Pátrání

80%
Pátrání
Pátrání je americký detektivní thriller, který sleduje příběh Davida Kima, muže, jehož šestnáctiletá dcera Margot záhadně zmizela. Policie není příliš nápomocná, a tak se Kim rozhodne vzít věci do vlastních rukou a pouští se do horečného pátrání v dceřině notebooku. S pomocí detektivky Rosemary Vickové se vydává po Margotině digitální stopě, a jak se pravda pomalu rozplétá, po kouscích odhaluje zlověstné spiknutí, do něhož se jeho dcera zapletla. Čas ale neúprosně utíká, a pravdu o zmizení své dcery musí rozluštit dříve, než bude pozdě.



Pete69
Pete69
30 148 bodů
9.5
Pro mě nejlepší detektivka poslední dekády. Skvěle promyšlený příběh do kterého jsou velmi zdařile zapracovány moderní prvky .. internet, sociální sítě.. I když čtení vyhledávače a zpráv na facebooku ve filmu může někoho odradit, mě se to líbilo. Mělo to spád a každý otcův click myší měl smysl a dodal další dílek do skládačky. Happyend už jsem nečekal a jestli byl ku prospěchu snímku, či ne? Sám nevím. Za mě téměř dokonalé. 95% Mala poznámka na závěr. Wau efekt se většinou neopakuje u již videné věci a opravdu bych nebyl rád, kdyby takto začaly vypadat všechny filmy :-) tohle mě prostě dostalo.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 458 bodů
8
Další neobvyklé pojetí dramatického příběhu vyprávěné děním na displeji notebooku. Je to v podstatě takové digitální found footage. Vývoj děje je tak na základě chatu, příspěvků na sociální síti, článků a reportážních videí zpravodajských webů, e-mailu, videovolání a dalšími různými internetovými možnostmi. Vše, co divák vidí je tedy skutečně pouze displej notebooku a nic jiného. A také to jde. A to k tomu posloužil značně jednoduchý příběh. Starostlivý otec se zajímá o svou dospívající dceru, když záhy zjistí, že není tam, kde má být. Převážně statický obraz budiž pochopitelný, i když se tvůrci snažili se z toho vymanit. Kamera je v pohybu podle toho, na co chce zaměřit pozornost. Chytře tak bylo využito prostředí Windows a Apple Mac, kterým se upozorňuje nejen na typický současný virtuální svět, který je v podstatě považován za druhý život lidstva. A kdo z rodičů má o tomto druhém životě svého potomka přehled, že? A tak vše, co je digitálně zaznamenáno přináší thriller s neustále houstnoucí atmosférou ve svém napětí a emocí. Zoufalé pátrání po pohřešované dívce přináší situace, které si nikdo z rodičů reálně nedokáže připustit. Rodičovský zájem, zjištění stavu věci, zoufalost, beznaděj a několik dějových překvapení a zvratů. Žádné honičky, žádné přestřelky, žádné drsné hlášky a přesto napínavý a hlavně pro rodiče moralizující poučný film.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 296 bodů
6
No rozhodně tam neměla hrát ta hudba - snažím se tu volbu u tohohle konceptu nějak racionalizovat a vůbec mě nenapadá, jak mohlo tvůrcům připadat, že je to dobrý nápad. Jinak mě ale zvuk, podivně a nepatřičně čistý, vycházející jakoby odnikud, z naprosto prázdnoty, naopak zaujal (a dokonce myslím, že to musel být i záměr). Tenhle styl vyprávění se každopádně prokazuje opět jako zajímavý, i když myslím, že už nejde o takovou novinku, aby mohli tvůrci prokazovat tak malý cit pro nuance - in your face expozice a motivace některých interakcí jsou tu dost krkolomné a občas mě to vyhodilo z filmu. Vůbec ten film jeví co do příběhu známky přehnanosti a banality, kterou vykazují experimenty často, protože si v tomhle ohledu nechtějí lámat hlavu (a tím nemyslím ani tak naprosto nerealistickou funkčnost policie a médií - to mi je tak nějak jedno, ale že "twist" jsem odhalil okamžitě - jednoduše proto, že jsem přemýšlel o nejpitomějším zvratu, jaký by mohli vymyslet). Ale tohle už není žádný experiment, ale x-tý film tohohle typu, což je problém. Celkový dojem je pozitivní, i když bych to radši viděl promyšlenější a dotaženější.

Dodatečné informace

Původní název:
Searching (více)
  • USA Pátrání
  • USA Searching
  • USA Pátranie
  • USA Searching : Portée disparue
Premiéra v ČR:
29. 1. 2019
Země původu:
USA
Čeština:
Pátrání je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Pátrání


Podobné


Powered byJustWatch