Pátrání

80%
Pátrání

Poté, co jeho šestnáctiletá dcera znenadání zmizí, zoufalý otec si vezme její laptom a začne hledat vodítka k možnému zmizení.




Pete69
Pete69
29 851 bodů
9.5
Pro mě nejlepší detektivka poslední dekády. Skvěle promyšlený příběh do kterého jsou velmi zdařile zapracovány moderní prvky .. internet, sociální sítě.. I když čtení vyhledávače a zpráv na facebooku ve filmu může někoho odradit, mě se to líbilo. Mělo to spád a každý otcův click myší měl smysl a dodal další dílek do skládačky. Happyend už jsem nečekal a jestli byl ku prospěchu snímku, či ne? Sám nevím. Za mě téměř dokonalé. 95% Mala poznámka na závěr. Wau efekt se většinou neopakuje u již videné věci a opravdu bych nebyl rád, kdyby takto začaly vypadat všechny filmy :-) tohle mě prostě dostalo.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Další neobvyklé pojetí dramatického příběhu vyprávěné děním na displeji notebooku. Je to v podstatě takové digitální found footage. Vývoj děje je tak na základě chatu, příspěvků na sociální síti, článků a reportážních videí zpravodajských webů, e-mailu, videovolání a dalšími různými internetovými možnostmi. Vše, co divák vidí je tedy skutečně pouze displej notebooku a nic jiného. A také to jde. A to k tomu posloužil značně jednoduchý příběh. Starostlivý otec se zajímá o svou dospívající dceru, když záhy zjistí, že není tam, kde má být. Převážně statický obraz budiž pochopitelný, i když se tvůrci snažili se z toho vymanit. Kamera je v pohybu podle toho, na co chce zaměřit pozornost. Chytře tak bylo využito prostředí Windows a Apple Mac, kterým se upozorňuje nejen na typický současný virtuální svět, který je v podstatě považován za druhý život lidstva. A kdo z rodičů má o tomto druhém životě svého potomka přehled, že? A tak vše, co je digitálně zaznamenáno přináší thriller s neustále houstnoucí atmosférou ve svém napětí a emocí. Zoufalé pátrání po pohřešované dívce přináší situace, které si nikdo z rodičů reálně nedokáže připustit. Rodičovský zájem, zjištění stavu věci, zoufalost, beznaděj a několik dějových překvapení a zvratů. Žádné honičky, žádné přestřelky, žádné drsné hlášky a přesto napínavý a hlavně pro rodiče moralizující poučný film.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
No rozhodně tam neměla hrát ta hudba - snažím se tu volbu u tohohle konceptu nějak racionalizovat a vůbec mě nenapadá, jak mohlo tvůrcům připadat, že je to dobrý nápad. Jinak mě ale zvuk, podivně a nepatřičně čistý, vycházející jakoby odnikud, z naprosto prázdnoty, naopak zaujal (a dokonce myslím, že to musel být i záměr). Tenhle styl vyprávění se každopádně prokazuje opět jako zajímavý, i když myslím, že už nejde o takovou novinku, aby mohli tvůrci prokazovat tak malý cit pro nuance - in your face expozice a motivace některých interakcí jsou tu dost krkolomné a občas mě to vyhodilo z filmu. Vůbec ten film jeví co do příběhu známky přehnanosti a banality, kterou vykazují experimenty často, protože si v tomhle ohledu nechtějí lámat hlavu (a tím nemyslím ani tak naprosto nerealistickou funkčnost policie a médií - to mi je tak nějak jedno, ale že "twist" jsem odhalil okamžitě - jednoduše proto, že jsem přemýšlel o nejpitomějším zvratu, jaký by mohli vymyslet). Ale tohle už není žádný experiment, ale x-tý film tohohle typu, což je problém. Celkový dojem je pozitivní, i když bych to radši viděl promyšlenější a dotaženější.

Dodatečné informace

Původní název:
Searching (více)
  • USA Pátrání
  • USA Searching
Premiéra v ČR:
29. 1. 2019
Země původu:
USA
Rozpočet:
1 mil. USD
Tržby:
75,46 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Pátrání je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Pátrání


Podobné


Powered byJustWatch