvukovém filmu. Nad příběhem nemá cenu nijak přemýšlet. Snímek jen měl za cíl diváky pobavit. Stejně jako u předchozích snímků si lze všimnout, že Vlasta Burian opět občas napodoboval grimasy a pohyby Charlieho Chaplina. A nakonec, proč ne. Když diváky  pobavit, tak pobavit. Je to také prozatím jediný němý film s Vlastou Burianem, který byl rekonstruován. Snad dojde i na zbylé předchozí dva. Český král komiků si to skutečně zaslouží. P.S. Byla by škoda opomenout Jindřicha Plachtu, který tu má také jednu výraznou roli. Bylo by zajímavé zjistit, kolik diváků ho pozná.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Němá veselohra, která dosáhla světové úrovně. Burian byl mimořádný komik, Klos skvělý scénárista a Innemann uměl zinscenovat scénu tak, aby dosáhl maximálního komického a významového efektu. Plus kreativní kamera, nápaditě využívající dvojexpozice a prolínačky, vtipné mezititulky a vskutku pokrokové myšlenky ohledně názorů na soužití se ženami :D Měl jsem tu čest zažít projekci v doprovodu živé kapely a byla to vážně paráda..
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
10
Na tu dobu skutečně úžasný film! A vůbec jsem o něm nevěděla, v televizi snad nikdy nešel. Vlasta Burian tam byl prostě excelentní! Docela bych chtěla někdy vidět znovu!


Dodatečné informace

Původní název:
Milenky starého kriminálníka (více)
  • Československo Milenky starého kriminálníka
  • Československo An Old Gangster's Molls
  • Československo The Lovers of an Old Criminal
Premiéra v ČR:
7. 10. 1927
Distributor:
Národní filmový archiv
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění